وجود کوتاهترین فاصله بین جنگل و کویر در شاهرود

وجود کوتاهترین فاصله بین جنگل و کویر در شاهرود


سمنان - خبرگزاری مهر: شهرستان شاهرود با دارا بودن مناطقی بکر که همنام با شهرهای دیگر دنیاست، عنوان قاره ای کوچک در ایران را به خود گرفته است از طرفی وجود کوتاهترین فاصله بین کویر تا جنگل و مجموعه ای از اقلیمهای متفاوت جغرافیایی، این منطقه را منحصر بفرد کرده است.


به گزارش خبرنگار مهر در سمنان، پس از تحقیقات فراوان و گشت و گذارهای اکوتوریست ها در شهرستان شاهرود کشف شده است که جاذبه های متفاوت و اقلیمهای گوناگون گردشگری و طبیعی در کنار هم و در کمترین مساحت استثنایی در این شهرستان واقع شده است.
در مدت زمانی کمتر از 30 دقیقه از مرکز شهر شاهرود به سمت شمال به جنگلهای هیرکانی ابر و قطری و حدود 45 کیلومتر به جنگلهای اولنگ خواهیم رسید و در زمان 50 دقیقه از مرکز شاهرود به سمت جنوب خود را در کویرهای گسترده چاه جام خواهیم یافت.

