بسته پيشنهادي ايران مي‌تواند مبنايي براي مذاكرات آينده باشد

متكي: بسته پيشنهادي ايران مي‌تواند مبنايي براي مذاكرات آينده باشد


اوغلو: با تحريم احتمالي عليه ايران مبارزه مي‌كنيم




خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: سياسي خارجي - ايران
وزير خارجه كشورمان گفت: ارايه بسته پيشنهادي ايران به 1+5 يعني عزم جدي جمهوري اسلامي ايران براي ورود به مباحثي كه سرفصل‌هايي از آن در بسته پيشنهادي اعلام شده است
.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منوچهر متكي ظهر شنبه در يك نشست مطبوعاتي مشترك با همتاي تركيه اي‌اش اظهار كرد: جمهوري اسلامي ايران بسته تهيه شده‌ي سال گذشته را با توجه به تحولات جديد در مناطق مختلف و همين طور سطح بين‌المللي به روز كرد و در جلسه‌اي كه با سفيران 1+5 در تهران تشكيل شد به آن‌ها تحويل داد؛ البته در آن جلسه به سفيران حاضر گفته شد كه اميدواريم دقيق، عميق و جدي بسته پيشنهادي مورد مطالعه و بررسي قرار گيرد.
وي افزود: اگر اظهارات چند روز گذشته كشورهاي عضو 1+5 را كنار هم قرار دهيم، برآيند اين اظهارات اذعان به وجود محورهاي اساسي براي گفت‌وگوي سازنده و جدي دارد و مي‌تواند مبنايي براي مذاكرات آينده باشد.
وزير خارجه كشورمان ضمن خيرمقدم به احمد داوود اوغلو ـ وزير خارجه تركيه ـ و تشكر از پذيرش دعوت براي سفر به تهران گفت: در ديداري كه حدود دو هفته پيش با ايشان در استانبول داشتيم اعلام كردند كه پس از تعيين هيات دولت علاقمند هستند به عنوان اولين وزيري باشند كه به تهران سفر مي‌كنند.
او افزود: در گفت‌وگوهاي امروز حوزه نسبتا وسيعي از موضوعات در دستور كار كار قرار گرفت از جمله روابط دو جانبه بين دو كشور و مسايل منطقه‌يي و بين‌المللي را مورد گفت‌وگو قرار داديم. اهميت روابط دو كشور همسايه با داشتن مرزهايي كه قرن‌هاست به مرزهاي دوستي و امن دو كشور مشهور شده است نياز به توضيح ندارد، روابط ايران و تركيه نه روابط مقطعي و كوتاه مدت و يا تاكتيكي است بلكه ظرفيت‌هاي لازم در دو كشور براي روابط استراتژيك و راهبردي وجود دارد.
متكي با بيان اين كه گفت‌وگوهاي سازنده در بالاترين سطوح بين دو كشور جاري است، افزود: طي ماه‌هاي باقي مانده از سال، ديدار رييسان‌جمهور دو كشور و دولت در دستور كار است كه اين ديدارها تنظيم مي‌شود.
او ادامه داد: روابط اقتصادي و فرهنگي دو كشور و همكاري‌هاي مرزي و امنيتي در اين گفت‌وگوها مرور شد. عزم دو كشور براي مقابله با افراط‌گرايي و تروريسم در منطقه طي سال‌هاي اخير نتايج بسيار خوبي داشته است. گروه‌هاي تروريستي بايد بدانند كه پيام‌هاي دو كشور بسيار روشن است و مرزهاي دوستي بين دو كشور هيچ جايي براي اخلال ندارد.
متكي خاطرنشان كرد: آخرين تحولات در عراق، خاورميانه و قفقاز و افغانستان از ديگر مواردي بود كه در اين ديدار در دستور كار قرار گرفت و در مورد آن‌ها بحث و بررسي شد و در دور بعدي گفت‌وگوها به بررسي موارد ديگر ادامه مي‌دهيم.
وزير خارجه كشورمان با بيان اين كه 20 كميسيون مشترك در حوزه همكاري‌هاي اقتصادي ميان ايران و تركيه تاكنون تشكيل شده است، افزود: تجارت بين دو كشور به مرز 11 ميليارد دلار رسيده است اگر چه رييسان‌جمهور دو كشور براي 20 ميليارد دلار در مناسبات اقتصادي، هدفگذاري كرده‌اند كه اميدواريم به آن هر چه زودتر دست يابيم.
وي بررسي كاهش قيمت نفت را از ديگر موارد مورد گفت‌وگو عنوان كرد و افزود: در حوزه انرژي ميان دو كشور زمينه گسترده‌اي وجود دارد و در اين زمينه نيز گفت‌وگوهايي داشتيم و همكاري‌هاي لازم را مورد بررسي قرار داديم. تركيه در ارتباط با انرژي يكي از گزينه‌هاي جدي در منطقه است و دو كشور ايران و روسيه اولين و دومين ذخاير عظيم گازي جهان را به خود اختصاص داده‌اند، اگر چه كشورهاي ديگري هم در منطقه وجود دارد.
او گفت: خط لوله‌هايي كه از آن سخن گفته مي‌شود بايد از اين منابع گازي تامين شوند، روسيه بخشي از گاز مورد نياز اروپا را از طريق مسير اوكراين تامين مي‌كند. ممكن است به دليل مسايلي كه به صورت دو جانبه وجود دارد از طريق ديگري به اروپا، گاز منتقل شود و تركيه مي‌تواند از عمده گزينه‌ها باشد اما مساله اين است كه انتقال گاز چيزي از نياز اروپا كم نمي‌كند، چون مسير آن عوض شده است. براي تامين انرژي بايد از منابع ساير كشورها استفاده شود و اين كشورها بايد در راستاي تامين اين انرژي مورد نياز مذاكره كنند.
وزير امور خارجه با بيان اين كه ظرفيت انرژي امروز نقش‌آفرين است، خاطرنشان كرد: ما در ايران مصرف رو به گسترش انرژي را داريم چرا كه به هر حال صنعت ايران بيش از هر زماني رو به رشد است و نياز به انرژي را دارد؛ در عين حال صادرات گاز امروز ساده‌ترين شكل تجارتي است كه مشتري‌هاي آن در همه جاي دنيا حضور دارند و در اين زمينه نيز روابط ايران با تركيه قابل توجه است و توافقاتي در اين مورد صورت گرفت.
او هم چنين در پاسخ به پرسش يكي از خبرنگاران در مورد موضوع تحريم ايران گفت: در فارسي ضرب‌المثلي وجود دارد كه "آزموده را آزمودن خطاست"؛ كشورهاي غربي 4 سال تجربه شكست خود را همراه دارند اگر مصر باشند اين سياست را ادامه دهند با خودشان است. اما ما در تثبيت حقوق ملت ايران نمي‌توانيم هيچ گونه سازشي داشته باشيم.
وي در مورد بحث هسته‌يي نيز گفت: مواضع جمهوري اسلامي ايران در بحث انرژي هسته‌يي براي دوستان تركيه‌يي‌مان روشن است و ما همواره از مواضع روشن تركيه در مورد حقوق هسته‌يي و قانوني و صلح آميز ايران برخوردار بوده‌ايم و بنابراين موضوع جديد بسته پيشنهادي است كه آن را ارايه داده‌ايم و در صورتي كه شرايط آن فراهم شود مي‌تواند زمينه‌اي براي مذاكرات فراهم كند.
وزير خارجه كشورمان در پاسخ به پرسشي در مورد طرح اوباما در مورد صلح خاورميانه گفت: از جزييات طرحي كه به اوباما منصوب است اطلاع دقيقي نداريم اما در حد آن چه كه مطلع شده‌ايم برداشت‌مان اين است كه كساني دامي براي اوباما پهن كرده‌اند زيرا در آن حد كه آن برنامه منتشر شده هيچ چيز براي حقوق فلسطين و مردم آن در نظر گرفته نشده است و شرايط بسيار دشواري براي فلسطيني‌ها خواهد بود.
وي افزود: دولت آمريكا بايد واقع‌بينانه‌تر و دقيق‌تر بحث خاورميانه را دنبال كند و در دامي كه از سوي جريان‌هاي تندرو در منطقه و يا در خود آمريكا براي او پهن كرده‌اند نيفتد.
رييس دستگاه ديپلماسي كشورمان با تاكيد بر اين كه اين طرح را عملي نمي‌بيند، افزود: بسيار جالب است كه حتي در اين طرح به طرح و ابتكار عربي هم هيچ نگاهي نشده است كه آن هم براي مردم منطقه حداقلي بود و بنابراين به عنوان كشوري كه در منطقه شرايط را از نزديك رصد مي‌كند توصيه مي‌كنيم در بررسي مسايل خاورميانه و حقوق ملت فلسطين دقت و حساسيت بيش‌تري بايد به خرج داده شود.
متكي گفت: مواضع جمهوري اسلامي ايران نسبت به حل و فصل ريشه‌يي مسايل خاورميانه روشن است اما خارج از راه‌حل اساسي ما مخالف هر ميزان از حقوق فلسطيني‌ها كه مورد پذيرش آن‌ها هم قرار بگيرد نيستيم ولي راهكار اساسي راهكاري است كه فلسطيني‌ها را به كل حقوق‌شان برسانند.
او در ارتباط با روابط ايران و آمريكا گفت: در كلام و گفتار، دولت جديد در آمريكا سعي كرد رويكردهاي جديدي را در موارد مختلف از جمله افغانستان، سلاح هسته‌يي در جهان، مبادلات با جهان اسلام و ايران و ... داشته باشد. حوزه وسيعي از تغييرات را اوباما بيان كرده كه در دستور كار قرار دارند. به نظر مي‌رسد همه طرف‌ها در حال بررسي اين هستند كه تغييرات وعده داده شده چه ميزان عملياتي و اجرايي خواهد شد.
متكي گفت: گفته‌ها از تغيير مورد استقبال است اما آن چه كه موجب قضاوت است عملكردهاست. ما از گفته‌هاي خوب در گفتار استقبال مي‌كنيم، از گام‌هاي عملي خوب نيز كه برداشته شود كه مبتني بر تغيير سياست‌هاي نادرست گذشته است نيز استقبال مي‌كنيم و اين براي ما تفاوتي نمي‌كند كه از سوي اوباما باشد و يا بوش. سياست غلط در رابطه با مساله عراق يا افغانستان از سوي هر كسي اجرا شود نتيجه نخواهد داد.
رييس دستگاه ديپلماسي كشورمان گفت: ما همواره دولت جديد آمريكا را تشويق كرده‌ايم كه گام‌هاي عملي خود را در تغييراتي كه وعده داده است در حوزه‌هاي مختلف بردارد.
وزير امور خارجه تركيه نيز در اين نشست خبري ضمن ابراز خرسندي از اين كه به عنوان اولين وزير خارجي پس از راي اعتماد به ايران سفر كرده است، گفت: تركيه و ايران روابط تاريخي و ديرينه‌اي دارند. مرز اين دو كشور شايد قديمي‌ترين مرز ميان كشورها باشد كه اين بيانگر عمق روابط اين دو كشور و حسن همجواري و احترام متقابل است.
به گزارش خبرنگار ايسنا، احمد داوود اوغلو اظهار كرد: در ديدار و گفت‌وگويي كه داشتيم روابط دو جانبه و مسايل منطقه‌يي مورد بحث و بررسي قرار گرفت. زمينه گسترده‌اي براي همكاري‌ها ميان اين دو كشور وجود دارد؛ از فرهنگ تا توريسم و اقتصاد و بازرگاني زمينه همكاري گسترده است.
وي افزود: ايران و تركيه اهميت ويژه‌اي براي امن بودن منطقه قائل هستند و روابط عميقي ميان مراجع امنيتي دو كشور وجود دارد. در حوزه اقتصادي نيز ظرفيت بسيار بالايي وجود دارد. جغرافياي اين دو كشور بسيار پهناور است و در واقع مهم‌ترين كريدوري است كه در كليه زمينه‌ها از آسيا تا اروپا تشكيل شده است. خوشحاليم كه حجم مبادلات بازرگاني با ايران به رقم 11 ميليارد دلار رسيده است و در نظر داريم كه اين رقم را به 20 ميليارد دلار برسانيم و طي برنامه پنج ساله به حدود 30 و يا 40 ميليارد دلار برسد.
داوود اوغلو افزود: درباره فرهنگ و توريسم ظرفيت‌هاي بسيار بالايي ميان دو كشور وجود دارد و در ارتباط با مسايل منطقه‌يي هم دو كشور مسايل مشتركي دارند. مباحث خليج فارس و قفقاز و خاورميانه مورد علاقه دو كشور است. در مورد عراق هم عنوان كرديم كه بايد از اين كشور حمايت كنيم.
وزير امور خارجه تركيه گفت: با توجه به برنامه هسته‌يي ايران مسايل منطقه‌يي هم مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت كه تصميم گرفتيم با جزييات كامل مباحث را مورد بررسي قرار دهيم.
وي در پاسخ به نقش ايران درباره انتقال انرژي نيز اظهار كرد: انتقال منابع انرژي ايران به اروپا به‌خصوص گاز مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. منابع انرژي ايران در دنيا بايد به رتبه‌اي كه حق او است برسد. بين ايران و تركيه قرارداد دو جانبه انرژي وجود دارد، تركيه از ايران گاز و انرژي دريافت مي‌كند و در سال‌هاي آينده هم اميدواريم بتواند انرژي و گاز ايران به اروپا منتقل شود و موانعي كه در اين زمينه وجود دارد برداشته شود.
داوود اوغلو هم‌چنين در پاسخ به پرسشي در مورد تحريم ايران و واكنش تركيه گفت: ايران و تركيه كشور دوست، همسايه و با همكاري‌هاي گسترده هستند، اراده سياسي بر اين است كه با تحريم احتمالي مبارزه كنيم و موانع را برداريم تا ايران خارج از اقتصاد منطقه و جهان قرار نگيرد و حتي تلاش مي‌كنيم كه تحريم‌هاي قبلي هم از بين برود.
او افزود: معتقديم گفت‌وگو راه‌حل برنامه هسته‌يي ايران است. از آن جا كه روابط ايران و غرب كشور تركيه را هم تحت تاثير قرار مي‌دهد بايد بررسي كنيم كه در اين زمينه چه اقداماتي بايد انجام گيرد.

0 نظرهای شما: