رييس صداوسيما در پاسخ به خبرنگاران:
چيزي به نام ممنوعالتصوير نداريم
خودمان نميدانيم خط قرمزها چيست؟
اگر به كسي در رسانه ظلم شود عقوبتش پاي ما را ميگيرد
1388/08/20 11-11-2009 17:44:46
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: تلويزيون و راديو
سيد عزتالله ضرغامي در آستانه آغاز دور دوم رياستش بر سازمان صدا و سيما ضمن پاسخگويي سه ساعته به خبرنگاران، خطاب به آنان گفت: علاقهمندم از نقطه نظرات، ايدهها و نقدهاي شما در برنامهريزيهايم استفاده كنم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران سرويس: تلويزيون و راديو
سيد عزتالله ضرغامي در آستانه آغاز دور دوم رياستش بر سازمان صدا و سيما ضمن پاسخگويي سه ساعته به خبرنگاران، خطاب به آنان گفت: علاقهمندم از نقطه نظرات، ايدهها و نقدهاي شما در برنامهريزيهايم استفاده كنم
.
***چيزي به نام ممنوعالتصوير نداريم
به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون و راديو ايسنا، سيد عزتالله ضرغامي دربارهي بحث ممنوعالتصوير شدن برخي از افراد گفت: ما چيزي به نام ممنوعالتصوير نداريم.
وي ادامه داد: بعضي تصور ميكنند اگر هنرمندي به دليل برخي مشكلاتي كه دارند يا توصيههاي شوراي نظارت مدتي كار نميكند يا اينكه بخشي از توليدات گذشتهي خود را پخش نميكنيم به دليل ممنوعالتصويري برخي است كه اين دليلاش ممنوعالتصوير بودن نيست.
رييس سازمان صداوسيما افزود: همچنين پس از انتخابات با فضايي كه پيش آمد دربارهي برخي افراد به دليل بعضي صلاحيتهاي عمومي كه براي ما كاملا محرز شد، نهادهاي مسوول وظيفه داشتند توصيههايي به ما كنند، كه البته من به آن توصيهها توجه نكردم؛ چرا كه در اين فضاي مسموم ممكن بود اينطور تعبير شود كه دربارهي برخي از آنها بهدليل موضعگيريهاي سياسي كه هرگز هم چنين موضعگيري نداشتند، تصميمگيري شده است.
***خودمان نميدانيم خط قرمزها چيست؟!
رييس سازمان صداوسيما در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا، در خصوص تعيين و اعلام شاخصهاي خطوط قرمز و مميزي در برنامه هاي سازمان صداوسيما گفت: بعضي از كارت زردهايي كه ميگيريم اين است كه خودمان نميدانيم خط قرمزها چيست؟!
***اگر قانون احقاق حق در صداوسيما اجرا شود يا نشود...
ضرغامي در پاسخ به ديگر پرسش خبرنگار ايسنا، مبنيبر اينكه هفت سال طول كشيد تا قانون احقاق حق در برنامههاي صداوسيما تصويب شود اما هنوز راهكار اجرايي براي آن از سوي سازمان ارائه نشده است. اين راهكارها چه زماني اعلام ميشود و آيا تا به حال تقاضاي شكايت رسمي بعد از اين قانون داشتهايد؟ اظهار كرد: اين قانون گذشتهي بسيار مفصلي دارد و در مجمع تشخيص مصلحت نظام با اصلاحات گستردهاي تصويب شد و در آن اصل موضوع مورد تاكيد قرار گرفت.
وي با بيان اينكه اگر بهصورت جزئي و ريز بخواهيم به اين قانون بپردازيم احتمالا قابل اجرا نخواهد بود، اظهار كرد: برخي از اصلاحطلبان مثل بهروز افخمي در مخالفت با اين قانون اعلام كرد كه «اگر اين قانون تصويب شود بايد در صداوسيما را ببنديم.»
وي دربارهي مشكلات اجراي اين قانون گفت: شايد در سريالي كسي به كنايه چيزي گفته باشد كه آبروي فردي را ببرد آن فرد چگونه بايد بيايد و در رسانه مثلا در دو برابر زمان جواب بدهد؟!
ضرغامي ادامه داد: همهي آقايان به دليل اينكه اصل قانون خوب است معتقد بودند كه نبايد با آن مخالفت شود، اگر رسانه استباط كند كه بايد اين قانون اجرا شود از طريق گفتوگوي متقابل ميتواند اين موضوع را حل كنند كه صداوسيما تقريبا روزانه اين كار را انجام ميدهد؛ لازم نيست اين موضوع را فرياد بزند؛ مثلا آخرين مورد صحبتهاي آقاي روحاني در شب سيزده آبان بود كه برخي از نقطه نظرات خود را دربارهي فيلم مستند هستهاي كه از سيما پخش شده بود مطرح كردند.
وي ابراز اميدواري كرد كه سازمان صداوسيما بتواند راهكارهاي اجرايي درست را براي اينكه كسي مورد ظلم واقع نشود پيدا كند و اظهار كرد: من معتقدم اگر به كسي در رسانه ظلم شود و ما پاسخهاي مناسبي نداشته باشيم عقوبتش از لحاظ اعتقادي پاي همهي ما را ميگيرد.
***مبناي دستمزدهاي بازيگران تلويزيون
سيدعزتالله ضرغامي به اين پرسش خبرنگاري كه به خبر افشاي دستمزدهاي بالاي بازيگران برميگشت و ميپرسيد « مبناي دستمزدهاي بازيگران تلويزيون به ويژه سريالهاي الف ويژه چيست؟ و آيا سقف مشخصي دارد» اظهار كرد: دستمزد عوامل توليد بهويژه بازيگران از موضوعهايي است كه اگر خوب كنترل نشود در روند توليد در سيما و سينما مشكل ايجاد ميكند.
وي با بيان اينكه دستور بررسي مجدد همهي دستمزدها را صادر كردم اظهار كرد: ارزيابي دستمزدها با توجه به توانمندي بازيگران، شرايط و زمان طولاني كه يك بازيگر در طول ساخت يك سريال صرف ميكند صورت ميگيرد، اما با اين حال اين امر مورد بررسي مجدد قرار خواهد گرفت.
***انتقادات زيادي به عملكرد سازمان بهويژه قبل و پس از انتخابات انجام شده
خبرنگاري از ضرغامي پرسيد: در پنج سالي كه شما رييس سازمان صداوسيما هستيد انتقادات زيادي به عملكرد سازمان بهويژه قبل و پس از انتخابات انجام شده است بهگونهاي كه اكنون درخيابانها، دانشگاهها و حتي روزنامهها انتقاد زيادي به صداوسيما ميشود و حتي يك دانشجوي نخبه اين انتقاد را در محضر مقام معظم رهبري نيز مطرح كرد. اين درحالي است كه عملا تغييري در برنامههاي صداوسيما شاهد نيستيم، آيا صداوسيما اين انتقادات را نميشنود يا اينكه نميخواهد بشنود؟ چرا كه به نظر ميرسد اعتماد مردم به رسانهي داخلي از بين رفته است، اين درحالي است كه راههاي ديگري براي مردم وجود دارد.
ضرغامي با بيان اينكه من اين را رد نميكنم كه آسيبها و نقصهايي وجود داشته است گفت: من فكر ميكنم كه آمادگي رسانهي ملي دربارهي پذيرش نقد فراوان است كه به چند نمونه از آن اشاره ميكنم.
ضرغامي هم چنين گفت: رسانه به خاطر گستردگي و طيف وسيع مخاطباني كه دارد ميتواند در معرض انتقاداتي قرار گيرد. از نظر سياسي نيز اگر مثلا از روزنامهي شما(مردمسالاري) شروع كنيم كه مديرمسوول آن مصطفي كواكبيان است آن قدر وي را دعوت كرديم كه خودش ميگويد اينقدر ما را دعوت نكنيد، فراكسيون اقليت مجلس نيز در جريان انتخابات بيش از 60 جلسه تشكيل داد و از جناحهاي مختلف آمدند و دولت و رسانهي ملي را نقد كردند.
ضرغامي افزود: رسانهي ملي عليرغم برخي از محدوديتهايي كه در بعضي حوزهها دارد زمينه را براي حضور افراد مختلف در يك فضاي سالم و عقلاني فراهم كرد.
***
خبرنگاري از ضرغامي پرسيد: پس از حكم مقام معظم رهبري دربارهي تمديد رياست شما، برخي از منتقدان اين برداشت را داشتند كه در اين حكم نوعي التيماتوم به شما داده شده است مبنيبر اينكه اگر در يكسال آينده تحول چشمگيري نداشته باشيد بركنار ميشويد؛ وي در پاسخ گفت: ماموريتي كه از طرف رهبر انقلاب به من محول شده پنج ساله است كه اين هم به صورت شفاهي و هم كتبي اين مساله تاكيد شده است.
وي ادامه داد: شايد دوستي كه اين شبهه برايش ايجاد شده با آيين نگارش آشنايي ندارد كه زيبايي يك متن را وقتي پنج سال اول تبديل ميشود به پنج سال دوم و به زمان اشاره ميشود درك نميكند يعني چه؟
رييس سازمان صداوسيما اظهار كرد: ما به رهبر معظم انقلاب قول داديم كه يك تحول واقعي را در همهي بخشها فراهم كنيم و بدون ترديد انتظار ايشان اين است كه نشانههاي اين تحول در سال اول قابل مشاهده باشد، در دورهي پنج سال قبل نيز در همان سال اول اقدامات زيادي انجام داديم كه به عنوان تحولات بزرگ از آن ياد شد.
***
ضرغامي در پاسخ به پرسشي مبنيبر اينكه شما گفتيد كه رسانهي ملي آمادگي پذيرش انتقاد و ايجاد فضا براي طيفهاي مختلف را دارد با اين حال آيا رسانه حاضر است براي ميرحسين موسوي و مهدي كروبي فرصتي را اختصاص دهد كه وي در پاسخ اظهار كرد: بعد از انتخابات حوادث خاصي در كشور اتفاق افتاد كه من بهطور خلاصه به آن اشاره ميكنم. سازمان صداوسيما ماهها قبل از تاريخي انتخابات ظرفيتها و امكانات گستردهاي را دراختيار نامزدها گذاشت.
وي ادامه داد: دو سه روز بعد از انتخابات در گفتوگويي كه با ميرحسين موسوي داشتم به او گفتم كه شما در ماههاي كم با استفاده از برنامههاي تبليغي سازمان جايگاهي را در بين مردم پيدا كرديد كه اين سيزده ميليون راي، راي بسيار بالايي است. اين را قدر بدانيد و با پذيرش قواعد بازي و دموكراسي در صحنهي رقابت سياسي حضور داشته باشيد ما هم آمادگي داريم با شما همكاري كنيم.
رييس سازمان صداوسيما خاطرنشان كرد: قبل از دوران انتخابات بارها از ميرحسين موسوي دعوت كرده بوديم كه در ميزگردهايي حضور پيدا كنند كه ايشان نپذيرفتند، در حالي كه ما هيچ مشكلي با اين شخصيت نداريم.
وي ادامه داد: اما بعد از انتخابات و در همان روزهاي اول پس از انتخابات با توجه به اينكه رسانهي ملي وظيفهاش حفظ مصالح ملي، ايجاد و تقويت ثبات در منطقه است و اصلا بناي اين توسعه در همهجاي دنيا برثبات اجتماعي است، در آن فضاي ناپايدار نميتوانست آمدن اين شخصيتها را به رسانه كه تقاضا داشتند مستقيما به مردم پيام بدهند مبنيبر اينكه اين انتخابات باطل است و تا مشخصنشدن نتيجهي انتخابات به خانههايشان برنگردند، بپذيريم.
وي با بيان اينكه اين حرفها باطل و غيرواقعي بود تصريح كرد: طبيعي است رسانهي ملي به خاطر مسؤوليت سنگيني كه دارد نميتواند اين پيشنهاد را بپذيرد. چرا كه اين مساله مثل آن است كه در انتخابات سال 86 آقاي ناطق نوري بگويد من ميخواهم به تلويزيون بيايم و بگويم رييسجمهور حقيقي من هستم و مردم تا روشنشدن نتيجهي حقيقي در خيابانها بمانند.
ضرغامي ادامه داد: من يكي دو روز بعد پيغام دادم كه ما حاضريم بهصورت مناظره با افراد ديگر گفتوگو كنيم، اما آنها نپذيرفتند و فقط خواستند كه مستقيما به مردم پيام بدهند كه به نظر من اين امر ثبات كشور را دچار تزلزل ميكرد. چرا كه ايشان توانايي كنترل اغتشاشاتي را كه در تهران به خاطر بيانيههاي ايشان رخ داده بود نداشتند و در همان شب اول تعدادي كشته شدند، ما اگر اين مساله را به صورت عمومي مطرح ميكرديم باعث توزيع اين ناپايداري و بيثباتي در همهجاي كشور ميشد و براي كساني كه با شادابي و اشتياق در پاي صندوقهاي راي حاضر شده بودند مناسب نبود.
ضرغامي تاكيد كرد: نه تنها دربارهي شخص ايشان بلكه دربارهي همهي شخصيتهاي ديگر اين چنين است كه اگر ما چارچوب دموكراسي و قواعد حاكم بر كل كشور را پذيرفته و رعايت كنيم بايد رسانهي ملي متعلق به همه است و به جناح خاصي تعلق ندارد.
وي افزود: هر كسي كه در رسانهي ملي صحبت ميكند اگر اين قواعد را بپذيرد و بحثهايي را مطرح كند كه موجب رشد و شكوفايي جامعه شود حضور او در رسانه چه اشكالي ميتواند داشته باشد.
رييس سازمان صداوسيما ادامه داد: در اين صورت هيچ منعي براي شخصيت خاصي وجود ندارد و ما ميتوانيم مانند گذشته اين فضاي شاد را فراهم كنيم.
وي دربارهي مهدي كروبي نيز گفت: به خاطر دوستي و علاقهاي كه به آقاي كروبي داريم او را زياد در رسانه نشان ميداديم كه خود ايشان و بستگانشان ميگفتند اين كار را نكنيد، شايد باعث ايجاد برخي شبههها شود؛ اما الان با توجه به بحثهايي كه در بالا گفتم اين وضع كاملا مقطعي است و بحثهاي ايجاد ثبات و پايداري و حفظ قواعد دموكراسي را اگر آقايان رعايت كنند ما براي حضور آنها در صداوسيما مشكلي نداريم.
رييس سازمان صداوسيما ادامه داد: حتي دربارهي فيلمهاي تبليغاتي كانديداهاي رياست جمهوري نيز رسانهي ملي با سعهصدر و ظرفيت بالا فيلم كروبي را بهطور كامل پخش كرد و حتي يك فريم از آن حذف نشد؛ اما روزنامهي آقاي كروبي (اعتماد ملي) با تيتر بزرگي بحث سانسور در رسانهي ملي را مطرح كرد.
وي ادامه داد: در مجلس ششم نيز كه مجلس نامراديهاي زيادي ميديد يكي از كساني كه بسيار به ما كمك ميكرد كروبي بود به او گفتم كه دليل اينكه شما رايتان كم شد اين بود كه خودتان نبوديد، اگر كروبي با سوابق انقلابي كه داشت ميآمد و حرف ميزد مسلما رايش چيز ديگري بود، چرا كه جايگاه كروبي خيلي بيشتر از اين بود.
ضرغامي ابراز اميدواري كرد كه امروز دست رسانه براي حركتهاي گسترده و تاثيرگذار بيشتر شود.
*** تاكيد مجدد ضرغامي به سپردن جلسات نقد به بيرون از تلويزيون در صورت كمكاري
رييس سازمان صداوسيما گفت: ما در خصوص برنامههاي پربيننده جلسات نقد و بررسي را تشكيل ميدهيم و از همكاران رسانهاي ميخواهيم كه بيرحمانه نقد كنند؛ البته شاهد محافظهكاريهايي در اين خصوص بوديم كه بنده تذكر دادم كه اگر محافظهكاري كنند من كل اين ماموريت را به حوزهي سينما و هنر محول خواهم كرد.
وي اظهار كرد: ما تندترين كلامها و گفتوگوها را دربارهي خود سازمان پخش كرديم كه اين نشان ميدهد سينهمان براي پذيرش انتقاد باز است.
*** سينهمان براي پذيرش انتقاد باز است
ضرغامي ادامه داد: ما براي شنيدن نظرات شما در جهت رفع نقصها و ديدهشدن جريانهاي مختلف با نظرات متفاوت و متضاد آمادگي داريم.
***تبعات تغيير مديريت شبكه گفتوگو و جوان
رييس صداوسيما در پاسخ به پرسش خبرنگاري مبنيبر اينكه عليرغم اينكه شما گفتيد شما نگاه ويژهاي به توسعهي حوزهي صدا داريد ولي ما شاهد بوديم بعضي از شبكههاي راديويي خوب ما مثل راديو جوان و راديو گفتوگو به دليل برخي تغييرات مديريتي مخاطبان خودشان را از دست دادند، گفت: در حوزه سيما تخصصيكردن شبكهها امروز يك امر پذيرفته شده در تمام دنياست چون رسانه راديويي رسانه گرمي است و مخاطبان خاص خودش را دارد. رويكرد تخصصي كردن، رويكرد علمي و صحيحي بود. اما قبول دارم كيفيت برنامه و محتواي خوب نسبت به تكثر اولويت دارد.
ضرغامي جابهجاييهايي صورت گرفته در شبكهها راديوگفت: هم در رويكردي كه در راديو جوان در سالهاي گذشته داشته است و هم در راهاندازي راديو گفتوگو يك رويكرد جديد مبتني بر نيازهاي جامعه و مخاطبان را دنبال كرديم كه راديو گفتوگو جاي خودش را در ميان مخاطبان باز كرد و راديو جوان نيز با شيوههاي نو و ابتكاري شمار مخاطبان خود را افزايش داد. اما معاون صداي وقت كه از كارشناسان ما نيز هست معتقد است كه وقتي حركت جديد و همهجانبهاي با ورود به همهي عرصهها كارش را آغاز ميكند پس از مدتي بايد بار ديگر ساماندهي و هدفمند شود و با سازماندهي جديدي پيش برود كه ما اين موضوع را در همهي حوزههاي سازمان داريم.
ضرغامي گفت: در بعضي بخشها مخاطبان راديوجوان به خاطر پايهگذاري خوب تقويت شده است و راديو گفتوگو نيز بهصورت نهادينه و هدفمند به فعاليتهاي خودش ادامه ميدهد. اين درحالي است كه در شرايط امروزي ظرفيت راديو گفتوگو بيش از آن چيزي است كه اكنون وجود دارد.
***دربارهي استفاده از نخبگان در رسانه
رييس سازمان صداوسيما در پاسخ به پرسش خبرنگار ديگري دربارهي استفاده از نخبگان در رسانه گفت: رسانه بدون استفاده از نخبگان اداره نميشود و ما در تمامي بخشها وظيفه داريم از بهترين آنها و صاحبنظران بهروز آن ها استفاده كنيم اخيرا نيز ليست كارشناساني كه سازمان همكاري ميكنند را ديدم كه اين تعداد به بيش از 1000 كارشناس متخصص و داراي جايگاه ارزشمند ميرسد.
وي افزود: تقاضاي من اين است كه در حوزههاي مختلف كارشناسان خود را به ما معرفي كنند. متاسفانه بعضي از افراد نظارت خود را بهصورت غيركارشناسي و سرهم بندي شده ميگويند، ولي وقتي فضاي نقد سالم براي آنها فراهم ميشود از حضور امتناع ميكنند.
***درباره تبديل شبكه دو به شبكه كودك
به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا، سيد عزتالله ضرغامي در پاسخ به پرسشي درباره تبديل شبكه دو به شبكه كودك، گفت: بدون ترديد گروههاي برنامهسازي سازمان صدا و سيما مقاطع مختلف سني و اقشار گوناگون مردم را هدف قرار ميدهند و در اين بين برنامههاي كودك به خاطر حساسيت، از توجه مضاعفي برخوردار هستند.
وي با بيان اين كه شبكه دو هنوز به شبكه كودك مبدل نشدهاست، خاطرنشان كرد: ما با روند فعلي موافق هستيم؛ در برنامهريزيهاي شبكه دو، نيازهاي كودكان و نوجوانان، تهديدهاي پيشرو و آموزش اين گروه سني طي 5 سال آينده بحث ميشود. البته به صورت مقطعي جلسات و نشستهايي هم داشتهايم.