پائین تر از کویر می توان گله های عظیم شتر و نخلستانهای زیبای طرود را ببینیم و با طی مسافت 20 کیلومتری به سمت غرب به کوهستانهای سر به فلک کشیده البرز شرقی و قله شاهوار با ارتفاع چهار هزار متری در منطقه مجن خواهیم رسید.
در کنار این سه اقلیم متفاوت و زیبا در شاهرود اقلیم آب و هوایی نیمه بیابانی و بزرگترین منطقه حفاظت شده خاورمیانه نیز در منطقه خوارتوران شاهرود واقع شده است که زیبایی های این قاره کوچک را دوچندان کرده است.
این منطقه زیستگاه یوز و گورخر آسیایی است و انواع حیات وحش در این منطقه وجود دارند که به آفریقای ایران نیز مشهور است.
علاوه بر این اقلیمهای متفاوتی که در شاهرود قاره کوچک وجود دارد جاذبه های گردشگری منحصر بفردی در انتظار گردشگران ایرانی و خارجی است که می توان به بلندترین رمل های ماسه ای ایران در رضا آباد شاهرود و در کنار کویر مزینان در منطقه خوار توران اشاره کرد.
در بخش بسطام شاهرود روستایی همنام "نیوکاسل انگلستان" داریم که "قلعه نو" نام دارد،"مجن" نام شهری در 33 کیلومتری شمال غربی شاهرود است که مناطقی به همین نام در سواحل شمال شرقی دانمارک و سوئد و در اطراف شهر گورویچ انگلیس وجود دارد.
منطقه "الحاک" شاهرود نام خیابانی در شهر "کفرقانا" در فلسطین اشغالی است و روستای "تاش" شاهرود همنام روستایی در ترکیه است.
روستای "گرجی" بسطام همنام روستایی در افغانستان است و روستای زیبای "رویان" شاهرود نیز نام بندری توریستی در سواحل جنوب غربی فرانسه است که از شهرت جهانی برخوردار است.
روستای "جیلان" شاهرود نیز نام منطقه ای در قره باچ در شرق افغانستان است و دیگر اینکه روستای "جودانه" نام خیابانی در شهر لندن است که به رودخانه تیمز منتهی می شود.
روستای "کوهان" همنام روستایی در پاکستان است و "بکران" نام منطقه ای در "مالی" در شمال بورکینوفاسوست است و روستای "زرگر" شاهرود نیز نام روستایی به همین نام در کشور تاجیکستان است.
روستای "نمد مال" نام منطقه ای در مینسوتای آمریکاست یا روستای "کلامو" نام منطقه ای در جنوب هندوستان است.
همچنین روستای "خانخودی" شاهرود نام منطقه ای در شمال غربی دهلی پایتخت هند است که "خونخودا" نیز خوانده می شود یا روستای "پویه" نام منطقه ای در نیومکزیکوی آمریکاست که در آنجا خانه هایی بر روی پرتگاه ساخته می شود و خود این خانه ها، جاذبه های گردشگری به شمار می رود.
این جذابیتها در کنار گردشگری فرهنگی و معنوی وجود مقبره "بایزید بسطامی"، "شیخ ابوالحسن خرقانی" و "ابن یمین فریومدی" و مهمان نوازی مردم شاهرود حکایت از سفری زیبا و به یادماندی است.
مجموعه تاریخی بسطام
مجموعه بسطام به صورت یک نماد از دوره های تاریخی گوناگون ایران به تنهایی در بر گیرنده ی چندین دوره تاریخی بسیار مهم دوره قبل از سلجوقیان، سلسله سلجوقی خوارزمشاهیان، حمله مغول ها و ایلخانیان و تیموریان است.
مجموعه تاریخی بسطام که مشتمل بر بیش از ۱۷ اثر تاریخی دارای شهرت ملی، منطقه‌ای و جهانی است که تعدادی از این مجموعه بی‌نظیر باستانی و تاریخی در حال ثبت در آثار جهانی است. مجموعه تاریخی شهر کهن بسطام چون نگین درخشانی بر انگشتری تاریخ این مرز و بوم پس از عبور از مقابل بقایای حصار و برج و باروی قدیمی این شهر که مربوط به عهد صفوی است در مرکز این شهر خودنمایی می‌ کند.
بارگاه امامزاده محمد بن جعفر صادق (ع) و مقبره اوتاد عالم عرفان، سلطان العارفان "بایزید بسطامی" دو بنای برجسته و مشهور در این مجموعه است.
در کنار قبر بایزید مدفن امامزاده محمد (ع) که او را از فرزندان یا نوادگان امام جعفر صادق (ع) می‌دانند واقع است. بقعه آن حضرت به شکل مخروطی شکل با کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ که در داخل با نقاشی‌هایی از دوره صفوی تزیین شده قرار دارد.
مسجد بایزید در ضلع جنوبی بقعه امامزاده محمد (ع) قرار دارد و دارای محراب گچبری بسیار زیباست که بر روی آن آیات قرآنی و نقوش اسلیمی نگاشته شده است.
منار آجری مجموعه تاریخی بسطام در قسمت شرقی مسجد بایزید و متصل به‌آن قرار دارد که طبق کتیبه‌ای به خط کوفی در سال ‪ ۵۱۴ هجری قمری ساخته شده است.
در قرن دوم هجری بسطام یکی از برترین انسانها را از نسل بشر در خود پرورش داد. "ابو یزید طیفور بن عیسی بن آدم سروشان" ملقب به سلطان العارفین بایزید بسطامی در محله زرتشتیان بسطام در خانواده تازه مسلمانی چشم به جهان گشود تا با تلاشهای خود در جهت اعتلای انسانیت و گسترش بینشی خاص در خداپرستی تمام عمر خود را در این راه صرف کند و شاگردان بزرگی را پرورش دهد و امروز به عنوان یکی از ارکان عرفان از شهرت جهانی برخوردار است.
محل اقامت بایزید در همان مکانی بود که امروز مجموعه بسطام واقع شده است و هنوز مسجد بایزید در مجموعه پابرجاست، این مسجد در دوره های بعدی تاریخی بارها و بارها مرمت و بازسازی شده است.
مقبره بایزید بسطامی در شهر بسطام و شمال مقبره امامزاده محمد است. مقبره این عارف فاقد هرگونه تزئین است و به نظر می‌‌رسد هیچگاه ساختمانی مشابه مقبره دیگر بزرگان روی آن بنا نشده باشد و در حقیقت بی اعتنایی به مادیات و گریز از تجمل در این آرامگاه بوضوح به چشم می‌آید.
وارستگی و بی نیازی بایزید بسطامی حتی بعد از مرگ وی و گذشت 11 قرن در مرقدش مشهود است. مقبره بایزید بسطامی دارای یک پنجره مسقف آهنی است. روی قبر یک سنگ مرمر قرار دارد که کلماتی از مناجات مشهور علی ابن ابیطالب (ع) بر آن حک شده است. آنطور که از این سنگ بر می‌آید متعلق به شخصی به نام قاضی ملک است که احتمال می‌رود حاکم قومس بوده باشد.
برج کاشانه بسطام در قسمت جنوب شرقی مسجد جامع شهر بسطام برجی بلند وجود دارد که به نام کاشانه معروف است. ارتفاع این برج از داخل 24 متر و از بیرون 20 متر است. شکل خارجی آن کثیرالاضلاع و منتظم 30 ضلعی است. در بالای برج دو حاشیه از آجرهای بزرگ وجود دارد که روی آن مطالبی نوشته شده است.
در ضلع جنوب غربی این برج روی یک آجر کلمه "بسم الله الرحمن الرحیم" با خط ثلث بسیار زیبایی نوشته شده است. تاریخ ساخت آن به درستی مشخص نیست و به عقیده اهالی محلی این برج قبل از اسلام آتشکده زرتشتیان بوده است. بعضی از مشرق شناسان بر این باورند که این بنا از آثار غازان خان مغول است و اسم اصلی آن غازانه بوده است و به مرور زمان و بدون توجه به اصل آن کاشانه نام نهاده شده است.
آبشار تنگه داستان مُجن
یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان شاهرود که تاکنون ناشناخته مانده آبشار تنگه داستان است که در هفت کیلومتری غرب مجن در منطقه ای تحت عنوان دشن تلی و اسپید خاک قرار دارد. این آبشار زیبا و با عظمت در میان تنگه ای به نام داستان با ارتفاع 12 متر در بین دو سنگ عظیم ‌الجثه جاری است. بیننده در نگاه اول می‌پندارد که سنگ ها تا لحظاتی دیگر فرو می افتند.
فضای تنگه حالتی شگفت انگیز دارد. این آبشار به زعم بسیاری از گردشگران بی نظیر است زیرا فرم صخره ها و توپوگرافی منطقه بر زیبایی آن افزوده است و مکان مناسبی برای صخره نوردی به نظر می رسد. چنین نقل است که این تنگه در اثر زلزله ای در سالهای بسیار دور ایجاد شده و رودخانه منتهی به آبشار از این تنگه می گذرد. طول تنگه در حدود دو کیلومتر و عرض تقریبی آن پنج متر است. در مسیر رودخانه آبشارهای دیگری با ارتفاع پنج تا 10 متری دیده می شود که جریان آن در میان تنگه بسیار جذاب است.
پیچش صدای آب در میان صخره ها و قدرت خیره کننده آن به گونه ای است که دل هر فردی را به لرزه در می آورد. شدّت صدا به گونه ایست که افراد فریاد یکدیگر را از فاصله 5 متری نمی شنوند. فضای عجیب تنگه مملو از ذرات ریز آب است که در اثر ریزش جریان آب روی سنگ ها ایجاد می شود گویی از سرما به بخار می مانند.
به هر روی استان سمنان با جاذبه های فراوان همچون دیگر نقاط کشور فضاها و طبیعت جالبی را برای گردشگران عرضه می کند اما این زیباییها چندان به گردشگران و توریستها معرفی نشده است و لازم است مسئولان امر در اطلاع رسانی بیشتر و ارائه امکانات بهتر تلاش کنند و شرکتهای توریستی نیز با شناسایی این جاذبه ها به برگزاری تورهای گردشگری در مناطق دیدنی این استان اقدام کنند.




تاریخ انتشار، تهران: ۰۸:۴۷ , ۱۳۸۹/۰۳/۱۸

0 نظرهای شما: