موسويلاري در گفتوگو با ايلنا وضعيت جريانهاي سياسي را روايت ميكند
اصولگرايان منتقد با سيلي
صورت خود را سرخ نگه ميدارند
معتقدان به پايان اصلاحطلبي ، معتقد به پايان انقلاب اسلامي هستند/ اصلاحات ميگويد متناسب با حركت جامعه نيروها نيز بايد نوسازي شود/اصولگرايان منتقد پشت سر كارواني ميروند كه پيشقراول آن، اعتنائي به آنها ندارد.
ایلنا-- : هر چند دومين وزيركشور سيد محمد خاتمي به رغم سلفش چندان اهل حاشيه و جنجال نبود، اما تقدير چنان رقم خورد كه در كمتر از 8 سالي كه او سكاندار ساختمان 21 طبقه وزارت كشور بود حوزه وزارت متبوعش شاهد بحران هاي فراواني باشد. خردادماه 1377 اصلاحطلبان اولين جشن پيروزي خود را برگزار كردند و در همان حال محافظه كاران مجلس پنجم و در راس آنها چهرههايي چون محمدرضا باهنر – مرضيه وحيد دستجردي، حسن كامران و عباسعلي نورا تدارك استيضاح عبدالله نوري وزير كشور دولت هفتم را ديدند. استيضاح راي آورد و عبدالله نوري در حالي كه هنوز بيشتر از 9 ماه از دوران وزارتش نگذشته بود بركنار شد، تا سيد عبدالواحد موسوي لاري عضو مجمع روحانيون مبارز يعني همان تشكلي كه نامزدي محمد خاتمي را براي رياستجمهوري تدارك ديده بود از پلههاي مجلس بالا برود. موسوي لاري روز سي و يكم تيرماه 77 براي گرفتن راي اعتماد به مجلس پنجم معرفي شد و با 177 راي موافق و 67 راي مخالف از مجموع 266 راي بر صندلي وزارت كشور نشست.
او كه پيش از اين علاوه بر عضويت مجمع روحانيون مبارز نمايندگي شهرستان لار در مجلس اول، نمايندگي مردم تهران در مجلس سوم ومعاونت حقوقي پارلماني سيد محمد خاتمي رئيسجمهور را در كارنامه داشت، براي كمتر از هشت سال ديگر وزير كشور ميشد تا اولين دوره انتخابات شوراهاي شهر و روستا و اولين انتخابات دومرحلهاي رياستجمهوري در تاريخ جمهوري اسلامي را برگزار كند.
از ديگر وقايع مهم دوران وزارت وي ميتوان به برگزاري انتخابات مجلس هفتم ، واقعه كوي دانشگاه تهران در تيرماه 1378، ترور سعيد حجاريان رئيس شوراي شهر تهران در اسفندماه 1378، زلزله ويرانگر بم در دي ماه 1382 و برگزاري انتخابات نهم رياستجمهوري اشاره كرد. انتخاباتي كه نتيجه آن تنها بده بستان ساده قدرت، ميان مرد پيروز سوم تير با قهرمان دوم خرداد نبود. موسوي لاري آخرين انتخاباتش را كه برگزار كرد كوله بارش را هم از بزرگترين ساختمان ميدان فاطمي بست و ساكن دفتر نه چندان بزرگ خيابان شريعتي شد. دفتري به دور از حاشيههاي سياست با كاربري امور فرهنگي و البته گذران دوران بازنشستگي...
در قسمت اول اين گفتوگو موسوي لاري در عينحالي كه آينده اصلاحات را روشن پيشبيني ميكند تيغ تند انتقادش را متوجه اصولگرايان اينك منتقد دولت ميكند و با لحني كنايه آميز آنان را به كاروانياني تشبيه ميكند كه قافله سالار كاروان به آنها بياعتناست.
صورتشان را با سيلي سرخ نگاه ميدارند و دلشان تنها به اين خوش است كه در گردوغبار كاروان خودي نشان بدهند.
بخش اول اين گفتوگو در ادامه ميآيد؛
موسوي لاري در پاسخ به اين سوال كه هم اكنون در حال انجام چه كارهايي هستيد؟ اظهار داشت:دردوران بازنشستگي به كارهاي طلبگي خود ميپردازيم. از جمله اداره موسسه فرهنگي هنري اشراق،انتشار مجله حقوق عمومي و مسئوليت هيات امناء واداره موسسه آموزش عالي به نام موسسه آموزش عالي ارشاد دماوند كه بخشي از وقت خود را در اين موسسه سپري ميكنم و نيز مقداري از وقتم هم به يادداشت و مطالعه سپري ميشود. وزيركشور دوران اصلاحات درباره احساسش از دوران بازنشستگي گفت: طبعا به لحاظ شخصي در اين دوران راحتتر هستم، اما شرايط جاري كشورم و مسائل عمومي جامعه ذهن مرا به خود مشغول ميكند. وي درباره تلقي خود از دوراني كه در آن بسر ميبرد و اينكه آيا تصور ميكند زماني به عرصه سياست بازگردد يا خير، تصريح كرد: بهعنوان تمايل شخصي بايد بگويم در طول اين 30 سالي كه در سمتهاي مختلف حضور داشتهام از جمله نمايندگي مجلس وزارتخانهها، كتابخانه ملي، رياستجمهوري و وزارت كشور، با يد بگويم كه حضور در اين سمتها برايم اصالت نداشته است، بلكه مسووليتهايي كه برعهده گرفتم را اينگونه تلقي كردهام كه در حد وسع خود بتوانم اهداف و آرمانهايي كه داشتهام را دنبال كنم و تلاشكنم تا آن اهداف محقق شود. وي با ياداوري دوران مبارزات با رژيم طاغوت ادامه داد: قبل از پيروزي انقلاب فشار استبداد و اختناق زياد بود اما همه مبارزان به آينده اميدوار بودند.
موسويلاري ادامه داد: همه اميد ما اين بود نظامي داشته باشيم كه مردم درآن عزيز باشند و از احترام برخوردار باشند. ميخواستيم مردم از رفاه بهرمند شوند و اخلاق معنويت درميانشان حاكم باشد. وي تصريح كرد: تلقي ما از جامعهاي كه در آن روزگار در آن زندگي ميكرديم بسيار منفي بود و فكر ميكرديم اين جامعه طاغوتي اگر برود و جامعهاي بر مبناي شريعت اسلامي شكل بگيرد واخلاقيات حاكم شود ، هم دين و هم دنياي مردم بهتر ميشود.
در تمام مدت بعد از انقلاب تلاشمان اين بود كه همان هدفها را دنبال كنيم و اينكه موفقيتها و ناكامي هايمان چه اندازه بود بحث ديگري است. وي افزود: امروز هم فكر نميكنيم كه مسووليتهايمان تمام شده است . ما زماني كه در سيستم اداري بوديم و اكنون كه ديگر مسووليني نداريم پس ديگر دغدغهاي هم نداشته باشيم اين طور نيست ، بنده هر روز صبح كه بيدار مي شوم به اين فكر ميكنم كه آيا كاري از دست من براي بهبود وضعيت جامعه بر ميآيد يا نه و اين چنين نيست كه احساس كنم دوران بازنشستگي يعني دوران بيتفاوتي به سرنوشت جامعه و به همين دليل هم در اين پنج سالي كه از دوران بازنشستگيام گذشته است، سعيام بر اين بوده بتوانم گوشهاي از كار را بگيرم و قدمي در جهت اصلاح امور جامعه چه در حوزههاي سياسي، فرهنگي و يا اجتماعي بردارم.
* تا زندهام دوست دارم در مسير اهداف انقلاب گام بردارم
* تا زندهام دوست دارم در مسير اهداف انقلاب گام بردارم
موسوي لاري تاكيد كرد : از اين به بعد هم تا زنده هستم دوست دارم در جهت همان اهدافي كه قبل از انقلاب داشتهايم قدم بردارم و بازنشستگي مانعي در اين راه محسوب نميشود. *در شرايط فعلي كشور در مورد آينده جريانهاي سياسي نميتوان داوري كرد موسويلاري در رابطه با تحليل خود از وضعيت جريان اصلاحطلبي در حالحاضر و آينده اصلاحات ،با بيان اينكه در شرايط فعلي كشور، نميتوان داوري كرد چه جريان سياسي داراي آينده است و چه جرياني آينده ندارد، اضافه كرد: در فضايي كه روزنامههاي منتقد تعطيل شدهاند و اكثر سايتهايي كه وضعيت موجود را بر نميتابند فيلتر ميشوند و محدوديتهاي زيادي براي فعاليت چهرههاي سياسي وجود دارد حتي مجلس شوراي اسلامي مورد هجمه قرار ميگيرد، به طور رسمي و علني گفته ميشود« اينكه امام فرموده مجلس در راس امور است مربوط به گذشته است» ، در چنين فضايي سخن گفتن از آينده قدري مشكل است.
عضو مجمع روحانيون مبارز معتقد است: امروز قوانين موضوعه كشور مورد عمل قرار نميگيرد و مصوبات دولت كه بايد به مجلس ارسال شوند و آنجا با قوانين كشور تطبيق داده شوند ، به مجلس نميرود. در چنين فضايي داوري كردن درباره امروز و فرداي جريانهاي سياسي به اعتقاد من داوري واقع بينانهاي نخواهد بود. وزيركشور دولت اصلاحات تاكيد كرد: بايد فضا تغيير تا جريانهاي مختلف سياسي بتوانند حرف خود را آزادانه بيان كنند و مردم نيز بتوانند آزادانه داوري كنند آن وقت ميتوان گفت كه آينده متعلق به چه گروهي است و يا چه تفكري مورد اقبال جامعه است.
* معتقدان به پايان اصلاحطلبي ، معتقد به پايان انقلاب اسلامي هستند
* معتقدان به پايان اصلاحطلبي ، معتقد به پايان انقلاب اسلامي هستند
موسويلاري با اشاره به اظهار نظر برخي كه ميگويند دوره اصلاحطلبي تمام شده است، تصريح كرد: به اعتقاد من كسي كه اين اعتقاد را داشته باشد ممكن است در دلش معتقد به پايان دوره انقلاب اسلامي هم باشد. وزير كشور اصلاحات، اصلاحطلبي را روز آمد شدن مسائل انقلاب و آن را جرياني دانست كه ميكوشد متناسب با وضعيت روز جامعه و دوستان و دشمناني كه دارد ، شرايط را رصد و بهترين وضعيت را براي مردم و جامعه خواستار باشد. وي تاكيد كرد: مگر ميشود بگوييم دوراني ميآيد كه اصلاحطلبي به معناي حركت به سمت بهتر شدن به كلي از بين برود، اين سخن يعني آينده تاريكي پيش روي ماست و يعني اينكه ما داريم به سمت ناكجاآباد پيش ميرويم.
* اصلاحات چيزي جز روز آمد شدن شرايط جامعه نيست
* اصلاحات چيزي جز روز آمد شدن شرايط جامعه نيست
موسوي لاري درباره پيشبيني آينده اصلاحات نيز گفت: تلقي من هميشه اين بوده است كه اصلاحات چيزي جز روز آمد شدن شرايط جامعه مبتني بر جمهوري اسلامي نيست و اگر روزي گوشهاي از جريان اصلاحات دچار مشكل شود به اين معناست كه انحرافي در مسير ما رخ داده است ، يعني ما به جاي اصلاح امور در جا زدهايم. عضو مجمع روحانيون مبارز با بيان اينكه مردم ما اصلاحطلباند و انقلاب ما نيز انقلابي اصلاحطلبانه بود كه در جهت اصلاح امور ايران و ايراني شكل گرفت، ادامه داد: مگر ميشود ادعا كرد آينده اصلاحات بد است اما انقلاب اسلامي وضعيت خيلي خوبي دارد؟ وي تصريح كرد : بدون اصلاحات تثبيت نظام جمهوري اسلامي معنا پيدا نميكند بنابراين من آينده اصلاحات را خيلي خوب ميبينم چون به آينده جمهوري اسلامي اميدوارم.
* ويژگي نگاه اصلاحطلبانه زماندار بودن مديريتهاست
* ويژگي نگاه اصلاحطلبانه زماندار بودن مديريتهاست
موسوي لاري در پاسخ به اين سوال كه اگر فضا عوض شود چهرهها و مهرههاي اصلاحات همان مهرههاي پيشين خواهند بود و يا مهرههاي جديدي وارد عرصه خواهند شد؟ اظهار داشت: در هر جامعهاي عدهاي نقش آفريني ميكنند و اين نقش آفرينيها دائمي نيست و اصلا ويژگي نگاه اصلاحطلبانه به مسال جامعه زماندار بودن مديريتهاست كه يكي از ويژگيهاي جمهوري بودن نظام همين است كه 4 سال اين آقا رئيسجمهور است و 4 سال فرد ديگري همينطور در مجلس و رياست قوه قضاييه هم به همين صورت و اين گردش نخبگان و مديريت است كه به نوسازي جامعه كمك ميكند و آن چيزي كه به پويا بودن و استوار بودن اصول جامعه ما كمك ميكند، همين است.
زيركشور دولت اصلاحات خاطرنشان كرد: البته نسل اولي كه دوران مسووليت اجرايياش تمام ميشود دوران نقش آفرينياش تمام نميشود و آن كسي كه انرژي جوانياش را در جبهههاي دفاع مقدس گذاشته يا زماني در صحنه اجرايي مسووليت داشته اگر روزي اين شخص به لحاظ گذشت زمان نتواند مسووليت اجرايي برعهده بگيرد نيروهاي تازه نفس كه پابه عرصه ميگذارند بايد بتوانند از تجربه او استفاده كنند. وي ادامه داد: در جريان اصلاحات هم كساني كه در پستهاي اجرايي و سمتهاي مديريتي نقش آفرين بودهاند، اگر قرار باشد دوباره با تغيير فضا همين جريان با همين افراد وارد عرصه اجرايي شوند به اين معناست كه اين جريان نتوانسته نوسازي و نيروهاي تازه نفس را وارد عرصه كند كه اين مخالف اصل اصلاحات است.
*اصلاحات ميگويد متناسب با حركت جامعه نيروها نيز بايد نوسازي شود
*اصلاحات ميگويد متناسب با حركت جامعه نيروها نيز بايد نوسازي شود
وي افزود: اصل اصلاحات ميگويد متناسب با حركت جامعه نيروها هم بايد نوسازي شوند، منتهي اين نيروي جواني كه پشت ميز مينشيند اولا نبايد خود را بينياز ازتجربه نيروي گذشته ببيند . موسوي لاري در عينحال گفت : همچنين اين واقعيت را هم نميتوان ناديده گرفت كه هر جريان سياسي ـ اجتماعي يك سلسله چهرههاي كليدي دارد و اين چهرههاي كليدي كه قطب نماي حركت هستند و مسير را نشان ميدهند نميتوانند از صحنه خارج شوند و در سمت هايي كه حتما به مديرهاي پيشكسوت و با تجربه نياز هست تا از تجربه آنها استفاده شود، قطعا عناصري كه ديروز بودند براي فردا هم ميتوانند نقشآفرين باشند و اگر فضاي بازي بوجود بيايد بايد از اين نيروها كه سرشار از تجربه هستند و توانايي كار دارند استفاده كنيم. بنابراين هر جرياني وقتي درمتن مسئوليت جامعه قرار ميگيرد بايد تلفيقي از ديروز و امروز باشد تا بتواند كار را خوب به پيش ببرد.
* احساسي تلخ همراه با دلسوزي نسبت به سرنوشت اصولگرايان منتقد دارم
* احساسي تلخ همراه با دلسوزي نسبت به سرنوشت اصولگرايان منتقد دارم
موسويلاري درباره اصولگرايان منتقد و نظر خود درباره اين طيف از اصولگرايان تصريح كرد: در عينحال كه آنها منتقد و به نوعي رقيب ما هستند، اگر نگوييم مخالف ما هستند من احساسي تلخ همراه با دلسوزي نسبت به سرنوشت اصولگرايان منتقد دارم. و احساس ميكنم سرنوشت عبرت آموزي درانتظار آنهاست كه به نوعي ميتوان گفت از اينجا رانده و از آنجا مانده شدهاند. اين فعال سياسي اصلاح طلب ادامه داد: اين افراد با بكارگيري روشهاي غير صحيح نردبان ترقي جرياني بودند كه امروز پشت پا به آن نردبان زده ،خودش از نردبان بالا رفته و ديگر هم كاري به نردبان ندارد.
*اصولگرايان منتقد با سيلي صورت خود را سرخ نگه ميدارند
*اصولگرايان منتقد با سيلي صورت خود را سرخ نگه ميدارند
وي با اشاره به اظهارات رسانهاي اصولگرايان منتقد اضافه كرد: اين اظهارات آنها اظهارات كساني است كه باسيلي صورت خود را سرخ نگه ميدارند و بايد گفت اينها كاملاً از رده خارج شدهاند.
*اصولگرايان بايد محكم از جايگاه مجلس دفاع ميكردند
*اصولگرايان بايد محكم از جايگاه مجلس دفاع ميكردند
موسوي لاري متذكر شد: اگر اصولگراياني كه امروز مجلس در اختيار آنهاست قدرتي داشتند اين جمله كه(( دوران مجلس در راس امور است گذشت)) آنها را به واكنش جدي وا ميداشت. عضو مجمع روحانيون مبارز تصريح كرد: قبل از اينكه اصلاحطلبان و جرايد واكنش نشان دهند و رسانههاي بيگانه سود جوبيكنند، بايد اصولگرايان محكم با اين حرف برخورد ميكردند. وي با اشاره به اظهارات ابراز شده در اين مدت كه به اعتقاد وي با مباني فكري اصولگرايان در تعارض بود، متذكر شد: قاعدتا اصولگرايان اگر قدرت و توان داشتند بايد با اين مسائل برخورد ميكردند.
*اصولگرايان منتقد پشت سر كارواني ميروند كه پيشقراول آن، اعتنائي به آنها ندارد
*اصولگرايان منتقد پشت سر كارواني ميروند كه پيشقراول آن، اعتنائي به آنها ندارد
وزيركشور دولت سيد محمد خاتمي اظهار داشت: شخصا دلم براي اين جريان منتقد اصولگرا ميسوزد و احساس ميكنم كه اينها مثل افرادي هستند كه پشت سركارواني به راه افتاده اند اما پيش قراول كاروان اصلا به آنها اعتنا نميكند و آنها هم چيزي بيشتر از اين نيستندكه بخواهند در گردوغبار كاروان خودي نشان بدهند. وزيركشور دولت اصلاحات درباره آسيبهايي كه جريان اصلاح طلبي از اصلاحطلبان راديكال خورده است، نيز اظهار داشت: جريان اصلاحطلبي هم مثل جريان اصولگرايي يك طيف است و از همان ابتداي شكلگيري حركت دوم خرداد كه بعدها به نام جريان اصلاحات نام گذاري شد وفادار به مباني اصلاحات و عبوركننده از اين مباني در اين طيف وجود داشت. منتهي اگر دقت كرده باشيد جريان راديكال وتندروجريان اصلاحات كه در دوره دوم آقاي خاتمي خود را نشان دادند و مباحثي چون عبور از خاتمي توسط برخي عناصر راديكال به اين دليل مطرح شد كه معتقد بودند نگاه آقاي خاتمي به اصلاحات با نگاه افراط گرايانه آنها همراه نيست. موسوي لاري تشريح كرد: آنان باورهايي داشتند و فكر ميكردند آقاي خاتمي آنگونه كه آنها ميخواهند حركت نميكند و لذا ميگفتند بايد سراغ كسي برويم كه از آقاي خاتمي تندتر حركت كند.
* حداكثر تاثير جريان راديكال اصلاحات دادن حربه به دست رقيب بود
* حداكثر تاثير جريان راديكال اصلاحات دادن حربه به دست رقيب بود
وي خاطر نشانكرد: طبيعي است كه آن نوع نگاهها به اضافه جنجال آفرينيها و دسيسه چينيهاي طرف مقابل مشكلاتي براي جريان اصلاحات بوجود ميآورد،منتهي بايد دانست كه حداكثر تاثير آن حرفهاي تند بهانه دادن به طرف مقابل بود نه بيشتر و آن اندارهاي كه اصلاحات را بتواند تحت تاثير قرار دهد نبود.
*جريان مقابل اصلاحات به منافع ملي كمتوجه بود
*جريان مقابل اصلاحات به منافع ملي كمتوجه بود
وزير كشور اصلاحات متذكر شد: براي جريان مقابل اصلاحات منافع ملي مطرح نبود. وي با يادآوري جريان كفن پوشان قم در دوران اصلاحات ادامه داد: كفن پوشاني كه هر روز در قم و جاههاي ديگر به راه ميافتادند بدون توجه به مصالح ملي همه همت خود را صرف اين كرده بودند ،كه اين دولتي كه قبول نداشتند به نحوي زير سوال برود. مثلاً يك دانشجويي در بولتني در يكي از دانشگاههاي كشور مطلبي مينوشت كه تيراژ آن بولتن شايد به 50 عدد هم نميرسيد اما يك مرتبه متوجه ميشديد يك جرياني در سطح كشور كفن ميپوشيدند و به راه ميافتادند كه؛آقا فلان دانشجوي منتصب به جريان اصلاحات فلان حرف را زده است. وي ادامه داد : اما امروز ميبينيم كه برخيها حرفهايي به مراتب هنجارشكنانهتر از حرف آن دانشجو ميزنند، اما هيچ كس اعتراضي نميكند. موسوي لاري در جمع بندي نگاه به گذشته خاطرنشان كرد: بعضي از جريانهاي درون طيف اصلاحات كه در حاشيه و نه متن مديريت اصلاحات بودند، يعني نه وزير بودند نه نماينده و نه سمتي داشتند، اما بالاخره آزادي بيان داشتند و ميتوانستند حرف بزنند از فضاي باز دوران اصلاحات استفاده ميكرند و حرفههاي راديكالي زدند واين سوژهاي ميشد براي جريان رقيبي كه هر 9 روز يك بحران براي دولت بوجود بياوردو جريان رقيب هم منتظر اين حرفها نبود و از هر مسئلهاي استفاده ميكرد. وزير كشور دولت اصلاحات در اين باره ادامه داد: جريان رقيب ازسيل و زلزله گرفته تا انتشارمقالهاي در يك نشريه عليه دولت استفاده ميكرد ،همانطور كه امروز هم از همين حربهها عليه اصلاح طلبان استفاده ميكنند. وي تاكيد كرد: مشكلي كه اصلاحات داشت مشكل مقابله با جرياني بود كه مسائل ملي را قرباني سليقههاي تنگ نظرانه
خود ميكرد.
گفتوگو : فرشيد غضنفرپور
1389/7/14 - 11:56:49 کد خبر : 153084
1389/7/14 - 11:56:49 کد خبر : 153084
0 نظرهای شما:
Post a Comment