تعطیلی تهران راهکار مقابله با آلودگی هوا نیست

گزارش تحلیلی مهر

تعطیلی تهران راهکار مقابله با آلودگی هوا نیست

آلودگی هوای ابرشهر ایران بار دیگر باعث تعطیلی مدارس و ادارات شد تا بتوان هوای تهران را از وضعیت هشدار و اضطرار خارج کرد. اما آنچه که مسئولان همواره از آن غافلند ارائه راهکار اصولی برای مقابله با این پدیده است زیرا تعطیلی نمی تواند برنامه مناسبی برای خروج از وضعیت کنونی باشد.
به گزارش خبرنگار مهر، شدت آلودگی هوای تهران در هفته گذشته باعث شد تا کمیته کاهش آلودگی هوا با تشکیل جلسه اضطراری نسبت به تعطیلی مدارس و ادارات دولتی در روز چهارشنبه سوم آذر ماه موافقت کند.
تعطیلی روز چهارشنبه باعث شد تا حدود زیادی از تردد خودروها و سفرهای کاری شهروندان کاسته شود اما بررسیها و گزارشهای سازمان هواشناسی و مرکز بررسی آلودگی هوای شهر تهران نشان می دهد که وضعیت آلاینده ها فرق چندانی نکرده است. این در حالی است که مسئولان استانداری تهران اعلام کرده اند به هیچ وجه قصد ندارند پایتخت بار دیگر به دلیل آلودگی هوا تعطیل شود و این موضوع نشان می دهد که تعطیلی هم نمی تواند گره گشای مشکلات آلودگی هوای پایتخت باشد.
از چند سال قبل یک برنامه ده ساله برای مبارزه با آلودگی هوای تهران آغاز شد و در این باره طرح جامعی از سوی محیط زیست برای کنترل آلودگی هوا بسیاری از کارشناسان امر و مردم نیز این موضوع را به خوبی حس کرده اند که هنوز نهاد مشخصی بعنوان متولی امر مبارزه با آلودگی هوا وجود ندارد و تقریبا همه این نهادها در اجرای این مهم از خود سلب مسئولیت می کنند و تنها اقدام جدی آنها اعلام وضعیت هشدار و درخواست عدم حضور سالخوردگان، کودکان و بیماران در خیابانها یا تعطیلی مدارس به علت افزایش آلودگی است.
مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران می‌گوید: شرایط هوای تهران روز به روز به مرحله بحرانی نزدیک‌تر می‌شود.
یوسف رشیدی توضیح می‌دهد: کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران تنها در مواقعی که شرایط پایدار در آسمان تهران استقرار می‌یابد و یا آلودگی در شرایط خاصی باشد تشکیل جلسه می‌دهد. مسئولان برای رفع آلودگی، جدی نیستند و عزم جدی برای مهار آلودگی ندارند. آلودگی هوا در اولویت کار مسئولان نیست. مسئولان دغدغه‌های دیگری مانند مشکلات اقتصادی دارند اما برای حل بحران آلودگی هوا، با وجود برنامه جامع کاهش آلودگی هوا هیچ عزمی برای اجرای آن ندارند.
این در حالی است که محققان دانشگاه هاروارد، با همکاری محققان دانشگاه بریگام، نتایج مطالعه‌ای را چاپ کرده‌اند که نشان می‌دهد با کم کردن آلودگی هوای شهرهای صنعتی، می‌توان تا 5 ماه به عمر افراد اضافه کرد. اهمیت نتایج مطالعاتی از این دست آن است که می‌تواند منشا بزرگترین آلاینده‌ها و خطرناک‌ترین آنها را برای سلامت انسان مشخص کند. وقتی بودجه و امکانات و توان محدودی برای مبارزه با آلودگی هوا داریم، مهم است که بدانیم کدام‌یک از آلاینده‌ها برای سلامت بشر بیشترین اثر منفی را دارند که بودجه محدود خود را صرف مقابله با آن کنیم.
مهندس شیدا ملک ‌افضلی، رئیس اداره کنترل عوامل محیطی موثر بر سلامت وزارت بهداشت با توصیه به تهرانیها برای کاهش آسیب ‌پذیری ناشی از تنفس آلاینده‌های هوا گفت: در هنگام آلودگی هوا حملات قلبی یا تنفسی در گروههای در معرض خطر از جمله سالمندان بالای 65 سال که سابقه بیماریهای قلبی - ریوی دارند تشدید می‌شود. ضمن اینکه جوانان و نوجوانانی که سابقه بیماری آسم و آلرژی دارند نیز عمدتا به دلیل در معرض قرار گرفتن با آلاینده‌هایی مانند ذرات معلق، اوزن و اکسید نیتروژن دچار تشدید حملات آسم و آلرژی می‌شوند.
این در حالی است که معصومه ابتکار، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با انتقاد از تاخیر در اجرای برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران گفت: زمان اجرای برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران که در سال 79 تصویب شده بود سال گذشته به پایان رسید و لازم بود که برنامه اصلاح شده آن مجددا ابلاغ شود اما هنوز خبری از ابلاغ این برنامه نیست.
وی ادامه داد: در شرایط پاییز امسال که بارش کم بوده به مرحله هشدار آلودگی هوا نزدیک می‌شویم و ناچار هستیم که نسبت به برنامه جامع کاهش آلودگی هوا توجه نشان داده و برنامه‌ ریزی ویژه‌ای داشته باشیم.
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با اظهار تاسف از اینکه هنوز استانداردهای روز دنیا در مورد اتوبوسهای سطح شهر اعمال نمی‌شود، به مصوبه اخیر دولت در مورد اجازه تردد مجدد خودروهای دیزلی اشاره کرد و افزود: متاسفانه میزان آلایندگی "آزبست" در تهران بالاتر از حد معمول است و چنانچه دستگاههای مسئول وظیفه خود را انجام ندهند تهران به وضعیت بحرانی می‌رسد.
در پی آلودگی هوای تهران دکتر مهدی نجمی، رئیس واحد آسم و آلرژی وزارت بهداشت گفت: افرادی که مبتلا به آسم و بیماریهای مزمن تنفسی هستند سعی کنند از محیطهای شهری دور شده و به مکانهای خوش آب و هوا سفر کنند.
آلودگی هوا یک عامل تشدیدکننده و آغازگر برای بیماریهای آسم و آلرژیک است و این بیماریها تحت تاثیر عوامل محیطی محرک که آلودگی هوا جزو این عوامل محسوب می‌شود فعالتر می‌شوند. مسئله آلودگی هوا در کودکان و افراد مسن از اهمیت بیشتری برخوردار است و به دلیل اینکه ریه آنها از آلاینده‌ها بیشتر تاثیر می‌گیرد، تشدید بیماری آسم در آنها بسیار خطرناک است.
بررسیهای مرکز کنترل آلودگی هوای تهران نشان می دهد که در هفته جاری نیز همچنان شاهد استمرار وضعیت آلاینده های هوای پایتخت خواهیم بود به طوری که یوسف رشیدی، رئیس شرکت کنترل کیفیت هوای تهران عنوان داشته که تصمیم نهایی در مورد وضعیت آلودگی هوای تهران در کمیته اضطرار گرفته می شود.
در حال حاضر میزان شاخص آلودگی هوای تهران وضعیت آلودگی هوا را بالاتر از حد استاندارد قرار داده و پیش بینی می شود وضعیت آلودگی هوای پایتخت در روزهای شنبه و یکشنبه نیز بالاتر از حد استاندارد باقی بماند.
منواکسید کربن، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، ازن و ذرات معلق پنج آلاینده مهم هوای تهران هستند.
تاریخ انتشار، تهران: ۱۴:۳۸ , ۱۳۸۹/۰۹/۰۵

0 نظرهای شما: