جبران عقب‌افتادگي مزمن ، نيازمند دوندگی بی‌وقفه هر ایرانی با شرف است

مقام معظم رهبري در ديدار نخبگان علمي كشور ؛
جبران عقب‌افتادگي مزمن ، نيازمند دوندگی
بی‌وقفه هر ایرانی با شرف است


تأکید مداوم بر اهمیت علم و پیشرفت علمی، از سر تعارف و تشریفات و احساسات کاذب و موسمی نیست، چرا که علم و دانش، مبنای واقعی اقتدار مادی و معنوی هر کشور است و هر ملتی در این رقابت عقب بماند مجبور به پیروی از دیگران است.

ایلنا-- : رهبر معظم انقلاب اسلامي تاكيد كردند : جبران عقب ماندگی مزمن، تاریخی و تحمیلی کشور در زمینه‌های علمی، نیازمند تلاش جدی و دوندگی بی وقفه هر ایرانی با شرف و همه مسئولان، نخبگان، دانشجویان و استادان است.

به گزارش ايلنا، حضرت آیت الله خامنه‌ای، در دیدار بیش از هزار نفر از نخبگان جوان علمی، سرمایه‌گذاری در عرصه «علم و فناوری و نخبه‌پروری» را از اولویت‌های اساسی برنامه‌ریزی توسعه مطلوب خواندند و تشکیل چرخه کامل و بهم پیوسته انواع دانش‌های مورد نیاز کشور را امری ضروری و زمینه ساز تحرک و پیشرفت پایان ناپذیر در همه رشته‌های علمی دانستند. در این دیدار که صبح امروز برگزار شد، ایشان، در نگاهی راهبردی، علم را تکیه گاه اصلی روند اقتدار مادی و معنوی کشور برشمردند و خاطرنشان کردند: جبران عقب ماندگی مزمن، تاریخی و تحمیلی کشور در زمینه‌های علمی، نیازمند تلاش جدی و دوندگی بی‌وقفه هر ایرانی با شرف و همه مسئولان، نخبگان، دانشجویان و استادان است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، موفقیت‌های درخشان علمی در ده سال اخیر را، نشان دهنده استعداد جوشان جوانان و باعث افزایش امیدواری به آینده دانستند و افزودند: باید امیدوارانه و بدون از دست دادن حتی یک لحظه، به توانایی‌های خود تکیه کنیم و با جدیت و صمیمیت، به روند علمی کشور، شتاب دهیم. رهبر انقلاب اسلامی، با یادآوری افتخار ایرانیان به پیشرفت‌های علمی در زمینه های هسته‌ای، سلول‌های بنیادی، نانو، فناوری زیست محیطی و دیگر عرصه‌ها، افزودند: برای تکمیل و تعمیم این پیشرفت‌ها به همه رشته‌ها، باید یک چرخه و منظومه علمی به هم پیوسته ایجاد کنیم. ایشان، تشکیل چرخه علمی از انواع دانش‌های مورد نیاز کشور را موجب هم افزایی علمی و شتاب متقابل رشته‌های مختلف علوم برشمردند و افزودند: پیشرفت‌های مقطعی، موردی و متکی به اشخاص و گروه‌ها را باید به همه رشته‌ها، توسعه دهیم و جریانی عام و پایان ناپذیر از پیشرفت علم و فناوری را در همه عرصه‌ها بوجود آوریم.

حضرت آیت الله خامنه‌ای، دستیابی به این هدف بسیار مهم را نیازمند جهاد و مجاهدت بی‌وقفه علمی و توجه ویژه به نخبگان دانستند و افزودند: دانشگاه‌ها، «محیط زیست، شناسایی و پرورش نخبگان و استعدادهای جوان» به شمار می آیند و بنیاد ملی نخبگان، رؤسای دانشگاه‌ها و مسئولان مرتبط با مراکز آموزش عالی، از این منظر به دانشگاه‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشند. رهبر انقلاب اسلامی، فراهم آوردن زمینه و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری مورد نیاز نخبگان را مهمترین راه حمایت از آنان خواندند و خاطرنشان کردند: نخبگان به دنبال کار و تلاش و ژرف نگری و پیشرفت کشورند و باید زمینه مناسب حرکت را برای آنان فراهم کرد. ایشان، نقشه جامع علمی را ترسیم کننده بخش مهمی از نیازهای علمی کشور دانستند و با اشاره به ضرورت فعالیت نخبگان در مسیر تأمین این نیازها افزودند: فعالیت‌هایی که نشان دهنده جسارت، اهتمام، اعتماد به نفس و بلندپروازی نخبگان است، حقیقتاً مطلوب و جذاب است.

