رشد 25 درصدي قيمت كالاها در بازار كريسمس و
يكهتازي ركود تورمي؛ واقعيت اين است؛
يكهتازي ركود تورمي؛ واقعيت اين است؛
كريسمس خود را با گراني جشن بگيريد
فعالان بازار كريسمس بر اين باورند كه در طي سال جاري به مقدار 25 درصد
قيمتها با افزايش مواجه شدهاند
طي دو سال گذشته صنايع كوچك وميانه ورشكسته
شدهاند و ديگر دل و دماغي براي جشن كريسمس باقي نمانده است.
ایلنا- : كريسمس از راه ارسيده است و كسادي و ركود روي سر بازار چرخ ميزند؛ پديدههايي كه ميگويند هديه دولت به شهروندان است و حالا شهروندان مسيحي بيش از ساير شهروندان در آستانه كريسمس از مزه گس حاكم بر بازار بهره ميبرند. البته مدت زماني ميشود كه بازار در اقتصاد ايران دچار آشفتگي شده است و قيمتها نيز بيمحابا بالا ميروند ولي اكنون كار به جايي رسيده است كه ديگر دولتيها نيز نميتوانند به سادگي گراني را انكار كنند.
يعني اگر در عيد نوروز امسال با تمام وجود خبرهاي مبني بر افزايش قيمت كالاهاي ويژه نوروز تكذيب ميشد اكنون در آستانه كريسمس بازار به حدي از ركود و تورم رسيده است كه به باور فعالان اقتصادي ديگر حتي تكذيب نيز ميتواند اوضاع نا بسامان بازار را وخيمتر كند. در واقع ابر متراكمي كه از دو سه سال گذشته بر بازار و اقتصاد ايران سايه گسترانيده باعث شده است كه حتي در آستانه شب كريسمس نيز باراني نبارد و اين بازار كسادي كامل و مطلق را سپري كند.
ديگر حتي بچهها از آمدن بابانوئل و آوردن هديه در اين بازارآشفته نا اميد شدهاند و شايد آرزوهاي خود را ديگر هرگز بازگو نكنند. بحران اقتصاد كشور كه از چند سال گذشته به اوج خود رسيد باعث شده است تا در طي 9 ماه سال جاري اغلب صنايع دچار افت شديد شوند و به تبع آن بازار با كسادي همراه با تورم شديد مواجه شود.
كاجهاي رنگارنگ و با سايزهاي مختلف و ديگر اقلام آن در خيابانهاي ميرزاي شيرازي، ويلا و ديگر خيابانهاي سطح شهر تهران كه اقدام به فروش اين اقلام ميكنند تنها به عابران چشمك ميزنند بدون آنكه خريداري داشته باشند. كسادي بازار در آستانه شب كريسمس به حدي است كه بسياري از فروشندگان در دلهره و نگراني پاس نشدن چكهاي خود هستند و مغازههاي خالي از مشتري حوصله فعالان بازار در اين حوزه را به سر آورده است.
افزايش 25 درصدي قيمت كالاها نسبت به سال گذشته فعالان بازار كريسمس از افزايش بيسابقه قيمت انواع كالا هاي شب كريسمس ميگويند و بر اين باورند كه در طي سال جاري به مقدار 25 درصد قيمتها با افزايش مواجه شدهاند. در حاليكه همچنان ركود بر اقتصاد كشور حاكم شده است، انتظار بر اين بود كه حداقل در آستانه شب كريسمس بازار با رونقي محسوس مواجه شود اما اين امر صورت نگرفته است و بازار كريسمس همگام با ديگر بازارهاي كشور درركود تورمي به سر ميبرد.
كاترين، خانمي از خانواده ارامنه با كودك خود وارد مغازهاي در خيابان ميرزاي شيرازي شد تا براي شب كريسمس خريد كند اما با بالا و پايين كردن قيمتها بدون خريد حتي يك كارت پستال مغازه را بدون توجه به بهانهگيريهاي كودكش ترك كرد. از او سوال كردم كه چرا اقدام به خريد نكرديد و وي در پاسخ گفت: قيمتها فوق العاده افزايش يافتهاند و من با حقوق كارمندي هرگز نميتوانم براي شب كريسمس تداركات لازم را ببينم.
به گفته وي حتي براي كودكش كه تنها بچهاش بود نيز هيچگونه برنامهاي براي خريد ندارد. جالب آنكه بسياري از مغازهداران خيابان ميزراي شيرازي كه تمركز بازار كريسمس در اين خيابان است حاضر به همكاري با خبرنگار ايلنا نشدند. افسردگي و عصبانيت فعالان بازار و فروشندگان را بايد تا حدي معقول و منصفانه تصور كرد، چرا كه در اوج فصل فروش بازار آنها در كسادي مطلق به سر ميبرد و آغاز محرم نيز نگراني آنها را دوچندان كرده است.
ركود حاكم بر بازار كريسمس اگر چه در نگاه نخست باعث متضرر شدن فعالان اين صنف و حتي كنارهگيري برخي از فعالان اين حوزه از فعاليت در اين زمينه شدهاست، اما به درازا كشيده شدن اين ركود حواشي ديگري را نيز در اين بازار هزار رنگ به همراه داشته است. يك فروشنده ارمني با بيان اينكه بازار كريسمس تنها مختص مسيحيان نيست گفت: متاسفانه بازار سال جاري در تدوام كسادي بازار سالهاي گذشته است و با اين تفاوت كه قيمت آنها به گونهاي سرسام آور افزايش يافتهاند.
وي معتقد است: كمبود نقدينگي، افزايش قيمت كالاها و بيانگيزگي مردم براي برپايي جشنهايي همچون كريسمس به دليل شرايط بد اقتصادي ازعوامل تاثيرگذار در كسادي و بي رونقي بازار شده است. مردي تنومند كه گرد و غبار پيري بر او كاملا نمايان شدهاست در ادامه حرفهاي فروشنده گفت: همه فكر ميكنند كه ارمنيان داراي درآمد و وضعيت مالي مناسبي هستند اما آنچنان طي دو سال گذشته صنايع كوچك و ميانه ورشكسته شدهاند كه امثال ما ديگر دل و دماغ جشن گرفتن را ندارند و يا به عبارتي نقدينگي وجود ندارد كه خريد كنند.
وجود 95 درصد واردات از طريق قاچاق عامل افزايش گراني از ديگر دلايل ركود و افزايش قيمت محصولات كريسمس، واردات گسترده اين محصولات از مبادي غير قانوني و تعيين نرخ بالاي قيمت بر روي آنان از طريق دلالان و سودجويان است. آنچه كه در بازار كريسمس تهران مشاهده ميشود وجود انواع كالاهاي كريسمس وارداتي از كشورهاي چين، كره و تايلند و حتي عربستان است. به گفته فعالان بازار بسياري از اين كالاها از طريق قاچاق و با قيمتهاي چند برابري به دست فروشندگان ميرسد. طي سال جاري كه 9 ماه از آن گذشته است 95 درصد از محصولات كريسمس چه از طريق مبادي گمركي و چه از طريق مبادي قاچاق به بازار وارد شدهاند.
بحران اقتصادي كه كشور را در طي 2 سال گذشته فرا گرفتهاست موجب شده است تا ديگر بسياري از مناسبتها به فراموشي سپرده شوند. اين مطلبي است كه يك اقتصاد دان در گفتوگو با خبرنگار ايلنا مطرح كرد و در ادامه ميگويد: انتظار ميرفت كه در سال جاري بازار كريسمس با توجه به كاهش تورم موقتي كه در كشور رخ داده بود رونق بگيرد اما به دليل وجود كالاهاي وارداتي قاچاق و افزايش قيمت آنان و همچنين بيكاري گسترده در بين اقشار بسياري از مردم، بيانگيزگي براي بر پايي چشنهايي همچون كريسمس از ميان رفته است. به گفته وي مردم ترجيح ميدهند كه با كمترين امكانات به استقبال كريسمس بروند.به گفته كارشناسان پيشبيني ميشد كه بازار كريسمس با ركود بيسابقهاي مواحه شود چرا كه ركود در تمامي اركان اقتصادي كشور در دو سال گذشته شيره بازار را مكيده است و صنايع در حال ورشكستگي قرار گرفتهاند. يكي از فعالان بازار در اين رابطه ميگويد: ورود موج دوم بحران اقتصاد جهاني و عدم برنامهريزي مناسب براي مقابله با اين موج باعث شد تا قيمتهاي انواع كالاها با شيب بسيار تند افزايش يابند و بازار كريسمس نيز از اين امر مستثني نبوده است. قيمت كالاها در بازار كريسمس به گزارش خبرنگار ايلنا، در بازار كريسمس تهران قيمت ها به طور ميانگين با افزايش 20 تا 30 درصد مواجه شدهاند.
بر همين اساس قيمت يك كاج 4 فوت ساده؛ 15 هزار تومان به فروش ميرسد كه در مقايسه با سال گذشته در حدود 2 تا 3 هزار تومان با افزايش قيمت مواجه شدهاست. هر كاج 4 فوت با تزيينات ويژه با قيمت 20 هزار تومان عرضه ميشود كه نسبت به سال گذشته نيز در حدود 10 درصد با افزايش قيمت مواجه شدهاست. كاجهاي ديگر با سايزهاي متفاوت و در تزيينات مختلف نيز بين 25 هزار تا 300 هزار تومان به فروش ميرسند كه به طور ميانگين بين 20 تا 25 درصد نسبت به سال گذشته با افزايش مواجه شدهاند. نكته قابل توجه اينكه همه اين كاجها مصنوعي و از كشورهاي يگر همچون جنوب شرقي آسيا و چين يا به صورت قاچاق و يا از طريق مبادي ورودي گمرك به كشور وارد شدهاند.
اما در مورد عروسكهاي مختلف كه گوزن و بابا نوئل نماد ويژه جشنهاي كريسمس هستند نيز قيمتها با افزايش مواجه شدهاند كه از پايينترين قيمت 20 هزار تا 1 ميليون تومان عرضه مي شوند و نسبت به سال گذشته درحدود 30 درصد رشد قيمتي يافتهاند. جالب آنكه اغلب عروسكها در سال جاري از كشور عربستان به بازار وارد شدهاند. در مورد ساير اقلام نظير كارت پستال و ديگر اقلام جانبي كاج و ساير وسايل ويژه جشن كريسمس قيمتها بين يك هزار تا 15 هزار تومان در نوسان است. كريسمس سال جاري يكي از تلخترين كريسمسهايي است كه تا كنون برگزار شده است. به نظر شما آيا ميتوان به شهروندان مسيحي اين كريسمس را تبريك گفت؟
گزارش: علي پيرولي
0 نظرهای شما:
Post a Comment