گزارش ايسنا ازآلاينده سرطانزاي آزبست؛
هشدارمديرعامل كنترل كيفيت هوا:
غلظت آزبست درتهران50برابراروپاست!
عضوهيات علمي دانشگاه: ممنوعيت آزبست همچنان اجرا نميشود
1388/11/02 01-22-2010 12:28:41
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: اجتماعي - محيط زيست
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران هشدار داد: جديدترين اندازهگيريهاي انجام شده نشان ميدهد غلظت آلاينده سمي، بسيار خطرناک و سرطانزاي آزبست در هواي شهر تهران 50 برابر شهرهاي اروپايي و امريكايي است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: اجتماعي - محيط زيست
مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران هشدار داد: جديدترين اندازهگيريهاي انجام شده نشان ميدهد غلظت آلاينده سمي، بسيار خطرناک و سرطانزاي آزبست در هواي شهر تهران 50 برابر شهرهاي اروپايي و امريكايي است
. دكتر يوسف رشيدي روز جمعه در گفتوگو با خبرنگار «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: آلاينده آزبست جز گروه سرطانزا A تقسيمبندي شده است كه وجود اين آلاينده در هوا ميتواند سبب بروز سرطان ريه شود و سلامتي شهروندان را با خطر مواجه کند. از سوي ديگر افرادي كه در مدت طولاني در معرض آزبست باشند احتمال ابتلاي آنها به سرطان ريه بسيار زياد است.
وي با اشاره به اندازهگيريهاي اوليه صورت گرفته در اين خصوص براي اولين بار در كشور گفت: اندازهگيريهاي انجام شده نشان ميدهد ميزان الياف آزبست در هواي تهران 50 برابر كشورهاي اروپايي و امريكايي است.
مديرعامل شرکت کنترل کيفيت هوا تصريح کرد: احتمال دارد وجود آزبست در هوا تهران ناشي از لنت ترمزها و صفحه کلاژ خودروها باشد که بايد در بررسيهاي بعدي اين موضوع مشخص شود.
وي خاطرنشان کرد : اولين اندازهگيري ذرات آزبست در نقطهاي از شهر که با ترافيک سنگيني مواجه نيست، صورت گرفته اما نمونهگيريهاي بعدي در نقاط پرتردد شهر که ترافيک سنگين دارند و همچنين نقاط مسکوني صورت خواهد گرفت.
وي با اشاره به اندازهگيريهاي اوليه صورت گرفته در اين خصوص براي اولين بار در كشور گفت: اندازهگيريهاي انجام شده نشان ميدهد ميزان الياف آزبست در هواي تهران 50 برابر كشورهاي اروپايي و امريكايي است.
مديرعامل شرکت کنترل کيفيت هوا تصريح کرد: احتمال دارد وجود آزبست در هوا تهران ناشي از لنت ترمزها و صفحه کلاژ خودروها باشد که بايد در بررسيهاي بعدي اين موضوع مشخص شود.
وي خاطرنشان کرد : اولين اندازهگيري ذرات آزبست در نقطهاي از شهر که با ترافيک سنگيني مواجه نيست، صورت گرفته اما نمونهگيريهاي بعدي در نقاط پرتردد شهر که ترافيک سنگين دارند و همچنين نقاط مسکوني صورت خواهد گرفت.
رييس راهور تهران:
ميزان آلاينده سرطانزاي آزبست در ريه ماموران پليس 4 برابر هواي تهران است
به گزارش ايسنا، در اين حال سرهنگ سيد هادي هاشمي، رييس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ با اشاره به آزمايش انجام شده بر روي نيروهاي پليس در پايتخت گفت: آمارها نشان ميدهد ميزان الياف آلاينده سرطانزا آزبست در ريه ماموران پليس تهران چهار برابر ميزان آزبست هواي پايتخت است!
وي افزود: اين آماربرداري نشان ميدهد ميزان آلاينده آزبست در ريه ماموراني كه در تقاطعها و محدوده ورودي زوج و فرد و طرح ترافيك مستقر هستند، بيشتر از ساير ماموران است.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي:
شناسايي مواد قطعي ابتلا به سرطان بسيار خطرناك مزوتليما
مصوبه ممنوعيت استفاده از آزبست همچنان جدي گرفته نميشود
دكتر سعيد متصدي، عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و رييس كارگروه آلودگي صدا و هواي كميته محيط زيست شوراي شهر تهران نيز با اشاره به مشاهده موارد قطعي ابتلا به بيماري بسيار خطرناك سرطان مزوتليما ناشي از آزبست در كشور گفت: متأسفانه با گذشت بيش از 2 سال از مصوبه دولت مبني بر ممنوعيت استفاده از آزبست در صنايع، هنوز اين ماده خطرناك مصرف ميشود و نظارتي بر آن نيست كه اين امر زنگ خطري براي سلامت شهروندان در كشور است.
وي با اشاره به مصوبه ممنوعيت استفاده از آزبست در كارخانجات كشور گفت: بر اساس مصوبه شوراي عالي محيط زيست استفاده از آزبست از ابتداي مردادماه سال 86 ممنوع بود، اين در حاليست كه متاسفانه همچنان استفاده از اين ماده بسيار خطرناك و سرطانزا در صنايع ادامه دارد.
وي با اشاره به اينكه «آزبست» يكي از تركيباتي است كه در ورقهاي آزبست سيماني با نامهاي ايرانيت و ... استفاده ميشود، افزود: از اين ماده همچنين در صنايع لنتسازي و به عنوان يك عايق مناسب در كفپوشها نيز استفاده ميشود.
رييس كارگروه آلودگي صدا و هواي كميته محيط زيست شوراي شهر تهران با اشاره به مطالعات انجام شده در خصوص آزبست در جهان گفت: اين مطالعات نشان ميدهد اين ماده سرطانزا بوده به شكلي كه امروزه بسياري از كشورهاي دنيا آن را از چرخه صنعتي خود حذف كردهاند.
وي با يادآوري اينكه به جز «نهبندان» در خراسان جنوبي، معدن آزبست در كشور نداريم، افزود: اكثر آزبست مصرفي در صنايع وارداتي است.
رييس كارگروه آلودگي صدا و هواي كميته محيط زيست شوراي شهر تهران با اشاره به مصوبه شوراي عالي حفاظت محيط زيست به ايسنا گفت: بر اساس اين مصوبه كه در مردادماه سال 79 به تصويب رسيد، مصرف آزبست براي كارخانجات جديد ممنوع شده يعني اجازه احداث كارخانه جديد با ماده اوليه آزبست نبايد داده ميشد، از سوي ديگر بايد طي يك برنامه هفت ساله مصرف اين ماده به كلي حذف و مواد جايگزين آن استفاده ميشد.
وي افزود: مصوبه مذكور با توجه به اينكه بيشتر آزبستها از طريق هوا ايجاد مشكل ميكنند در لولههاي آزبست سيماني مجاز دانسته شده است.
رييس كارگروه آلودگي صدا و هواي كميته محيط زيست شوراي شهر تهران تاكيد كرد: بر اساس اين مصوبه از سوم مردادماه سال 86 بايد مصرف آزبست در كشور ممنوع ميشد اين در حاليست كه با گذشت 2 سال از پايان مهلت تعيين شده بسياري از كارخانجات هنوز اين ماده خطرناك را مصرف ميكنند.
وي با اشاره به اثرات آزبست بر سلامت گفت: آزبستوزيس كه در واقع بيماري خوشخيم آزبست محسوب ميشود، با گسترش خود موجب مرگ فرد شده و اين بدان معناست كمترين اثر آزبست بروز اين بيماري و مرگ است.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي ادامه داد: از ديگر بيماريهاي آزبست ميتوان به بيماريهاي ريوي از جمله سرطانهاي ريه و ساير سرطانها اشاره كرد كه در اين ميان مزوتليما يكي از خطرناكترين سرطانهاي شناخته شده در دنياست و تقريبا ميتوان گفت افرادي كه به آن مبتلا شدهاند، به دليل نبود درمان، محكوم به مرگ هستند!
وي با اشاره به اينكه در حال حاضر چندين مورد قطعي سرطان مزوتليما در صنايع آزبستي كشور در بيمارستانهاي زيرمجموعه دانشگاههاي شهيد بهشتي به ثبت رسيده است، افزود: اين بيماري جزو بيماريهاي مزمن و شغلي بوده و حدود 40 سال براي بروز آن زمان لازم است.
رييس كارگروه آلودگي صدا و هواي كميته محيط زيست شوراي شهر تهران با تاكيد بر اينكه سازمان حفاظت محيط زيست بايد بر اجراي اين مصوبه نظارت كند، افزود: در عين حال وزارتخانههاي بهداشت و صنايع نيز بايد هرچه سريعتر وارد عمل شده و ممنوعيت استفاده از آزبست را به مرحله اجرا بگذارند.
وي با اشاره به اينكه حدود 50 سال است كه آزبست در صنايع كشور مصرف ميشود، به ايسنا گفت: اين در حاليست كه اخيرا بيماران اين ماده بسيار خطرناك وارد بيمارستانها شدهاند.
متصدي تاكيد كرد: در برخي بيماران خانوادههاي آنها نيز به اين بيماري مهلك مبتلا شدهاند.
وي با بيان اينكه جايگزين آزبست در دنيا وجود دارد تاكيد كرد: سلامت و زندگي افراد خيلي بيشتر از هزينه جايگزيني آزبست ارزشمند است.
گفتني است نخستين بار در 800 سال قبل از ميلاد تئوفراستوس که از شاگردان ارسطو بود در کتاب خود به نام «درباره سنگها» به ماده بدون نامي، شبيه چوب پوسيده که در اثر اختلاط با نفت ميسوزد، بدون آنکه آسيبي ببيند اشاره کردهاست که بعدها اين ماده آزبست نام گرفت. در ساختمان آزبست، پنبه کوهي يا پنبه نسوز، عناصري مانند سيليس، منيزيم و آهن وجود دارد. آزبست در طبيعت به رنگهاي سفيد، قهوهاي و آبي به چشم ميخورد.
در سال 1820 ميلادي يک دانشمند ايتاليايي، براي نخستين بار لباس ضد آتش، را با استفاده از الياف آزبست توليد کرد. در اوايل قرن بيستم، يک مهندس اتريشي به نام لودويک هاچک از ترکيب الياف اين ماده با سيمان، موفق به اختراع سيمان نسوز شد، که با استقبال جهاني روبرو گشت
الياف آزبست ميتواند به ذرات بسيار ريز و غيرقابل رويتي تبديل شود. اين ذرات نامرئي که قطر آنها کمتر از 5/0 ميکرون است، در هنگام تنفس به اعماق ريه نفوذ ميکنند و براي هميشه در آن جا ميمانند. با گذشت زمان اين ذرات بر اثر تحريکات مداوم خود ميتوانند سبب بيماريهاي آزبستوزيس (Asbestosis)، سرطان ريه و يا بيماري مزوتليوما (Mesothelioma) شوند که همه آنها نهايتا به مرگ منتهي ميشوند.
بيماريهاي ناشي از استنشاق آزبست عبارتاند از: آزبستوزيس، سرطان ريه، مزوتليوما، و سرطان حنجره.
آزبست در طبيعت وجود دارد و ميتواند وارد آبها شود، مدارک علمي موجود بيانگر اين واقعيت است که با وجود اينکه آزبست در شبکه آبرساني وجود دارد، مخاطرات بهداشتي از آن مشاهده نميشود و بررسيها مويد آن است که ميزان آزبست موجود در آب آشاميدني از نظر سلامتي، زيانآور نيست.
الياف آزبست توسط استخراج از معدن، ارهکشي، عمليات تخريب ساختمانهايي که در عايقسازي آنها از آزبست استفاده شده و بطور کلي تخريب هر فرآورده آزبستدار به محيط زيست وارد ميشوند. در شهرهاي بزرگ يکي از مهمترين راههاي ورود آزبست به هوا از طريق لنت ترمز و کلاچ خودرو است.
مصرف آزبست از حدود سال 1980 ميلادي در کشورهاي صنعتي جهان به شدت کاهش پيدا کرده است. اين در حاليست که در بسياري از کشورهاي درحال توسعه مصرف آن در حال افزايش است.
در سال 1996 ميلادي نخست وزير فرانسه، فرماني مبني بر ممنوعيت استفاده از آزبست صادر کرد. اين فرمان 6 مادهاي مقرر کرده بود که استفاده از آزبست در کليه محصولات تا سال 2001 ميلادي محدود و سپس بطور کامل قطع گردد تا از آلودگي زيست محيطي ناشي آزبست جلوگيري گردد.
به طور کلي اروپاييان معتقدند که آزبست سمي است و اثرات مخرب آن کاملا شناسايي شده است. روسيه، چين و کانادا 65 درصد توليد آزبست در جهان را در اختيار دارند.
بر طبق مصوبه شوراي عالي حفاضت محيط زيست در دوم مرداد 1379، مصرف آزبست در ايران از اول مرداد 1386 ممنوع شده است. در تبصره اين مصوبه آمده است که در صورتي که پس از 4 سال محرز شود که براي توليد لولههاي آزبست سيماني از نظر فني، اقتصادي و زيست محيطي جايگزين مناسبي براي آزبست يافت نشده است، اين تصميم در مورد لولههاي آزبست سيماني قابل تجديدنظر خواهد بود.
آزبست نام تجاري چندين ماده معدني است که به شکل وسيع در تهيه لنت ترمز اتومبيل و برخي مصالح ساختماني به کار ميروند و يکي از آلايندههاي مهم هوا است. پراکنده شدن ذرات آزبست در هوا سبب ايجاد اختلالات تنفسي و ابتلا افراد به بيماريهاي وخيم ريوي ميشود. سابق بر اين آزبست براي حفاظت از آتشسوزي و ايزوله کردن لولههاي آب گرم، پوشش و نماي ساختمان و لنت ترمز خودروها استفاده ميشد.
روزانه بيش از يک ميليون خودرو در سطح شهرهاي بزرگ در آمد و شد هستند که به لحاظ وضعيت خاص ترافيک رانندگان پيوسته از ترمز استفاده ميکنند و با هر بار استفاده از ترمز خودرو مقداري از لنت ترمز تحت عمل اصطکاک لنت با کاسه يا ديسک چرخ ساييده شده و آزبست موجود در آن به شکل غبار از درز کاسههاي چرخ و يا به طور مستقيم از کنار ديسک چرخ به زمين ميريزد و در هوا پراکنده شده و براثر جريانهاي سطحي هواي نزديک به آسفالت خيابان (که حرکت اتومبيلها آن را تشديد ميکند) در محيط شهر پراکنده ميشود.
0 نظرهای شما:
Post a Comment