حضرت آیت الله خامنه‌ای در این دیدار علاوه بر تأکید بر تشکیل چرخه بهم پیوسته علوم مورد نیاز کشور، ایده مهم دیگری را تحت عنوان ایجاد چرخه زنجیروار تبدیل فکر و اندیشه به محصولات تجاری مطرح کردند. ایشان در همین بحث افزودند: باید چرخه‌ای بوجود آوریم که در آن ایده‌های ذهنی نخبگان و نابغه ها، به مراکز علمی تحویل شود تا پس از پرورش علمی این ایده‌ها، نخبگان فناوری و صنعتی با کار و تلاش جدی، آنها را به محصولات صنعتی و غیرصنعتی تبدیل کنند و دستگاه‌های ذیربط نیز زمینه تولید و تجاری کردن این محصولات را فراهم سازند.

رهبر انقلاب اسلامی، تجاری سازی را، مهم دانستند و خاطرنشان کردند: یافته‌های علمی و صنعتی باید بتوانند به شکل صحیح، تولید ثروت کنند و مسئولان دستگاه‌های ذیربط باید از آغاز پروژه‌های علمی – صنعتی به فکر تجاری سازی باشند. حضرت آیت الله خامنه‌ای پیشنهاد یکی از نخبگان را مبنی بر تشکیل نوع تازه‌ای از شرکت‌های فعال در عرصه علمی و فناوری، مفید دانستند و دولت را به مدیریتی هوشمندانه در زمینه حمایت ویژه از اینگونه شرکت‌ها توصیه کردند. ایشان، تشکیل حداقل یک پژوهشگاه در هر دانشگاه را کاری ضروری و زمینه‌ساز رشد علمی و فعالیت بیشتر نخبگان برشمردند و خاطرنشان کردند: استفاده از استادان بازنشسته در این پژوهشگاه‌ها می‌تواند حلقه وصل نسل جدید نخبگان و استادان قدیمی و مجرب دانشگاه‌ها باشد.

رهبر انقلاب اسلامی، فعالیت‌های حمایتی از نخبگان و توجه ویژه به مسئله «نخبگان» را در سال‌های اخیر، بسیار خوب و قابل تقدیر ارزیابی کردند و با اشاره به تلاش بیشتر در این زمینه افزودند: باید به گونه‌ای عمل کرد که پیچ و‌خم‌های رایج اداری، شیرینی این خدمات را بکام نخبگان تلخ نکند. حضرت آیت الله خامنه‌ای، رصد و بررسی دائم نتایج سرمایه گذاری‌های انجام شده در مقوله نخبگان را ضروری دانستند و افزودند: لازم است فعالیت‌ها و پیشرفت‌های علمی کشورهای همسایه و اسلامی را نیز، دائماً رصد کرد و در برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت‌ها مورد توجه قرار داد. رهبر انقلاب اسلامی مبنای تأکید جدی نظام اسلامی بر اهمیت علم را محاسبه دقیق و تشخیص عمیق خواندند و خاطرنشان کردند: تأکید مداوم بر اهمیت علم و پیشرفت علمی، از سر تعارف و تشریفات و احساسات کاذب و موسمی نیست، چرا که محاسبات دقیق نشان می‌دهد علم و دانش، مبنای واقعی اقتدار مادی و معنوی هر کشور است و هر ملتی در این رقابت عقب بماند مجبور به پیروی از دیگران است.

حضرت آیت الله خامنه‌ای هدف نظام اسلامی از پیشرفت علمی را مغایر با اهداف غربی‌ها خواندند و با اشاره به فجایع کشورهای غربی در مسیر پیشرفت علمی خود در مناطق مختلف جهان افزودند: هدف غرب از پیشرفت علمی، به دست آوردن ثروت بود و در این مسیر، در برخورد با ملت‌ها در شبه قاره هند، افریقا، شرق آسیا و امریکای لاتین ذره‌ای اخلاق و ایمان و حقوق مردم را رعایت نکردند. ایشان، توسعه ستم‌گری، ایجاد شکاف طبقاتی، بی‌توجهی به حقوق اساسی ملت‌ها را از جمله نتایج هدف گذاری ناصحیح علم در غرب خواندند و افزودند: در اسلام، تزکیه قبل از علم قرار دارد چرا که اگر تزکیه و تربیت انسانی نباشد علم به ابزاری برای خباثت و جنایت تبدیل می شود.

ایشان، هدف اصلی جمهوری اسلامی را برای دستیابی به پیشرفت علم و فناوری، توسعه فضایل انسانی و دفاع حقیقی از حقوق انسان دانستند و تأکید کردند: ما علم را برای دستیابی به اقتدار حقیقی و برافراشتن پرچم عدالت و انسانیت در جهان دنبال می کنیم تا بتوانیم ضمن حمایت از مظلوم، در مقابل ظلم و جور ستمگران و سلطه جویان ایستادگی کنیم. رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنانشان افزودند: نخبگان علمی کشور، دانشجویان، استادان، مسئولان و آحاد ایرانیان، راه جدیدی را در عرصه هدف گذاری برای پیشرفت علمی می گشایند و با دستیابی به اقتدار علمی به عنوان مبنای اقتدار مادی و معنوی، پرچم پرافتخار ارزشهای اسلامی را در جهان برمی‌افرازند.

در ابتدای این دیدار دکتر حسین میرزایی استادیار جامعه شناسی و برگزیده جشنواره خوارزمی و فارابی، آیت‌الله قره قانی فارغ التحصیل دکترای مهندسی مکانیک و رتبه اول المپیاد دانش آموزی در سال 81 – سارا دادرس دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی برق دانشگاه تربیت مدرس و دانش آموخته رتبه اول در سال 89 – دکتر حسینیان رتبه سوم المپیاد شیمی و عضو مرکز تحقیقات سرطان جهاد دانشگاهی – دکتر محمدرضا واعظی استادیار رشته مهندسی مواد و دانش آموخته رتبه اول در سال 89 – محمدجواد حاجی احمدی برگزیده المپیاد شیمی در سال 87 و دانشجوی کارشناسی ارشد رشته برق در دانشگاه صنعتی اصفهان و امیرمسعود فریدی‌زاد دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی صنعتی و رتبه دوم المپیاد دانشجویی طراحی صنعتی – به بیان دیدگاه‌ها و نظریات خود درخصوص مسائل علمی و دانشگاهی و همچنین بیان نتایج برخی کمیته‌های تخصصی هم اندیشی نخبگان جوان پرداختند.

مهمترین محورهای مطالبی که این نخبگان جوان بیان کردند عبارت است از:

- ضرورت توجه بیشتر به علوم انسانی و محققان این رشته به منظور تولید نظریه‌های زیست بومی - اهمیت تأسیس پایگاه جامع داده های اجتماعی و فرهنگی کشور برای رشته های علوم اجتماعی

- ایجاد فضای مناسب و بازتر در دانشگاه‌ها و زمینه سازی برای بیان دیدگاه‌های مختلف - تناسب نداشتن تعداد اساتید و دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی و ضعف پژوهشی برخی اساتید - استفاده از اساتید جوان و آشنا با علوم و پیشرفتهای روز در دانشگاه‌ها - هدایت پروژه‌های مقاطع تحصیلات تکمیلی به سمت بخش صنعت و نیازهای عملی و صنعتی - لزوم تغییر نگاه سنتی به بانوان و استفاده علمی و غیرشعاری از توان مدیریت و علمی آنان در سطوح بالا

- ارائه تسهیلات به بانوان برای ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی در داخل - حمایت از تأسیس مرکز خاورمیانه ای سرطان در جهاد دانشگاهی

- ایجاد بسترهای لازم برای تحقیق در عرصه‌های جدید پزشکی در لیزر و ژنتیک - توجه بیش از پیش به کیفیت مقالات و کارهای پژوهشی و هدایت آن به سوی تحقیقات کاربردی

- ترویج چاپ مقالات علمی در مجلات معتبر داخلی

- لزوم نظارت جدی بر نحوه هزینه بودجه های تحقیقاتی - اولویت دادن به اخلاق علمی در تدوین شاخص های پژوهش

- ضرورت وجود ارزیابی علمی دائمی برای اساتید دانشگاهها و مراکز علمی

- چالاک شدن ساختار شورایعالی انقلاب فرهنگی به منظور تأثیرگذاری جدی تر

- اهمیت تدوین آیین نامه و چارچوب‌های کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه‌ها - و عملی کردن وعده‌های داده شده و مصوبات دولت برای حمایت از نخبگان
در این دیدار دکتر سلطانخواه معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان گزارشی از عملکرد یکساله این بنیاد بیان کرد و با اشاره به قانونمند سازی حمایت‌های بنیاد از همه اقشار و اصناف نخبگان و استعدادهای برتر و تدوین و بازنگری آیین نامه‌های مرتبط گفت: بنیاد ملی نخبگان در سه بخش فرهنگی، حمایت و پشتیبانی، و توسعه‌ای و ارتباطی از نخبگان، حمایت مادی و معنوی می‌کند و با توسعه دفاتر استانی در 19 مرکز برای ایجاد فرصت برابر برای تمام نخبگان تلاش می‌کند.

دکتر سلطانخواه حمایت از شرکت‌ها و تعاونی های دانش بنیان، تجاری سازی فناوری و تکمیل حلقه‌های نوآوری را از دیگر اقدامات بنیاد ملی نخبگان برشمرد و افزود: برای شناسایی، هدایت و شکوفایی استعدادهای دانش آموزان برتر در سراسر کشور طرح شهاب با همکاری آموزش و پرورش تدوین شده که مراحل اجرایی آن در حال طی شدن است.

1389/7/14 - 15:00:15 کد خبر : 153206

0 نظرهای شما: