در واكنش به اظهارنظر معاون وزارت بهداشت درباره جمع‌آوري خودپردازهاي سرنگ معتادان؛

در واكنش به اظهارنظر معاون وزارت بهداشت
درباره جمع‌آوري خودپردازهاي سرنگ معتادان؛
مديركل درمان ستاد مبارزه با موادمخدر:
تعداد خودپردازها را دو برابر مي‌كنيم


1388/09/11 12-02-2009 12:40:40
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: آسيب‌هاي اجتماعي
مديركل امور درمان و بازپروري ستاد مبارزه با مواد مخدر با انتقاد شديد نسبت به برخي اظهارنظرها در مورد نصب خودپردازهاي سرنگ معتادان، اين اظهارنظرها را غيرعلمي و غيرقابل پذيرش خواند، گفت: با توجه به روند موفق برنامه نصب خوپردازهاي سرنگ معتادان، تعداد اين دستگاه‌ها را به 10 دستگاه افزايش مي‌دهيم
. دكتر سعيد صفاتيان در گفت‌وگو با خبرنگار «اجتماعي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در واكنشي صريح به اظهار نظر معاون سلامت وزارت بهداشت مبني بر جمع‌آوري خودپردازهاي سرنگ معتادان با هماهنگي ستاد مبارزه با مواد مخدر كه روز گذشته در حاشيه همايش روز جهاني ايدز صورت گرفت، اظهار كرد: هيچ هماهنگي و توافقي با ستاد مبارزه با مواد مخدر در اين باره صورت نگرفته است و اتفاقا موضوع برعكس است. يعني ما با توجه به گزارشات سازمان بهزيستي از روند موفق اين برنامه، در صدديم كه تعداد دستگاه‌هاي خودپرداز سرنگ معتادان را از پنج دستگاه به 10 ايستگاه افزايش دهيم و براي دو برابر شدن شمار خودپردازهاي سرنگ كه با جايگزيني دستگاه‌هاي جديد به جاي دستگاه‌هاي قديمي نيز همراه است، در حال هماهنگي با پيمانكار طرح هستيم تا دستگاه‌هاي جديد هرچه زودتر وارد چرخه كاهش آسيب معتادان شود.
وي در واكنش به بخش‌هاي ديگري از اظهار نظر معاون سلامت وزارت بهداشت، ادامه داد: عنوان شده است كه دستگاه‌هاي خودپرداز سرنگ بايد در مراكز مشاوره نصب شوند و نصب آن‌ها نبايد در خيابان و در معرض ديد عموم باشد. من نمي‌دانم چرا اين موضوع به رغم اطلاع‌رساني صورت گرفته، تا اين حد پيچيده است! مجددا يادآور مي‌شويم كه هيچ يك از مقامات ستاد تاكنون اعلام نكرده‌اند كه خودپردازهاي سرنگ بايد در خيابان نصب شوند، بلكه بارها اعلام شده است كه پنج دستگاه خودپرداز سرنگي كه در حال حاضر به معتادان خدمات ارائه مي‌دهند، در مراكز DIC يا مراكز گذري كاهش آسيب اعتياد نصب شده‌اند.
مديركل امور درمان و بازپروري ستاد مبارزه با مواد مخدر عنوان كرد: در بخش ديگري عنوان شده است كه نصب خودپردازهاي سرنگ معتادان نوعي تشويق افراد به سمت اعتياد تزريقي است. به اعتقاد بنده اين جمله كاملا غيرعلمي است، يعني هيچ كارشناس كاهش آسيب اعتياد يا كارشناس ايدز اين جمله را قبول ندارد. از اين رو، ما كاملا تمايل داريم كه در اين باره در يك ميزگرد علمي با وزارت بهداشت اين موضوع را به مناظره بگذاريم كه آيا نصب يك دستگاه خودپرداز سرنگ و لوازم بهداشتي در يك مركز مشاوره كه بيشتر مصرف سرنگ و كاندوم آن در شب‌ها‌ست، داراي اشكال است؟!
صفاتيان تصريح كرد: لذا بيان اين نوع اظهارنظرها از سوي كسي كه خود مراكز DIC را از نزديك ديده باشد، در راه‌اندازي پنج خودپرداز سرنگ شركت كرده باشد و عمق اين كار را به خوبي بشناسد، بعيد است. البته ما اميدواريم كه مشاوره‌هايي كه به آقاي دكتر امامي‌رضوي در اين زمينه داده‌اند، مشاوره‌هاي غلطي بوده باشد، زيرا نظر شخص ايشان در زمينه‌ نصب خودپردازهاي سرنگ نظر مثبتي بود.
مديركل امور درمان و بازپروري ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اين كه براساس پروتكل مراكز DIC اولين كاري كه در اين مراكز براي معتادان مراجعه‌كننده صورت مي‌گيرد، ارائه مشاوره و بعد ارائه لوازم بهداشتي است و اين خودپردازها در ساعاتي به معتادان خدمات ارائه مي‌دهند كه كلا هيچ مركز مشاوره‌اي در آن ساعات باز نيست، در عين حال اظهار كرد: ارائه خدمات مشاوره در اين مراكز در حاليست كه طبيعتا وقتي‌ يك معتاد در ساعت يك بامداد براي دريافت سرنگ به مركزي مراجعه مي‌كند، به لحاظ علمي و تجربي ما نمي‌توانيم به اين معتاد بگوييم «حالا تو مواد مصرف نكن و بشين من با تو مشاوره كنم كه اعتيادت را كنار بگذري!؟»،‌ چراكه معتاد تزريقي نمي‌تواند حتي براي نيم ساعت صبر كند، چه برسد به چند ساعت.
وي عنوان كرد: در عين حال بيشترين كاربرد خودپردازهاي سرنگ معتادان در نيمه شب‌هاست كه عملا مشاوره دادن به معتاد در آن ساعات امكان‌پذير نيست، لذا تجويزهايي از اين قبيل را به راحتي مي‌توان روي كاغذ آورد، اما در عمل بي‌اثر است.
وي افزود: در هر صورت، در ساعاتي كه معتادان تزريقي نياز به سرنگ دارند، هيچ جايي وجود ندارد كه به آن‌ها سرنگ استريل ارائه دهد. معتادي مثل يك نوزاد مي‌ماند كه نيمه شب شير مي‌خواهد، آيا ما مي‌توانيم به او بگوييم «شير نخور تا صبح»؟! از اين رو، وجود خودپردازهاي سرنگ معتادان به نوعي برطرف كننده نياز معتادان تزريقي با هدف كاهش آسيب آن‌هاست.
صفاتيان بر اساس اين گفته‌ها اذعان كرد: هيچ طرحي در دنيا نشان نداده است كه نصب خودپردازهاي سرنگ باعث ترويج اعتياد مي‌شود؛ چرا كه اگر اين فرض درست باشد، آن وقت بايد بگوييم كه راه‌اندازي مراكز DIC هم تشويق كننده اعتياد است. توزيع سرنگ استريل هم تشويق كننده اعتياد است و اصلا درمان اعتياد هم تشويق كننده اعتياد است! لذا اجراي چنين طرح‌هايي، در حقيقت «انتخاب بين بد و بدتر» است. يعني اگر بحث شيوع ايدز از طريق اعتياد تزريقي نبود، ما هرگز درگير اين كار نمي‌شديم.
صفاتيان در پايان با اشاره به اين كه اظهار نظر معاون سلامت وزارت بهداشت در مخالفت با خودپردازهاي سرنگ معتادان در حاشيه روز جهاني «ايدز» مطرح شده است، ضمن ابزار تاسف عميق نسبت به اين موضوع، اظهار كرد: در همايش روز جهاني ايدز، نمايندگان همه سازمان‌هاي بين‌المللي كه در جلسه حاضر بودند، همگي اذعان كردند كه ايران در برنامه كنترل ايدز موفق بوده است. مسلما اين موفقيت از برنامه‌هايي به جز توزيع سرنگ استريل و ارائه متادون به معتادان تزريقي به دست نيامده است. از اين رو، اگر در اين زمينه يكي از مسوولان و متوليان كشوري بخواهد موضوع را زير سوال ببرد، آن وقت ديگر چه اميدي است كه جهانيان حقايق اقدامات ايران را درك كنند؟!

0 نظرهای شما: