افتتاح نمايشگاه تجسم سكوت ليليت تريان

افتتاح نمايشگاه تجسم سكوت ليليت تريان


دكتر محيط طباطبائي:
موزه مكان فراموشي نيست، بلكه مكاني براي ياد آوري
است زيرا اشيائي را كه در
موزه تماشا ميكنيم ويژگي آئينه اي دارند. آئينه اي كه در آن گذشته تاريخي،
فرهنگي، هنري، اجتماعي سياسي را به طور حقيقي مي بينيم.



عکسها از نارک هاروطیونیان

. عصر امروز شنبه مراسم افتتاحيه نمايشگاه دائمي مجسمه هاي هنرمند ارزنده كشورمان بانو ليليت تريان، با حضور خليفه ارامنه تهران، مسئولين سازمان ميراث فرهنگي و هنرمندان و هنردوستان در محل پايگاه كليساهاي كشور و موزه آثار فرهنگي ارامنه ايران برگزار گرديد.
در ابتداي مراسم خانم مهندس شرلي آوديان كارشناس ميراث فرهنگي و مدير پايگاه مذكور ضمن خير مقدم به ميهمانان، با اشاره به موزه اي كه به نام اولين پيشواي ديني ارامنه تهران، شادروان اسقف اعظم آرداك مانوكيان نامگذاري شده و تقدير از خدمات هنري بانو ليليت تريان، از همه هنرمندان براي توسعه و اغناي فضاي هنري نمايشگاه و پايگاه كليساهاي ايران با اين مركز همكاري كنند.
آنگاه اسقف اعظم سيبوح سركيسيان پيشواي ديني فعلي ارامنه تهران ضمن برشمردن وي‍ژگي هاي اسقف مانوكيان، از كارائي مفيد اين مركزفرهنگي تحقيقاتي قدرداني نموده و سپس با اهداي نشان عالي هنري به بانوي هنرمند، نمايشگاه دائمي تند يسهاي ليليت تريان را افتتاح كرد.
حاضرين سپس از قسمتهاي مختلف موزه و نمايشگاه بازديد كردند.
آقاي دكتر محيط طباطبائي رئيس كميته ملي موزه هاي ايران ((ICOM كه درا ين مر اسم حضور داشت در گفتگوئي با ما در مورد اينگونه موزه ها و فعاليتهاي هنري گفت: اين مكان، موزه گروه ارامنه ايران است.
البته سابقه ايجاد موزه توسط ارامنه در ايران به سال 1917 در جلفاي اصفهان بر ميگردد كه به طور رسمي در سال 1930 با نام موزه وانك در جلفا افتتاح ميگردد. موزه جلفا حوزه اي قديمي و اصيل در منطقه بود. بعدها در تبريز در جوار كليساي حضرت مريم، خليفه گري منطقه اسناد وآثار و كتب تاريخي جمع آوري كرده بود و فعاليتهائي جهت جمع آوري اسناد انجام شد تا موزه اي در آن مجموعه تاسيس شود كه شرايط ايجاد نشد.
سومين محل تهران بود. شايد به دليل اينكه تهران شهر مهاجر پذير بوده و بيشتر ارامنه در اصفهان و آذربايجان بوده اند، از نظر اسناد و مدارك داراي قدمت كمتريست، شايد كمتر از دويست سال. ولي خوشبختانه از سالهاي حدود 1377 فكر تشكيل موزه در اين محل كه قبلا" مكان آموزشي بود شكل گرفت و در زمان رياست جمهوري آقاي خاتمي با هماهنگي هائي، اين مكان با كاربري موزه كار خود را آغاز كرد.
دكتر محيط طباطبائي افزود: به خصوص فضاي تركيب اين مجتمع كه شامل كليسا، مدرسه و مزار چند تن از مفاخر ارامنه است، مي تواند شبيه آن چيزي باشد كه امروز در موزه وانك جلفاي اصفهان شاهديم. در اين شرايط بازديد كننده مي تواند با فضاي فرهنگي جامعه ايرانيان ارمني تهران آشنا شود و اين با همت افرادي چون خانم مهندس آوديان كه از همكاران ما در ميراث فرهنگي وقت بودند، و همكاري شوراي خليفه گري ارامنه تهران ايجاد و توسعه يافت .
رئيس كميته ملي موزه هاي ايران با اشاره به اهميت موزه ها تاكيد كردند: موزه مكان فراموشي نيست، بلكه مكاني براي ياد آوري است زيرا اشيائي را كه در موزه تماشا ميكنيم ويژگي آئينه اي دارند. آئينه اي كه در آن گذشته تاريخي، فرهنگي، هنري، اجتماعي، سياسي يا هر مورد ديگري را در آن مي بينتيم. و آئينه اي خوب است كه شكل حقيقي خودمان را در آن بتوانيم نگاه كنيم. و بالطبع ايجاد چنين فضا و موسسه اي به ما ياد آوري ميكند كه در گذشته چه بوده ايم، چه هستيم و جايگاه فرهنگي اجتماعي ما در اين مجموعه تاريخي به عنوان يك فرهنگ تاريخي سرزميني كجا بوده و امروزه چه ارزشي دارد.
دكتر محيط طباطبائي در انتها افزودند: شايد براثر تمامي مسائل اقتصادي، اجتماعي و سياسي چهار پنج دهه اخير تعداد ارامنه ايرن به لحاظ كميت كاهش پيدا كرده، اما به گواهي بسياري از ارامنه خارج از ايران و حتي در جمهوري ارمنستان، حفاظت از ويژگي هاي فرهنگ تاريخي ارامنه توسط اين گروه كم بسيار بهتر از گروههاي كثير ديگر و بزرگ و اقتصادي ارامنه در لبنان و اروپا وقفقاز و... هستند. و اين موزه گواه و شاهدي است بر اين تلاش تاريخي ارامنه ايران. براي همين هم جاي تقدير دارد و الگوئي است برا ي سا ير گروهها كه آنها هم بتوانند جايگاه خودشان را به طور تمام قد در اين آئينهء‌ فرهنگي تاريخي نشان دهند.
در اين فضاي فرهنگي فرصتي به دست آمد تا بتوانيم گفتگوي كوتاهي داشته باشيم با هنرمند ارزشمند خانم ليليت تريان كه دختران جوان دانشجو و هنر دوست او را احاطه كرده بودند. او ضمن برشمردن تعداد نمايشگاه هايش كه بسيارند، در پاسخ به اين پرسش ما كه با توجه به تنوع تنديسها، مجسمه ها و تابلوهاي موجود، ‌خود چه عنواني به مجموعه آنان ميداد، گفت : يكي از هنرجويانش در باره وي فيلمي ساخته كه نام آنرا تجسم سكوت... گذاشته. و همين.
گفتني است كه افتتاح نمايشگاه دائمي آثار بانو ليليت تريان به مناسبت دهمين سالگرد درگذشت اسقف اعظم آرداك مانوكيان در موزه اي به همين نام در جوار كليساي مريم مقدس ارامنه تهران برگزار شد.برپائي اين نمايشگاه به همت سركار خانم مهندس شرلي آوديان كارشناس ميراث فرهنگي و مدير موزه اسقف مانوكيان، وابسته به خليفه گري ارامنه تهران تحقق يافت. در امر مرمت تابلوهاي ارشمند قديمي هنرمند منحصر به فرد اين حوزه آقاي سدراك نظريان و در برخي امور نمايشگاه، سركار خام ‍ ژانت لازاريان نيز همكاري كرده بودند.

0 نظرهای شما: