Edward Nalbandyan: Bakü bir önceki savaşın yaraları iyileşmeden, yeni bir maceraya hazırlıyor

Edward Nalbandyan:
Bakü bir önceki savaşın yaraları
iyileşmeden, yeni bir maceraya hazırlıyor

Kasım 12, 2010 11:59
Ermenistan Dışişleri bakanı 11 Kasım’da Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi «Hindistan Uluslararası İlişkiler Konseyi» nde yaptığı konuşma sonrasında katılımcıların sorusuna verdiği yanıtta ″Azerbaycan’ın sebebiyet verdiği savaşın yaraları henüz iyileşmiş değil. Ancak Bakü yeni bir maceraya hazırlıyor″ dedi.
Dışişleri bakanının «Hindistan Uluslararası İlişkiler Konseyi»nde yaptığı kapsamlı konuşmada Hindistan’a akredite diplomatik misyon, Hindistan Dışişleri bakanlığı üst düzey yetkilileri, siyaset uzmanları, analistler ve basın mensupları hazır bulundular.
Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin olarak Edward Nalbandyan, özellikle Astrahan’da sağlanan savaş esirler ve kayıpların naaşlarının değişmi mutabakatına ilişkin hatırlatmada bulunarak ″Astrahan buluşması sonrasında mutabakatlar hayata geçirilmeye başlandı. Ancak bu değişimin Azerbaycn tarafından kamuyunun yanıltılması amacıyla istismar edilmesi acıdır.
7 Kasım’da bu vesileyle tertiplenen tören esnasında cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sorunun çözümü için Azerbaycan’ın tekrar askeri güç kullanımına hazır olduğunu beyan etti. ″Başkomutanın emrini bekleyen ...onbinlerce böylesi kahramanlar var″ diyerek, temas hattında sabotaj saldırısı esnasında 5 Ermeni askeri öldürüp 3’nü yaralayan Azerbaycanlı askeri ulusal kahraman ilan etti. Birkaç kez intihar komandosu ‘şehitler’ini anarak Azerbaycanlıların dini hisleriyle oynadı ve bunun genç nesil için örnek olabileceğini kaydetti. Ülkesinin ‘sadece büyük sayıda silah, mühimmat, askeri donanım, askeri olanaklar değil, ordusunun da aynı zamanda büyük bir yükselme içinde olduğunu’ yüksek sesle ifade etti.
Hatta çocukların önünde, okul açılış töreni esnasında konuşan Azerbaycan cumhurbaşkanın, Azerbaycan askeri potansiyelinden, toprak talepleri sunarak Ermenistan ve Erivan’ın Azerbaycan toprağı olduğunu iddia etmesi ve çocukların bu konuda bilmesi gerektiği, naralarıyla kılıç sallaması korkunçtur.
Bu 1939 Almanya’sı değil 2010 yılı Azerbaycan’ıdır.
2004-2010 arsındaki döneminde topu topu 7 yılda, bu ülkenin askeri bütçesi 18 kat arttı. 2010’ndan 2011’e geçişte hemen hemen ikiye katlandı. Bu meblağ bu yıl Azerbaycan GSYİH’nın % 10’na karşılık gelirken, 2011’de GSYİH’nın yaklaşık % 20’sine karşılık gelecektir.
Eğer Azerbaycan Karabağ sorununun çözümü arzusundaysa, benzeri asılsız ve provokatif işlemler üzerine harcanan şevk ve kaynakları, şekli değil işlevsel katılım için Minsk Grubu çerçevesinde devam eden müzakerelere yöneltmeli ″ dedi.

News from Armenia - NEWS.am

0 نظرهای شما: