روايت عماد افروغ از مواضع سياسي لاريجاني، توكلي، باهنر و علي مطهري

در گفت‌وگو با ايلنا تشريح شد:
روايت عماد افروغ از مواضع سياسي
لاريجاني، توكلي، باهنر و علي مطهري

لاريجاني اصولگرايي را زير پا نگذاشته است/باهنر در مجلس هفتم به وكيل‌الدوله بودن بيشتر گرايش داشت/توكلي اصولگراي محتاط است/ وقتي موضع انتقادي و مستقل علي مطهري تحمل نمي‌شود پس موضع‌گيري چه كسي بايد تحمل شود.
ایلنا:- بسياري از نمايندگان اصولگراي مجلس هشتم بحث اصلاح آيين‌نامه داخلي مجلس را آوانس لاريجاني به فراكسيون اقليت مجلس ارزيابي كردند. پس از اين و با افزايش اعضاي داخلي كميسيون‌ها بود كه تعدادي از اصلاح طلبان تواتنستند به كميسيون‌هايي مثل كميسيون امنيت‌ملي و سياست خارجي مجلس راه پيدا كنند.
انتقادات اصولگرايان حامي دولت از لاريجاني از آنجا شدت يافت كه بعد از حوادث انتخابات رياست جمهوري دهم لاريجاني از اتخاذ رويكرد يكجانبه پرهيز كرد و علي‌رغم انتقاد به معترضان انتخابات ديدارهايي با اصلاح طلبان درون و بيرون مجلس داشت. همه اينها فقط مقاومت لاريجاني از بركناري علي‌اكبر محتشمي پور از سمت دبیرکلي کنفرانس بین‌المللی حمایت از قدس نهادي كه توسط مجلس اداره مي شود را كم داشت تا جايي كه تنها استعفاي روح الله حسينيان بود كه توانست رييس مجلس را به بر كناري محتشمي پور متقاعد كند.
اصولگرايان حامي دولت ازاين اتفاقات بهانه‌اي ساختند تا با رياست لاريجاني بر فراكسيون اصولگرايان مخالفت كنند. اكنون اين آيت‌الله‌زاده به مماشات با اصلاح طلبان متهم مي‌شود و همان نيرويي كه محمد‌رضا باهنر چهره قدرتمند مجلس هفتم را از نايب رييسي مجلس هشتم باز داشت ، مي‌رود تا براي رياست علي لاريجاني بر فراكسيون اكثريت نيز رقيبي جديد دست‌و پا كند،هرچند بايد توجه داشت تلاش‌هايي از اين دست در انتخابات هيات رييسه فراكسيون اصولگرايان درسال گذشته به نتيجه نرسيد و مرتضي‌آقا تهراني تنها موفق به كسب 7 راي در مقابل لاريجاني شد. عماد افروغ نماينده منتقد مجلس هفتم اما عقيده‌اي ديگر دارد.
افروغ مي‌گويد هر چند ديگر اتفاقات مجلس هشتم را پي‌گيري نمي‌كند، اما مواضع لاريجاني، با هنر،توكلي و علي مطهري را رصد مي‌كند .در اين ميان تيغ تيز انتقاد افروغ متوجه با‌هنر است و مواضع مطهري و لاريجاني را مي‌ستايد و معتقد است لاريجاني از اصولگرايي خود عدول نكرده است.
* اصولگرايان نبايد معيارهاي اصولگرائي را پاي منافع سياسي خود ذبح كنند
عماد افروغ در گفت‌وگو با خبرنگار ايلنا ، در پاسخ به اين سوال كه به برخي از اصولگرايان مجلس هشتم اين اتهام وارد مي‌شود كه از مواضع خود عدول كرده‌اند و بيش از حد به اصلاح‌طلبان نزديك شده‌اند، اظهار داشت: به اعتقاد من بايد اولاً با معيار سخن گفت، اصولگرايي در كل با معيار تعريف و سنجيده مي‌شود و اين معيار بايستي حتي فراجناحي عمل كند. يعني قرار نيست در حال حاضر كه اصولگرايي يك نوع تجلي پيدا كرده منافع سياسي و جناحي خود را ارجح از معيارهاي اصولگرايي بداند و به گونه‌اي اصول را پيش پاي منافع سياسي و جناحي ذبح كند.
اين مغايرت با اصولگرايي دارد، يعني اصولگرايي را نبايد به منافع سياسي و گروهي تقليل داد و اين مسئله چه درباره اصولگراي اصلاح‌طلب و چه درباره اصلاح‌طلب اصولگرا صدق مي‌كند. وي افزود: اگر قرار است گفتمان محوري ما گفتمان انقلاب اسلامي باشد و آرمان‌هاي متعالي را دنبال بكنيم اين مسئله بايد مورد توجه قرار بگيرد. اين فعال سياسي اصولگرا درباره مواضع علي لاريجاني تصريح كرد: بايد اين سوال را مطرح كرد كه آيا رييس‌مجلس به گونه‌اي با زير پا گذاشتن معيارهاي انقلابي و اصولگرايانه فراجناحي از مواضع خود عدول كرده و به مواضع يك گروه يا جناح نزديك شده است؟ يا اينكه با رعايت اصول دست به يكسري تصميمات و رفتارها زده است.
افروغ ادامه داد: تا آنجا كه من اطلاع دارم و شاهد اتفاقات مجلس هفتم بوده‌ام و هم اينكه برخي از مواضع رييس فعلي مجلس رارصد مي‌كنم بايد بگويم ايشان اين‌كار را نكرده يعني منافع جناحي را اصل قرار نداده و اگر هم حسب تعبير بعضي‌ها ،«لاريجاني به اصلاح‌طلبان نزديك شده» معتقدم به جناح اصلا‌ح‌طلب نزديك نشده، بلكه تحقق‌بخش معيارها و اصولي بوده كه به آن باور دارد و آن معيارها و اصول مورد اجماع و قابل قبول هستند.
* مواضع اصولگرايانه لاريجاني بر مواضع سياست‌مدارانه وي مي‌چربد
اين چهره اصولگراي منتقد تاكيد كرد: من نديدم ايشان به قيمت ناديده انگاشتن و زير پا گذاشتن اصول، گرايش به قشري از اصولگرايان پيدا كند و يا متمايل به دسته‌اي از اصلاح‌طلبان بشود. درست است كه ايشان سياستمدار است و سياستمداري وي ممكن است اقتضائاتي داشته باشد، اما من معتقدم كه مواضع اصولگرايانه او بر مواضع شخصي و سياستمدارانه‌اش مي‌چربد. نماينده مجلس هفتم تاكيد كرد: در اين باره خلطي صورت گرفته و متاسفانه اين خلط از گذشته شروع شده است. بسياري تصور مي‌كنند اصولگرايي يعني سكوت و توجيه كساني كه به نام اصولگرايي حاكم هستند.
يعني آنها مي‌گويند از سياست‌هاي ما دفاع كنيد. حالا اين سياست‌ها در هر جهتي كه مي‌خواهد حركت كند آن زمان است كه ما شما را اصولگرا مي‌ناميم اما اگر ما را نقد كرديد حتي اگر سياست‌هاي ما جاي نقد نيز داشته باشد، شما ديگر از جرگه اصولگرايي خارج شده‌ايد. وي تاكيد كرد : اين امر مثل اين است كه آدمي آخرت خود را به دنياي ديگران بفروشد حالا اين دنيا چه دنياي اصولگرايان باشد و چه دنياي اصلاح‌طلبان. افروغ خاطر نشان كرد: تا آنجا كه من شاهد سياست‌ها و مواضع آشكار بوده‌ام لاريجاني سعي كرده به معيارهاي مورد قبول خود توجه داشته باشد.
ضمن اينكه مديريت مجلس مقتضيات خود را نيز دارد. وي افزود: ممكن است كسي كه جزء هيئت رييسه نيست بتواند مواضعي اتخاذ كند اما رييس مجلس بايد نهايت بي‌طرفي را رعايت كرده و اگر فرصتي در اختيار يك نماينده قرار مي‌دهد اين فرصت را در اختيار نماينده جناح مقابل نيز قرار دهد.
* خوشحالم باهنر از مواضع توجيه‌گرايانه خود خارج شده است
افروغ درباره مشي و عملكرد محمدرضا باهنر در مجلس هفتم و هشتم چنين گفت: من خوشحال هستم كه مي‌بينم آقاي باهنر اخيراً موضع انتقادي مي‌گيرد و از آن موضع توجيه‌گرايانه مفرط خودش خارج شده است. نماينده اصولگراي مجلس هفتم متذكر شد: به هر حال حافظه‌ تاريخي من اين اجازه را نمي‌دهد كه فراموش بكنم ايشان در مجلس هفتم چه نقشي ايفا مي‌كرد.
بسياري از مواضع انتقادي ما تحت‌الشعاع لابي‌گري‌هاي باهنر قرار گرفته بود.
* باهنر در مجلس هفتم با گرايش بيش‌از حد به دولت سوالها را از دستور كار خارج مي‌كرد
افروغ يادآور شد: باهنر در مجلس هفتم گرايش بيش از حدي به دولت پيدا كرده بود و اگر سوال يا استيضاحي مطرح مي‌شد يكي از كوشش‌هاي وي اين بود كه به گونه‌اي سوال را خنثي و استيضاح را از دستور كار خارج بكند و يا با لابي‌هاي مستقيم و غيرمستقيم خود عده‌اي از نمايندگان را تشويق كند امضاهاي خود را پس بگيرند.
* باهنر در مجلس هشتم مي‌خواهد جبران مافات كند
افروغ تاكيد كرد: من امتياز خوبي براي باهنر در مجلس هفتم قائل نيستم و احساس مي‌كنم يكي از سدهايي كه پيش پاي اصولگرايي منتقد آقاي باهنر بود و ممكن است كه ايشان در حال حاضر يك مقداري متوجه شده و احساس كرده كه آن لابي‌ها، لابي‌هاي ناصوابي بوده است و شايد در حال حاضر مي‌خواهد جبران مافات كند و فارغ از اينكه او با نظر من هم‌عقيده باشد يا نه من مواضع ايشان را من حيث‌المجموع در مجلس هفتم نمي‌پسندم.
وي در اين‌باره ادامه داد: اگر ما تفاوتي ميان وكيل‌الدوله بودن و وكيل مردم بودن قائل باشيم باهنر در مجلس هفتم به وكيل‌الدوله بودن بيشتر گرايش داشت . وي افزود: من اگر چند بار ديگر هم در مجلس حضور پيدا مي‌كردم ، همان مواضع را مي‌گرفتم و موضع انتقادي نسبت به گرايش افراطي به دولت خواهم داشت.
* چهره‌هاي انتقادي مجلس هفتم برجسته‌تر از مجلس هشتم بود
نماينده اصولگراي مجلس هفتم درباره تفاوت مديريت روساي مجلس هفتم و هشتم و تاثير آن بر استقلال اين دو مجلس از دولت نيز خاطر‌نشان كرد: من چهره‌هاي انتقادي مجلس هفتم را برجسته‌تر مي‌ديدم، زيرا به هر حال به لحاظ مواضع انتقادي سياسي شناخته شده‌تر بودند. اما اگر به آرشيو روزنامه‌ها مراجعه كنيد مي‌بينيد يكي از كساني كه مدام به موضع محافظه‌كارانه و مصلحت گرايانه رييس وقت مجلس انتقاد مي‌كرد من بودم. وي افزود: مجلس هفتم عليرغم آنكه چهره‌هاي انتقادي شناخته شده‌اي داشت اما نه تنها رياست مجلس هفتم كه كل هيات رئيسه يعني نايب رئيس مجلس هم هم‌نوايي نمي‌كردند.
بنابراين نبايد منكر تفاوت رييس مجلس فعلي با رييس مجلس قبلي شد و اين مسئله در خود مجلس تاثير بسيار زيادي دارد حتي در تغيير مواضع مجموعه مجلس نيز تاثير زيادي دارد.افروغ با بيان اينكه مجلس هشتم موضع انتقادي بيشتري دارد اضافه كرد:اين مسئله در حالي است كه تعداد وكيل‌الدوله‌ها بيشتر از مجلس هفتم است. يعني كساني كه به بهانه دفاع از خط امام و رهبري و دفاع از ارزش‌ها به توجيه‌گرايي و محافظه كاري روي مي‌آورند. اينها نسبت به مجلس هفتم بيشتر هستند. اما به نظر مي‌رسد به دليل همان درايت وتدبيري كه رييس مجلس لحاظ كرده باعث مي‌شود آن بخش مستقل توفيق خوبي كسب كند كه البته بايد گفت در يك جاهايي فرود هم داشته است.
* محافظه‌كاري توكلي خدشه‌اي در مواضع انتقادي وي وارد نمي‌كند
اين نماينده سابق مجلس در بررسي تفاوت مواضع احمد توكلي در مجلس هفتم و هشتم نيز تصريح كرد: توكلي هفتم و هشتم تفاوتي نكرده و ايشان دچار تغيير موضع‌گيري نشده و همان زمان هم ايشان محافظه‌كاري‌ها و ملاحظه‌كاري‌هايي داشت اما اين محافظه‌كاري‌ها خدشه‌اي در مواضع انتقادي وي وارد نمي‌كرد. افروغ ادامه داد: فراموش نكنيم يكي از كساني كه با نامه‌نگاري‌هاي انتقادي خود تلاش مي‌كند حيثيت مستقل مجلس را حفظ كند احمد توكلي است. كه زمينه‌ساز استيضاح وزير اسبق كشور بود و حتي مي‌توان گفت نقش تاثيرگذاري در استيضاح وزير كشور اسبق داشت .
وي خاطر نشان كرد : من در برنامه تلويزيوني شب شيشه‌اي هم كه مجري برنامه سوال كرد نظر شما راجع به احمد توكلي چيست؟ گفتم من ايشان را يك اصولگراي محتاط مي‌دانم. ولي اين محتاط بودن ايشان به معناي متلون بودن وي نيست. بلكه احتياط و رعايت يكسري مسائل جزء ذات موضع‌گيري‌هاي سياسي ايشان است و من فكر مي‌كنم يكي از نمايندگاني كه همواره موضع قابل پيش‌بيني مي‌گيرد و حتي اگر تغييراتي هم داشته باشد آن تغييرات هم قابل پيش‌بيني است، احمد توكلي است.
عماد افروغ درباره ارزيابي شخصي خود از مواضع علي مطهري نيز اظهار داشت: تعجب مي‌كنم چرا برخي از نمايندگان موضع انتقادي او را تحمل نمي‌كنند يعني وقتي موضع انتقادي و مستقل فردي مثل علي مطهري تحمل نمي‌شود پس موضع‌گيري چه كسي بايد تحمل شود.
* مواضع علي مطهري ملهم از پدرش است
اين استاد دانشگاه درباره مطهري تاكيد كرد: او در مواضع خود همواره از منظر ديني و اسلامي با قضايا برخورد مي‌كند و كسي كه با آراي پدر وي آشنا باشد متوجه مي‌شود كه چهارچوب فكري او ملهم از انديشه‌هاي پدر مرحوم اوست. و نمي‌شود كه ما جايي مدافع آراي مطهري شهيد باشيم، اما دلالت‌هاي منطقي و طبيعي علي مطهري را زير سوال ببريم. اين فعال سياسي اصولگرا با بيان اينكه خود من هم درباره برخي مواضع علي مطهري پرسش‌هايي دارم، تاكيد كرد: در مجموع من احساس مي‌كنم مطهري يكي از حيثت‌هاي مجلس هشتم محسوب مي‌شود و به هر حال به نوعي آبروي مجلس هشتم به حساب مي‌آيد، به اين دليل كه مواضع مستقل و انتقادي خود را در چهارچوب وظايف نمايندگي بيان كرده و فردي است كه به راي و عقل خود متكي و پايبند است. افروغ تاكيد كرد: مطهري بنده دليل است، يعني اگر كسي دليل بياورد ايشان مي‌شنود و من او را اينچنين شناخته‌ام كه كسي نمي‌تواند وي را با لابي و زور متاثر كند و اگر كسي بخواهد به گونه‌اي مطهري را تشويق كند كه مواضعش را عوض كند بايد با او به گفت‌وگو و مباحثه بنشيند و از طريق استدلال و نه جدل مي‌توان مواضع او را تغيير داد.
وي با بيان اينكه من در شگفتم چرا بعضي اوقات مخالفت با او از دايره اخلاق خارج مي‌شود و وارد تخريب شخصيت او مي‌شود ، تصريح كرد: من براي هيچ كس اين مساله را نمي‌پسندم كه اگر به فكر كسي انتقادي دارد اين انتقاد را متوجه شخصيت طرف مقابل كندكه اين اتفاق براي خيلي‌هاي ديگر هم مي‌افتد. و ما بايد به سمتي پيش برويم كه به نقد تفكر بپردازيم و در اين بين مراقب باشيم نقد تفكر با تخريب شخصيت متفاوت است.
گفت‌وگو : فرشيد غضنفر‌پور

1389/8/12 - 11:43 کد خبر : 159486


0 نظرهای شما: