گرامي‌داشت علامه دهخدا و يارانش برگزار شد

گرامي‌داشت علامه دهخدا و يارانش برگزار شد

1388/10/29 01-19-2010 18:09:32 خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: فرهنگ و ادب - ادبيات
مراسم گرامي‌داشت يكصدوسي‌امين سالگرد تولد علامه دهخدا و بزرگداشت ياران و رهروان او (محمد معين و سيدجعفر شهيدي) عصر امروز (سه‌شنبه، 29 دي‌ماه) در مؤسسه‌ي لغت‌نامه‌ي دهخدا برگزار شد
. به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسن احمدي گيوي در اين مراسم گفت: دهخدا يكي از نام‌آوران علم و تحقيق و ادب است. آثار او را به سه دسته مي‌توان تقسيم كرد؛ يكي چرند و پرند، ديگري مقالات پخته و سياسي و مجمع‌الامثال.
او در ادامه به وجه روزنامه‌نگاري دهخدا اشاره كرد و گفت: دهخدا روزنامه‌نگاري چيره‌دست بود و روزي نبود كه مقالات آتشين او آتش به جان مخالفان آزادي نزند.
احمدي گيوي همچنين اشاره كرد: بعد ديگر دهخدا، سياستمداري و مبارزه‌طلبي‌اش بود. او در آغاز انقلاب مشروطه، جواني آزادي‌خواه و ميهن‌دوست بود.
در ادامه، سيدفريد قاسمي درباره‌ي وجه روزنامه‌نگاري دهخدا سخن گفت و ياد‌آور شد: دهخدا مشق روزنامه‌نگاري را با شب‌نامه‌نگاري شروع كرد. پس از مشروطه، جهان روزنامه‌نگاري ايراني براي اولين‌بار رونق گرفت و بيش از يكصد نشريه‌ي نو منتشر شد.
او در ادامه به روزنامه‌ي «صوراسرافيل» كه دهخدا دبيري آن را برعهده داشت، اشاره كرد و گفت: روزنامه‌ي «صوراسرافيل» يك ‌سال و يك‌ ماه منتشر شد كه دهخدا ترجيح داد در 14 شماره‌ي اول آن، اسمش آورده نشود. آن‌چه «صوراسرافيل» را جاودانه كرد، اين بود كه هيچ‌چيز دهخدا را تطميع نكرد. او به فكر آزادي ايرانيان بود.
سپس محسن شهيدي - فرزند سيدجعفر شهيدي - در سخناني گفت: در لغت‌نامه‌ي دهخدا، مؤلفان نه از باب نظام رييس و مرئوسي؛ بلكه به ‌دليل اتفاق نظر به يك موضوع واحد، هم‌شان را مصروف كار كردند.
او در ادامه گفت: رويكرد مؤلفان لغت‌نامه‌ي دهخدا در شكافتن ميراث اين سرزمين و رسيدن به اجزاي بنيادين آن است. اين رويكرد با رويكرد دانشمندان فيزيك براي رسيدن به جوهر و هستي جهان شباهت دارد.
شهيدي همچنين گفت: گرايش كمال‌طلبانه‌اي كه در فرهيختگان وجود داشته، توجه به متون كلاسيك است كه اين موجب شده از متون معاصر غفلت كنند و اين باعث خلأ شده است.
در اين مراسم، غلامرضا ستوده هم گفت: من پيشنهاد كرده‌ام به پاس خدمات سيدجعفر شهيدي در لغت‌نامه‌ي دهخدا و معين، جايي اسمش ذكر شود؛ مثلا عنوان لغت‌نامه‌ي فارسي را به نام او بزنيم.
او همكاري جمعي و پرهيز از انحصار‌طلبي را راز بزرگ معين، دهخدا و شهيدي دانست و يادآور شد: آن‌ها به اين راز پي برده بودند و به‌خوبي به آن پايبند بودند.
ستوده سپس به ويژگي‌هاي مشترك معين، دهخدا و شهيدي پرداخت و گفت: اين سه از نبوغ خداداد و فوق‌العاده‌اي برخوردار بودند و هيچ‌يك از آن‌ها در راهي كه در پيش گرفتند، به فكر نام و نان و كسب جاه‌ و جلال نبودند.
در پايان اين مراسم، از تنديس علامه دهخدا پرده‌برداري شد.

0 نظرهای شما: