گزارشي از وضعيت توليد مواد مخدر خانگي و صدور به خارج از کشور؛
آشپزخانههايي که "شيشه" پخت ميکنند
روزنامه ابتکار- گروه حوادث-صبا صراف: "آشپرخانه هاي" محلههاي جنوبي شهر تهران همين چند سال پيش در روزهايي نه چندان دور بوي غذاهاي محلي و خانگي را ميداد که مردان خانه با تنگدستي و کار سخت، مواد غذايي آن را فراهم ميکردند و زنان خانه با کمي اضافه کردن آب به خورشت خود شکم بچه هايشان را سير ميکردند اما امروز همين خانهها محلي شده براي مرداني که ماده مخدري به نام "شيشه" توليد ميکنند و زنان و کودکاني که آنها را توزيع ميکنند.
«شيشه به دليل مصرف داخلي و ترانزيت آن در حال تبديل شدن به يک معضل ملي براي کشور است.» مطمئنا مشکلي که رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر از آن به عنوان "معضلي ملي" نام ميبرد بي ربط به خبرهاي متعدد دستگيري ايرانيان به جرم مواد مخدر در فرودگاههاي مالزي، تايلند و برخي کشورهاي اطراف نيست.به شکلي که سردار حميدرضا حسين آبادي در حاشيه بازديد از نمايشگاه مطبوعات اعلام کرد، ايران که تا پيش از اين يکي از وارد کنندگان شيشه بود، حال داراي لابراتورهاي شيشه در خانه هاست و با توجه به آنچه در خبرها منتشر ميشود علاوه بر افزايش زندانيان کشور به جرم مواد مخدر و رسيدن آن به بيش از 200 هزار نفر در شش ماهه اول امسال، به تعداد مجرماني که در خارج از مرزهاي کشور نيز به اتهام حمل مواد مخدر شيشه دستگير ميشوند نيز در اين مدت اضافه شده است.
با توجه به آنچه در خبرها در اين مدت آمده به نظر ميرسد کشورهاي تايلند و مالزي يکي از مهمترين پايگاههاي فروش مواد مخدر شيشه هستند. در اين ميان دستگيريهاي زائران حج تمتع و عمره نيز در ارتباط با حمل مواد مخدر کم نيست.در شهريور ماه امسال پنج مرد ايراني ديگر به جرم حمل مواد مخدر کريستال و متامفتامين به ميزان 12.3 کيلو گرم و به ارزش 1.3 ميليون دلار در فرودگاه بين المللي تايلند دستگير شدند. واسط مهرماه نيز خبري مبني بر دستگيري يک ايراني به جرم حمل مواد مخدر شيشه در فرودگاه تايلند منتشر شد، اين درحالي بود که پليس اين کشور اعلام کرد، از ابتداي اين ماه 3 مورد دستگيري مرتبط با قاچاق مواد مخدر در اين فرودگاه صورت گرفته است.
عموم اين دستگير شدگان از مسير مشابه اقدام به قاچاق اين مواد کرده بودند و پليس فرودگاه تايلند نيز با اعلام يکسان بودن مبدا تمامي اين پنج تن در دمشق و عبور از کشورهاي اردن و امارات متحده عربي احتمال داد که ممکن است قاچاقچيان از اين پس مسير جديدي را براي حمل مواد مخدر به تايلند انتخاب کنند.در همين حال پليس مالزي نيز در مهرماه از دستگيري 9 نفر ايراني که قصد حمل 600 کپسول موادمخدر متامفتامين داشتند خبر داد. به گزارش پليس اين کشور از اين 9 نفر 8 نفر اقدام به بلعيدن کپسولها کرده بودند و يک نفر ديگر نيز کپسولها را در ساک دستي اش جاسازي کرده بود.
عمليات حمل مواد مخدر توسط ايرانيها پليس کشور مالزي را متعجب و شوکه کرده بود. و به گفته پليس قاچاق مواد مخدر از شخص به گروه تغيير پيدا کرده است، بطوريکه تا پيش از اين ايرانيان دستگير شده به جرم حمل مواد مخدر به تنهايي اقدام به حمل اين مواد ميکردند و حمل گروهي مواد تا کنون بي سابقه بوده است. پليس مبارزه با مواد مخدر ناجا در ارديبشهت ماه اعلام کرد که حدود 107 نفر از اتباع ايراني در زندانهاي اندونزي، 75 نفر در زندانهاي مالزي و 87 نفر در زندانهاي تايلند به دليل حمل مواد مخدر صنعتي هستند و طبق آخرين آمار اين مرکز تا 26 سپتامبر ( 4 مهر ماه) 135 ايراني به جرم حمل مواد مخدر در فرودگاههاي خارجي دستگير شدند، که از اين تعداد 99 نفر در فرودگاههاي مالزي دستشان رو شده است، اين در حالي است که خبرهاي بعدي از از دستگيريهاي مجرمان مواد مخدر در فرودگاههاي ديگر کشورها بعد از اين تاريخ را نيز شامل صورت گرفته و نشان ميدهد اين روند همچنان ادامه دارد.اين افراد براي قاچاق از روشهاي مثل بلعيدن مواد، يا حوله و ژاكت آغشته به مواد مخدر شيشه و همچنين مواد مخدري كه در قالب ظرفهاي شامپو جاسازي شده بود، استفاده ميکنند.
سهم زنان و کودکان در توزيع شيشه مجید ک به راحتي و بدون هيچ گونه پنهان کاري توضيح ميدهد که در محل زندگي خود در نازي آباد 4 لابراتور توليد شيشه دارد و در اصطلاح به آنها «آشپزخانه» ميگويد. او که بعد از مدتي توانسته براي خود ماشين مدل بالايي بخرد، درآمد اين کار را بسيار خوب ميداند و ميگويد: «درآمدش آنقدر خوب است که ديگر برايمان کار و توزيع در ايران صرف نميکند و فعلا به خارج از کشور صادر ميکنيم.»به گفته مجيد در مواردي به کشور تايلند هم قاچاق مواد شيشه داشته اند اما فعلا ريسک اين کار بالا رفته است.
او ميگويد: مدتي است که پليس تايلند در اين مورد خيلي حساس شده و بسيار سخت گيري ميکند به طوريکه به هر کس مشکوک شوند همانجا از او را مورد بازررسي قرار ميدهند و حتي از دستگاههاي پزشکي مثل سونوگرافي و اسکن استفاده ميکنند.»به گفته او دستگاههاي توليد شيشه بسيار گران است و دانشجويان مهندسي شيمي در مقابل پول مناسبي هرچند مدتي کار نظارت بر روي اين دستگاه هارا انجام ميدهند.
و با لبخندي اشاره ميکند که توليد شيشه در محلههاي پايين شهر تبديل به يک باند و مافيا شده است.عموم توزيع کنندگان اين مواد نيز کودکاني هستند که به عنوان کودکان کار بر سر چهارراههاي شهر تهران فعاليت ميکنند. مهسا در يکي از انجمنهاي حمايت از حقوق کودک کار ميکند و خود ميگويد که در کلاسهاي آموزشي که براي اين کودکان از سوي انجمنهاي خيريه برگزار ميشود، خيلي از آنها خود ميگويند که اين مسئوليت را برعهده دارند و بيشتر درآمد و خانوادهايشان از توزيع و فروش شيشه است.
او ميگويد: «متأسفانه اين کار خيلي علني انجام ميشود و پليس هم براي برخورد با چنين بزرگترهايي کاري نميکند.» زنان و کودکان يکي از مهمترين حاملان اين نوع مواد هستند که به نوعي قربانيان اين کار نيز هستند، به طوريکه رئيس پليس فرودگاهها نيز در اوايل آبان ماه وقتي اعلام کرد که در طول هفت ماهه 2 هزار و 744 نفر حامل و فروشنده مواد مخدر در فرودگاههاي کشور دستگير شده اند، در ادامه گفت: «336 نفر از اين دستگير شدگان زن بودهاند.»
با توجه به گزارش سردار نبيالله حيدري از 486 کيلوگرم انواع مواد مخدر کشف شده از اين مسافران قاچاقچي، 80 درصد آن شيشه بوده است.زائران حامل مواد مخدر ممنوع الخروج ميشوندعربستان سعودي کشوري که هر ساله زانران ايراني زيادي را در خود جاي ميدهد در قوانين خود مربوط به جرم مواد مخدر برخلاف ايران مواد روان گردان مانند شيشه را جزو ماده مخدر دانسته و براي آن نيز مجازاتهاي سنگيني در نظر گرفته است و البته با بيشتر شدن مجرمان ايراني اين کشور، زندان طولاني مدت حداقل مجازاتي که درعربستان سعودي براي حاملين مواد مخدر در نظر گرفته ميشود.در ادامه اين روند عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي کشور نيز با بيان اينکه حمل مواد مخدر در سفرهاي خارج از کشور موجب هتک حرمت جمهوري اسلامي ايران ميشود،اعلام کرد: پس از دستگيري حاملان مواد مخدر در داخل يا خارج اين افراد براي هميشه از سفر به کشورهاي خارجي محروم خواهند شد.
سيدعلي آقازاده دافساري گفت: «پس از بازگشت به کشور با تشکيل پرونده قضايي و ايجاد سابقه، گذرنامه اين افراد ابطال شده و ممنوع الخروج ميشوند.»اما در کمتر از يک هفته پس از صحبتهاي اين نماينده مردم رشت در خانه ملت، دو خبر دستگيري زائران حج پيش از پرواز و به جرم حمل مواد مخدر منتشر شد.
يک خبر مربوط به 4 آبان ماه است که رئيس پليس فرودگاههاي كشور از دستگيري 29 نفر از حجاج به اتهام حمل مواد مخدر در فرودگاههاي كشور خبر داد و 6 آبانماه نيز سرپرست اداره کل مقابله با عرضه مواد مخدر در ستاد مبارزه با مواد مخدر وابسته به نهاد رياست جمهوري گفت که 38 زائر که مجموعا 700 گرم مواد مخدر همراه داشتند دستگير شدند، به گفته زاهديان وجود ايستگاههاي حساس و سگهاي تربيت شده عواملي شناسايي اين افراد بوده و احتمال خروج مواد مخدر را در کشور را کمتر کرده است.پليس در انتظار ابلاغ قانون جديد مبارزه با مواد مخدر8 ماه از روزي که رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر ناجا در ارديبهشت خبر از دستگيري 2 هزار و 74 نفر در رابطه با مواد مخدر صنعتي داد ميگذرد، او گفت که اين افراد طي 45 روز با انجام 3 ماه كار اطلاعاتي دستگير شدند و در اين ميان دو باند بزرگ حمل کننده مواد نيز شناسايي شدند که اعضاي اصلي اين باندها كه اقدام به ترانزيت موادمخدر شيشه به آسياي ميانه ميكردند.
به گفته وي اعضاي اين باند، 120 نفر را به كشورهاي مالزي و اندونزي به منظور حمل مواد مخدر هدايت كرده بودند كه بيشتر اين افراد در كشورهاي مذكور شناسايي و دستگير شدند و از آنها 63 كيلوگرم موادمخدر شيشه كشف شد. اما اين افراد در چند روز پس از بازداشت آزاد شدند و اين امر تنها به دليل خلع قانوني براي مبارزه با مجازاتهاي شيشه است،زيرا که اين ماده هنوز در قوانين ايران جزو مواد مخدر محسوب نشده و در مورد مجازات اين افراد پليس و دستگاه قضايي کشور با مشکل مواجه است.
اين درحالي است که در راستاي اجراي طرح امنيت اجتماعي برخورد با توزيع كنندگان و فروشندگان موادمخدر در دستوركار پليس قرار گرفته است و به گفته رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر «اگر اين خلاقانوني در رابطه با مواد مخدر صنعتي برطرف نشود، وضعيت كشور در اين رابطه بدتر خواهد شد.»البته در مهرماه امسال قانون جديد مبارزه با موادمخدر از سوي مقام معظم رهبري براي اجرا به دستگاههاي ذيربط ابلاغ شد.در قانون جديد با توزيع کنندگان مواد روان گردان نيز قانونمند مبارزه ميشود و با تصويب اين قانون مواد روان گردان در گروه مواد اعتياد آور پرخطر مانند هروئين قرار گرفته و مجازاتهايي مثل اعدام و حبسهاي مدت دار در انتظار قاچاقچيان و توزيع کنندگان اين مواد خواهد بود.
البته هنوز اين قوانين راي مبارزه با مواد مخدر اجرا نشده و منتظر ابلاغ به دستگاههاي مربوطه است که به گفته روابط عمومي سازمان مبارزه با مواد مخدر به زودي ابلاغ ميشود تا شايد راهي باشد براي مبارزه با مواد مخدري ديگر به جاي واردات به ديگر کشورها صادر ميشوند.
چهارشنبه 12 آبان ماه 1389 - 26 ذيقعده 1431 - 3 نوامبر 2010 روزنامه ابتکار
0 نظرهای شما:
Post a Comment