*** همچنان مخالف ساخت سينمايي در صداوسيما هستم
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا صدا و سيما سياست عدم ساخت فيلمهاي سينمايي را همچنان دنبال ميكند و آيا تبديل تلهفيلمها به 35 ميلي متري منافاتي با اين سياست ندارد؟ گفت: كماكان سياستگذاري سازمان صدا و سيما عدم سرمايهگذاري روي فيلم 35 ميلي متري است؛ چرا كه يكي از نيازهاي ساخت فيلم سينمايي تأمين اعتبار است. البته اگر از دل يك سريال تاريخي كه به شيوه 35 ميلي متري ضبط شده، سينمايي دربيايد، استقبال ميكنيم.
ضرغامي با تاكيد بر اين كه سيمافيلم هم توليد فيلم 35 ميلي متري را در دستور كار ندارد، گفت: در اين مركز هم برخي فيلمها با دوربين HD تصويربرداري مي شوند كه قابليت تبديل به 35 را دارد؛ اما ما توصيه نميكنيم كه چنين اتفاقي بيفتد؛ چرا كه ورود به بحث اكران سنگين است؛ اما گاهي سازندگان و مديران اصرار بر سينمايي شدن دارند كه من مخالفت نميكنم.
او در اين ارتباط به ذكر مثالي پرداخت و گفت: «اتوبوس شب» يك تلهفيلم بود كه با بودجهاي محدود توانست پس از تبديل به سينمايي، در جشنوارهها موفق شود.
رييس صداوسيما بار ديگر تاكيد كرد كه همچنان مخالف ساخت سينمايي در صداوسيما هستم.
***تغييرات ساختاري و مأموريتي در شبكهها تداوم دارد
رييس صداوسيما در ادامه در پاسخ به پرسشي درباره تغيير مأموريت شبكهها، گفت: تغييرات ساختاري و مأموريتي در شبكهها تداوم دارد؛ توليد و پخش، نياز به طراحي جديد و نوآوري دارد. براي مثال در راهاندازي شبكه ورزش، نگاه جوان خواهيم داشت؛ در راهاندازي شبكههاي ديگر نيز نگاه متناسب اعمال ميشود.
وي افزود: البته در كنار تخصصي كردن شبكهها اعتقاد ديگري هم دارم؛ اين كه نبايد امكان ديدن برنامههاي تخصصي را در ديگر شبكهها از اقشار مختلف مردم بگيريم؛ براي مثال در كنار شبكه قرآن، شبكههاي ديگر هم ميتوانند به طرح موضوعات قرآني بپردازند.
***در نقد تبليغات زودهنگام انتخابات در صداو سيما
ضرغامي دربارهي اظهار نظر مقام معظم رهبري در نقد تبليغات زودهنگام انتخابات در صداو سيما، به خبرنگاران گفت: مدت قانوني تبليغات رسمي نامزدها و حجم بالاي برنامههاي زنده ميتوانست براي انتخابات كفايت كند؛ فرمايشات مقام معظم رهبري هم اين بود كه اگر چنين ميشد، ثوابتر بود.
وي ادامه داد: سخنان رهبري براي ما دستور است و ما مطيع هستيم و در ادامه ميتوان بررسي كرد كه آيا تبليغات انتخابات در صدا و سيما زودهنگام بو د؛ جمعبندي رسانه را در اين زمينه ميتوان بررسي كرد و اين كه آيا اقدامات صداوسيما در دامنزدن به اغتشاشات موثر بودهاست يا خير؟
رئيس سازمان صدا و سيما در عين حال گفت: با وجود نقش مناظرهها در برانگيختن احساسات عمومي، اما تاثير اين برنامهها در جريانات اخير پايين بود.
***مهمترين چالش فراروي مديران تلويزيون
در اين نشست همچنين خبرنگاري با تشكر از ساخت سريال «در چشم باد» و «روزگار قريب» و ابراز اميدواري براي ساخت سريالهايي مشابه در پنج سالهي دوم، به اين پرسش را مطرح كرد كه چرا اساسا درباره توليد سريالهاي مناسبتي برنامه مدوني وجود ندارد؟
ضرغامي به اين پرسش پاسخ داد: مردم هم اين پرسش را زياد مطرح ميكنند؛ اين درد كهنهاي در توليدات هنري است كه ممكن است با وجود تأمين موارد لازم براي ساخت يك اثر، اين اثر هنري به موقع نرسد.
وي ادامه داد: براي مثال ماه رمضان سال گذشته اين مشكل را حل كرديم كه ساخت يك سريال مناسبتي از يكسال قبل شروع شود، اما اين سريال به هر دليلي بازهم به ماه رمضان امسال نرسيد.
وي اضافه كرد: اينكه چرا اينطور ميشود نياز به بحث دارد.
رييس سازمان با بيان اين كه مهمترين چالش فراروي مديران تلويزيون، تبديل يك پروژه به اثري ماندگار است، در اين باره گفت: من و مديران كه هنرمند نيستم؛ هنرمندان با تمام انگيزه و وجود، بايد بتواند چنين كاري را انجام دهند. ما خودمان در اين خصوص بيشترين چالش را با هنرمندان داريم و البته دركشان هم ميكنيم.
وي گفت: اگر ما بالاترين جلسات توليدي را بگذاريم، نهايتا كار به سازنده اثر برميگردد. در حقيقت اين سازنده اثر است كه علاقه و انگيزه دارد و از طرفي نميتوان خواستهها را دستوري كرد؛ نهايتا شايد خيلي از كارهايي كه روي آنتن ميرود، مدنظر ما نباشد، اما هنرمند پاي اثرش ايستاده است و آن را با انگيزه خود ميسازد؛ از اين رو تا زمان روي آنتن رفتن، برخي آثار با مشكلاتي همراه هستند.
ضرغامي در عين حال گفت: سعي ميكنيم با شيوههاي جديد توليد، اين ضايعات را به حداقل برسانيم.
*** در نقد رفراندمهاي پيامكي در تلويزيون
رئيس سازمان صدا و سيما در پاسخ به پرسشي كه رفراندمهاي پيامكي در تلويزيون را مطرح ميكرد و همچنين پرسش دربارهي راهاندازي شبكههاي خصوصي گفت: درباره شبكههاي خصوصي چون منع قانوني وجود دارد، نظر شخصيام را نميگويم؛ اما شايد بتوان در موقعيتي ديگر دربارهاش صحبت كرد. چرا كه اين موضوع صفر و 100 نيست و بايد با مكانيزمهايي اين موضوع را جمع كرد.
وي در ادامه رفراندم پيامكي را خالي از آسيب ندانست و گفت: از نظر من در بسياري موارد، اين پيامكها وجاهت و سنديت ندارند و نظرسنجي و تأثيرسنجي را شامل نميشوند. مركز تحقيقات به نظرسنجي ساده بسنده نميكند. اما براي شادابي و جذابيت، ميتوان پيامك را مورد استفاده قرار داد و البته مخابرات هم سود ميبرد.
ضرغامي سپس از برنامه «نود» به عنوان برنامهاي خوب ياد كرد و افزود: مجري اين برنامه خطوط قرمز را به خوبي رعايت ميكند؛ البته خيلي موافق نيستم به صورت پيامكي عملكرد يك مدير نظرسنجي شود.
*** فقط تا سال 2014 وقت داريم
ضرغامي در بخشي از سخنانش درباره تبديل سيستم آنالوگ به ديجيتال گفت: صداوسيما براي براي انجام پروژه تبديل سيستمهاي توليد، ارسال و پخش به ديجيتال، يك برنامه پنج ساله ارائه داد و اعتبارات پنج ساله مد در نظر گرفت. اما پنج سال گذشت و برنامهي زمانبندي براي اين اعتبارات صورت نگرفته است. تاخير و تغيير در اين زمانبندي موجب ميشود اعتباري به مراتب بيش از هزار ميليارد نياز باشد.
وي اعلام كرد: تا سال 2014 براي اين سرمايهگذاري وقت داريم وگرنه به لحاظ جهاني دچار مشكل ميشويم.
رييس سازمان صدا و سيما گفت: شايد براي مردم جالب باشد كه بدانند براي افزايش شبكهها چارهاي جز ديجيتاليشدن نداريم؛ از اين پس حتي يك شبكه هم نميتوانيم به آنالوگ اضافه كنيم. الآن هم اگر روي موبايل تعداد بيشتري شبكه قابل دريافت است به خاطر پخش ديجتيال است.
***وظيفه توليد نماهنگ را به مركز موسيقي دادهايم
وي به پرسشهايي در حوزه موسيقي در صدا و سيما هم پاسخ گفت و دربارهي رويكرد صداوسيما در موسيقي براي جذب مخاطب جوان و عام اظهاركرد: ساماندهي موسيقي از مهمترين اولويتهاي رسانهي ملي است؛ توجه به محتواي فاخر و آبرومند و همچنين توجه به محتويات، فراز بالاي ملي از رويكردهاي ماست.
ضرغامي گفت: متأسفانه بسياري از موسيقيهاي بيرون از صداوسيما، مشكل محتوا و مضمون دارند.
وي با بيان اين كه حرمت شرعي بسياري از آثار موسيقايي به محتوا برميگردد، ادامه داد: تصويرگذاري براي آثار موسيقايي هم اهميت زيادي در نماهنگها دارد؛ چراكه از تصاوير نامتناسب، تعابير نامتعارف برداشت ميشود.
رييس صدا و سيما گفت: وظيفه توليد نماهنگ را به مركز موسيقي دادهايم كه ميتواند با استفاده از محتواي خوب، آثار فاخر بسازد؛ چرا كه تصوير مناسب حتي ميتواند سخيف بودن ترانهاي چون «گلپري جون» را بگيرد.
رييس صداوسيما با بيان اين كه بيشتر رسانهها روي خبرهايي درباره تعداد قطعات موسيقي، متمركز شدهاند گفت: نوع مخاطب، نوع برنامه و ميزان موسيقي در استفاده از قطعات موسيقايي اهميت دارد؛ رهبر انقلاب نيز نگاه مثبتي به موسيقي فاخر دارند.
*** چرا زيرمجموعه شما بعضا پاسخگو نيستند
ضرغامي در ادامه با اين پرسش مواجه شد كه چرا زيرمجموعه شما بعضا پاسخگو نيستند و گفتوگو با رسانه را نياز خود نميبينند؟ او تاكيد كرد: مديران رسانه ملي بايد در مقابل اصحاب رسانه پاسخگو باشند! و اطلاعرساني مناسب هم بايد صورت بگيرد؛ البته گاهي يك توليد به دليل پارهاي اخبار، ممكن است دچار حواشي شود. يكي از مشكلات سريالهاي شبانه لورفتن قصه است. متأسفانه گاه عدهاي پايان قصه را لو ميدهند و اظهارنظرهايي ميكنند كه مربوط به حوزه كاريشان نيست كه مشكل پيدا ميشود.
*** آيا نياز شبكههاي برون مرزي بايد با معيارهاي داخلي همگون باشد؟
وي در پاسخ به اين كه آيا نياز شبكههاي برون مرزي بايد با معيارهاي داخلي همگون باشد؟ گفت: شبكههاي برون مرزي بايد متناسب با نوع مخاطب فعاليت كنند؛ چرا كه براي مثال نگاه به پرستيوي از خانههاي لندن با خانههاي تهران متفاوت است. ما سعي كرديم در اين راه مشاوره و راهنمايي بگيريم؛ البته اين مسأله به نوع حجاب و پوشش مجريان و گويندگان ما در شبكههاي برونمرزي ربط چنداني ندارد. البته حجاب پرستيوي در استاندارد ما نيست و بايد اصلاح شود.
***درباره شخصيتهاي منفي سريالها
ضرغامي يكي از وظايف صداوسيما را الگوسازي براي جوانان دانست و گفت: به خصوص برنامههاي نمايشي ما بايد بيشترين اثربخشي را داشته باشند؛ چرا كه سريالهاي «تينيجري»(نوجوان پسند) در غرب نيز بسيار تأثيرگذار است كه اغلب غيراخلاقي است. وقتي براي سريالسازي برنامهسازي ميكنيم بايد بهترين الگوها را داشته باشيم كه البته حداقل باورپذيري را هم داشته باشد.
رييس سازمان صدا و سيما گفت: البته درباره شخصيتهاي منفي سريالها مصوبات زيادي داشتيم؛ كلا فضاي جوان و نوجوان، شرايط خاصي دارد كه براي ديگران شايد باورپذير نباشد. براي مثال فيلم «ليلي با من است» كمال تبريزي را آنزمان نميپذيرفتند، اما من به توصيهها توجه نكردم و حتي نام آن را تغيير ندادم و امروز اين فيلم بسيار پربيننده است؛ بنابراين بايد در تمام حوزهها فضايي ايجاد كرد كه مخاطب باور كند.
ضرغامي در عين حال اذعان داشت: وجود برخي از آسيبها را در برخي از برنامهها منكر نميشوم كه با آسيبشناسي و برنامههاي تكميلي ميتوان آن را جبران كرد.
***هدفمندشدن اداره تأمين برنامه خارجي سيما و تغيير مديران اين رسانه
وي دربارهي هدفمندشدن اداره تأمين برنامه خارجي سيما و تغيير مديران اين رسانه گفت: در راستاي تحولات سازمان، تحولات ساختاري و تغيير مديران نيز صورت گرفت كه زمانش طولاني نيست.
وي افزود: ما تلاش ميكنيم از برنامههايي كه توسط اداره تأمين برنامهي خارجي خريداري ميشوند، بهترينها را انتخاب كنيم. رويكرد ساخت سريالي مانند «افسانه جومونگ» ميتواند مورد استفاده داخلي قرار گيرد؛ چرا كه با سالها تحقيق و ممارست يك سريال خوب خارجي ساخته ميشود.
رييس صداوسيما گفت: سريال سامورايي به دليل ماهيت عدالت خواهي براي ما كاربرد دارد. ما دست خود را براي گرفتن فيلمهاي جذاب و خوب براي سرگرمكردن مخاطب بازگذاشتيم.
***
سيد عزتالله ضرغامي در ادامه اين نشست با اين پرسش مواجه شد كه چه برنامههايي بر تعمقبخشي نگاه سياسي مردم تاثير مثبت دارند؟
او گفت: يكي از برنامههاي ما استفاده از ظرفيت بالاي سيما در حوزه سياسي است. شايد نام سياسي نام درستي براي معاونت سياسي نباشد چون حوزه اجتماعي و غيره را هم دربرميگيرد. سعي ميكنيم از فرمايشات مقام معظم رهبري دين و اخلاق و اميد و آگاهي در ويژگيهاي حرفهيي استفاده كنيم.
***
وي در پاسخ به اين كه نيروهاي شبكههاي جديد چگونه تأمين ميشوند؟گفت: درباره تامين نيروهاي انساني، به خاطر پيچيدگي اين مساله دچار اشكال هستيم. در پنج سال اول به خاطر پرداخت چند برابر دستمزد بيشتر از جاهاي ديگر برخي از نيروها را از دست داديم. در پنج ساله دوم حداقل ساماندهي براي بقيه نيروهاي استخدام نشده صورت خواهد گرفت.
***دربارهي شبكه فيلم و سريال عربي
ضرغامي دربارهي شبكه فيلم و سريال عربي هم گفت: قرار است تمام فيلم و سريالهاي ايراني از اين شبكه پخش شوند؛ بنابراين براي اين شبكه سريال ساخته نميشود؛ تنها آثار داخلي دوبله ميشوند و در چنين شرايطي اين شبكه نيروي انساني زيادي نميخواهد.
***مهندسي كنداكتور و جدول پخش
رييس صداوسيما در ادامه به مهندسي كنداكتور و جدول پخش اشاره كرد و گفت: از محاسن مديريتي پنج سال گذشته اين مهندسي بودهاست.
ضرغامي خاطرنشان كرد: امروز جدول پخش ما علميترين جدول پخش است. جدول پخش انتخاباتي از آن جمله است كه يكي از دقيقترين و بياشكالترين جدولها بود. درباره برنامههاي نمايشي و غيره برنامهريزي كرديم كه هيچ وقت آنتن از اين برنامهها خالي نباشد و هر وقت مخاطب تمايل داشته باشد بتواند برنامه نمايشي ببيند.
***
ضرغامي دربارهي لزوم تحولات جدي در برنامههاي غيرسياسي راديو و تلويزيون گفت: يكي از تلاشهاي صداوسيما بايد اين باشد كه با توجه به گستردگي كه دارد از ساير رسانهها از جمله كتاب استفاده كند. وظيفه ما تقويت رسانههاي ديگر است؛ ما وظيفه داريم كه تازههاي كتاب را معرفي كنيم و به طور جدي اين قضيه در برنامهها دنبال ميشود.
***چيزي به نام ممنوعالتصوير نداريم
به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون و راديو ايسنا، سيد عزتالله ضرغامي دربارهي بحث ممنوعالتصوير شدن برخي از افراد گفت: ما چيزي به نام ممنوعالتصوير نداريم.
وي ادامه داد: بعضي تصور ميكنند اگر هنرمندي به دليل برخي مشكلاتي كه دارند يا توصيههاي شوراي نظارت مدتي كار نميكند يا اينكه بخشي از توليدات گذشتهي خود را پخش نميكنيم به دليل ممنوعالتصويري برخي است كه اين دليلاش ممنوعالتصوير بودن نيست.
رييس سازمان صداوسيما افزود: همچنين پس از انتخابات با فضايي كه پيش آمد دربارهي برخي افراد به دليل بعضي صلاحيتهاي عمومي كه براي ما كاملا محرز شد، نهادهاي مسوول وظيفه داشتند توصيههايي به ما كنند، كه البته من به آن توصيهها توجه نكردم؛ چرا كه در اين فضاي مسموم ممكن بود اينطور تعبير شود كه دربارهي برخي از آنها بهدليل موضعگيريهاي سياسي كه هرگز هم چنين موضعگيري نداشتند، تصميمگيري شده است.
***خودمان نميدانيم خط قرمزها چيست؟!
رييس سازمان صداوسيما در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا، در خصوص تعيين و اعلام شاخصهاي خطوط قرمز و مميزي در برنامه هاي سازمان صداوسيما گفت: بعضي از كارت زردهايي كه ميگيريم اين است كه خودمان نميدانيم خط قرمزها چيست؟!
***اگر قانون احقاق حق در صداوسيما اجرا شود يا نشود...
ضرغامي در پاسخ به ديگر پرسش خبرنگار ايسنا، مبنيبر اينكه هفت سال طول كشيد تا قانون احقاق حق در برنامههاي صداوسيما تصويب شود اما هنوز راهكار اجرايي براي آن از سوي سازمان ارائه نشده است. اين راهكارها چه زماني اعلام ميشود و آيا تا به حال تقاضاي شكايت رسمي بعد از اين قانون داشتهايد؟ اظهار كرد: اين قانون گذشتهي بسيار مفصلي دارد و در مجمع تشخيص مصلحت نظام با اصلاحات گستردهاي تصويب شد و در آن اصل موضوع مورد تاكيد قرار گرفت.
وي با بيان اينكه اگر بهصورت جزئي و ريز بخواهيم به اين قانون بپردازيم احتمالا قابل اجرا نخواهد بود، اظهار كرد: برخي از اصلاحطلبان مثل بهروز افخمي در مخالفت با اين قانون اعلام كرد كه «اگر اين قانون تصويب شود بايد در صداوسيما را ببنديم.»
وي دربارهي مشكلات اجراي اين قانون گفت: شايد در سريالي كسي به كنايه چيزي گفته باشد كه آبروي فردي را ببرد آن فرد چگونه بايد بيايد و در رسانه مثلا در دو برابر زمان جواب بدهد؟!
ضرغامي ادامه داد: همهي آقايان به دليل اينكه اصل قانون خوب است معتقد بودند كه نبايد با آن مخالفت شود، اگر رسانه استباط كند كه بايد اين قانون اجرا شود از طريق گفتوگوي متقابل ميتواند اين موضوع را حل كنند كه صداوسيما تقريبا روزانه اين كار را انجام ميدهد؛ لازم نيست اين موضوع را فرياد بزند؛ مثلا آخرين مورد صحبتهاي آقاي روحاني در شب سيزده آبان بود كه برخي از نقطه نظرات خود را دربارهي فيلم مستند هستهاي كه از سيما پخش شده بود مطرح كردند.
وي ابراز اميدواري كرد كه سازمان صداوسيما بتواند راهكارهاي اجرايي درست را براي اينكه كسي مورد ظلم واقع نشود پيدا كند و اظهار كرد: من معتقدم اگر به كسي در رسانه ظلم شود و ما پاسخهاي مناسبي نداشته باشيم عقوبتش از لحاظ اعتقادي پاي همهي ما را ميگيرد.
***مبناي دستمزدهاي بازيگران تلويزيون
سيدعزتالله ضرغامي به اين پرسش خبرنگاري كه به خبر افشاي دستمزدهاي بالاي بازيگران برميگشت و ميپرسيد « مبناي دستمزدهاي بازيگران تلويزيون به ويژه سريالهاي الف ويژه چيست؟ و آيا سقف مشخصي دارد» اظهار كرد: دستمزد عوامل توليد بهويژه بازيگران از موضوعهايي است كه اگر خوب كنترل نشود در روند توليد در سيما و سينما مشكل ايجاد ميكند.
وي با بيان اينكه دستور بررسي مجدد همهي دستمزدها را صادر كردم اظهار كرد: ارزيابي دستمزدها با توجه به توانمندي بازيگران، شرايط و زمان طولاني كه يك بازيگر در طول ساخت يك سريال صرف ميكند صورت ميگيرد، اما با اين حال اين امر مورد بررسي مجدد قرار خواهد گرفت.
***انتقادات زيادي به عملكرد سازمان بهويژه قبل و پس از انتخابات انجام شده
خبرنگاري از ضرغامي پرسيد: در پنج سالي كه شما رييس سازمان صداوسيما هستيد انتقادات زيادي به عملكرد سازمان بهويژه قبل و پس از انتخابات انجام شده است بهگونهاي كه اكنون درخيابانها، دانشگاهها و حتي روزنامهها انتقاد زيادي به صداوسيما ميشود و حتي يك دانشجوي نخبه اين انتقاد را در محضر مقام معظم رهبري نيز مطرح كرد. اين درحالي است كه عملا تغييري در برنامههاي صداوسيما شاهد نيستيم، آيا صداوسيما اين انتقادات را نميشنود يا اينكه نميخواهد بشنود؟ چرا كه به نظر ميرسد اعتماد مردم به رسانهي داخلي از بين رفته است، اين درحالي است كه راههاي ديگري براي مردم وجود دارد.
ضرغامي با بيان اينكه من اين را رد نميكنم كه آسيبها و نقصهايي وجود داشته است گفت: من فكر ميكنم كه آمادگي رسانهي ملي دربارهي پذيرش نقد فراوان است كه به چند نمونه از آن اشاره ميكنم.
ضرغامي هم چنين گفت: رسانه به خاطر گستردگي و طيف وسيع مخاطباني كه دارد ميتواند در معرض انتقاداتي قرار گيرد. از نظر سياسي نيز اگر مثلا از روزنامهي شما(مردمسالاري) شروع كنيم كه مديرمسوول آن مصطفي كواكبيان است آن قدر وي را دعوت كرديم كه خودش ميگويد اينقدر ما را دعوت نكنيد، فراكسيون اقليت مجلس نيز در جريان انتخابات بيش از 60 جلسه تشكيل داد و از جناحهاي مختلف آمدند و دولت و رسانهي ملي را نقد كردند.
ضرغامي افزود: رسانهي ملي عليرغم برخي از محدوديتهايي كه در بعضي حوزهها دارد زمينه را براي حضور افراد مختلف در يك فضاي سالم و عقلاني فراهم كرد.
***
خبرنگاري از ضرغامي پرسيد: پس از حكم مقام معظم رهبري دربارهي تمديد رياست شما، برخي از منتقدان اين برداشت را داشتند كه در اين حكم نوعي التيماتوم به شما داده شده است مبنيبر اينكه اگر در يكسال آينده تحول چشمگيري نداشته باشيد بركنار ميشويد؛ وي در پاسخ گفت: ماموريتي كه از طرف رهبر انقلاب به من محول شده پنج ساله است كه اين هم به صورت شفاهي و هم كتبي اين مساله تاكيد شده است.
وي ادامه داد: شايد دوستي كه اين شبهه برايش ايجاد شده با آيين نگارش آشنايي ندارد كه زيبايي يك متن را وقتي پنج سال اول تبديل ميشود به پنج سال دوم و به زمان اشاره ميشود درك نميكند يعني چه؟
رييس سازمان صداوسيما اظهار كرد: ما به رهبر معظم انقلاب قول داديم كه يك تحول واقعي را در همهي بخشها فراهم كنيم و بدون ترديد انتظار ايشان اين است كه نشانههاي اين تحول در سال اول قابل مشاهده باشد، در دورهي پنج سال قبل نيز در همان سال اول اقدامات زيادي انجام داديم كه به عنوان تحولات بزرگ از آن ياد شد.
***
ضرغامي در پاسخ به پرسشي مبنيبر اينكه شما گفتيد كه رسانهي ملي آمادگي پذيرش انتقاد و ايجاد فضا براي طيفهاي مختلف را دارد با اين حال آيا رسانه حاضر است براي ميرحسين موسوي و مهدي كروبي فرصتي را اختصاص دهد كه وي در پاسخ اظهار كرد: بعد از انتخابات حوادث خاصي در كشور اتفاق افتاد كه من بهطور خلاصه به آن اشاره ميكنم. سازمان صداوسيما ماهها قبل از تاريخي انتخابات ظرفيتها و امكانات گستردهاي را دراختيار نامزدها گذاشت.
وي ادامه داد: دو سه روز بعد از انتخابات در گفتوگويي كه با ميرحسين موسوي داشتم به او گفتم كه شما در ماههاي كم با استفاده از برنامههاي تبليغي سازمان جايگاهي را در بين مردم پيدا كرديد كه اين سيزده ميليون راي، راي بسيار بالايي است. اين را قدر بدانيد و با پذيرش قواعد بازي و دموكراسي در صحنهي رقابت سياسي حضور داشته باشيد ما هم آمادگي داريم با شما همكاري كنيم.
رييس سازمان صداوسيما خاطرنشان كرد: قبل از دوران انتخابات بارها از ميرحسين موسوي دعوت كرده بوديم كه در ميزگردهايي حضور پيدا كنند كه ايشان نپذيرفتند، در حالي كه ما هيچ مشكلي با اين شخصيت نداريم.
وي ادامه داد: اما بعد از انتخابات و در همان روزهاي اول پس از انتخابات با توجه به اينكه رسانهي ملي وظيفهاش حفظ مصالح ملي، ايجاد و تقويت ثبات در منطقه است و اصلا بناي اين توسعه در همهجاي دنيا برثبات اجتماعي است، در آن فضاي ناپايدار نميتوانست آمدن اين شخصيتها را به رسانه كه تقاضا داشتند مستقيما به مردم پيام بدهند مبنيبر اينكه اين انتخابات باطل است و تا مشخصنشدن نتيجهي انتخابات به خانههايشان برنگردند، بپذيريم.
وي با بيان اينكه اين حرفها باطل و غيرواقعي بود تصريح كرد: طبيعي است رسانهي ملي به خاطر مسؤوليت سنگيني كه دارد نميتواند اين پيشنهاد را بپذيرد. چرا كه اين مساله مثل آن است كه در انتخابات سال 86 آقاي ناطق نوري بگويد من ميخواهم به تلويزيون بيايم و بگويم رييسجمهور حقيقي من هستم و مردم تا روشنشدن نتيجهي حقيقي در خيابانها بمانند.
ضرغامي ادامه داد: من يكي دو روز بعد پيغام دادم كه ما حاضريم بهصورت مناظره با افراد ديگر گفتوگو كنيم، اما آنها نپذيرفتند و فقط خواستند كه مستقيما به مردم پيام بدهند كه به نظر من اين امر ثبات كشور را دچار تزلزل ميكرد. چرا كه ايشان توانايي كنترل اغتشاشاتي را كه در تهران به خاطر بيانيههاي ايشان رخ داده بود نداشتند و در همان شب اول تعدادي كشته شدند، ما اگر اين مساله را به صورت عمومي مطرح ميكرديم باعث توزيع اين ناپايداري و بيثباتي در همهجاي كشور ميشد و براي كساني كه با شادابي و اشتياق در پاي صندوقهاي راي حاضر شده بودند مناسب نبود.
ضرغامي تاكيد كرد: نه تنها دربارهي شخص ايشان بلكه دربارهي همهي شخصيتهاي ديگر اين چنين است كه اگر ما چارچوب دموكراسي و قواعد حاكم بر كل كشور را پذيرفته و رعايت كنيم بايد رسانهي ملي متعلق به همه است و به جناح خاصي تعلق ندارد.
وي افزود: هر كسي كه در رسانهي ملي صحبت ميكند اگر اين قواعد را بپذيرد و بحثهايي را مطرح كند كه موجب رشد و شكوفايي جامعه شود حضور او در رسانه چه اشكالي ميتواند داشته باشد.
رييس سازمان صداوسيما ادامه داد: در اين صورت هيچ منعي براي شخصيت خاصي وجود ندارد و ما ميتوانيم مانند گذشته اين فضاي شاد را فراهم كنيم.
وي دربارهي مهدي كروبي نيز گفت: به خاطر دوستي و علاقهاي كه به آقاي كروبي داريم او را زياد در رسانه نشان ميداديم كه خود ايشان و بستگانشان ميگفتند اين كار را نكنيد، شايد باعث ايجاد برخي شبههها شود؛ اما الان با توجه به بحثهايي كه در بالا گفتم اين وضع كاملا مقطعي است و بحثهاي ايجاد ثبات و پايداري و حفظ قواعد دموكراسي را اگر آقايان رعايت كنند ما براي حضور آنها در صداوسيما مشكلي نداريم.
رييس سازمان صداوسيما ادامه داد: حتي دربارهي فيلمهاي تبليغاتي كانديداهاي رياست جمهوري نيز رسانهي ملي با سعهصدر و ظرفيت بالا فيلم كروبي را بهطور كامل پخش كرد و حتي يك فريم از آن حذف نشد؛ اما روزنامهي آقاي كروبي (اعتماد ملي) با تيتر بزرگي بحث سانسور در رسانهي ملي را مطرح كرد.
وي ادامه داد: در مجلس ششم نيز كه مجلس نامراديهاي زيادي ميديد يكي از كساني كه بسيار به ما كمك ميكرد كروبي بود به او گفتم كه دليل اينكه شما رايتان كم شد اين بود كه خودتان نبوديد، اگر كروبي با سوابق انقلابي كه داشت ميآمد و حرف ميزد مسلما رايش چيز ديگري بود، چرا كه جايگاه كروبي خيلي بيشتر از اين بود.
ضرغامي ابراز اميدواري كرد كه امروز دست رسانه براي حركتهاي گسترده و تاثيرگذار بيشتر شود.
*** تاكيد مجدد ضرغامي به سپردن جلسات نقد به بيرون از تلويزيون در صورت كمكاري
رييس سازمان صداوسيما گفت: ما در خصوص برنامههاي پربيننده جلسات نقد و بررسي را تشكيل ميدهيم و از همكاران رسانهاي ميخواهيم كه بيرحمانه نقد كنند؛ البته شاهد محافظهكاريهايي در اين خصوص بوديم كه بنده تذكر دادم كه اگر محافظهكاري كنند من كل اين ماموريت را به حوزهي سينما و هنر محول خواهم كرد.
وي اظهار كرد: ما تندترين كلامها و گفتوگوها را دربارهي خود سازمان پخش كرديم كه اين نشان ميدهد سينهمان براي پذيرش انتقاد باز است.
*** سينهمان براي پذيرش انتقاد باز است
ضرغامي ادامه داد: ما براي شنيدن نظرات شما در جهت رفع نقصها و ديدهشدن جريانهاي مختلف با نظرات متفاوت و متضاد آمادگي داريم.
***تبعات تغيير مديريت شبكه گفتوگو و جوان
رييس صداوسيما در پاسخ به پرسش خبرنگاري مبنيبر اينكه عليرغم اينكه شما گفتيد شما نگاه ويژهاي به توسعهي حوزهي صدا داريد ولي ما شاهد بوديم بعضي از شبكههاي راديويي خوب ما مثل راديو جوان و راديو گفتوگو به دليل برخي تغييرات مديريتي مخاطبان خودشان را از دست دادند، گفت: در حوزه سيما تخصصيكردن شبكهها امروز يك امر پذيرفته شده در تمام دنياست چون رسانه راديويي رسانه گرمي است و مخاطبان خاص خودش را دارد. رويكرد تخصصي كردن، رويكرد علمي و صحيحي بود. اما قبول دارم كيفيت برنامه و محتواي خوب نسبت به تكثر اولويت دارد.
ضرغامي جابهجاييهايي صورت گرفته در شبكهها راديوگفت: هم در رويكردي كه در راديو جوان در سالهاي گذشته داشته است و هم در راهاندازي راديو گفتوگو يك رويكرد جديد مبتني بر نيازهاي جامعه و مخاطبان را دنبال كرديم كه راديو گفتوگو جاي خودش را در ميان مخاطبان باز كرد و راديو جوان نيز با شيوههاي نو و ابتكاري شمار مخاطبان خود را افزايش داد. اما معاون صداي وقت كه از كارشناسان ما نيز هست معتقد است كه وقتي حركت جديد و همهجانبهاي با ورود به همهي عرصهها كارش را آغاز ميكند پس از مدتي بايد بار ديگر ساماندهي و هدفمند شود و با سازماندهي جديدي پيش برود كه ما اين موضوع را در همهي حوزههاي سازمان داريم.
ضرغامي گفت: در بعضي بخشها مخاطبان راديوجوان به خاطر پايهگذاري خوب تقويت شده است و راديو گفتوگو نيز بهصورت نهادينه و هدفمند به فعاليتهاي خودش ادامه ميدهد. اين درحالي است كه در شرايط امروزي ظرفيت راديو گفتوگو بيش از آن چيزي است كه اكنون وجود دارد.
***دربارهي استفاده از نخبگان در رسانه
رييس سازمان صداوسيما در پاسخ به پرسش خبرنگار ديگري دربارهي استفاده از نخبگان در رسانه گفت: رسانه بدون استفاده از نخبگان اداره نميشود و ما در تمامي بخشها وظيفه داريم از بهترين آنها و صاحبنظران بهروز آن ها استفاده كنيم اخيرا نيز ليست كارشناساني كه سازمان همكاري ميكنند را ديدم كه اين تعداد به بيش از 1000 كارشناس متخصص و داراي جايگاه ارزشمند ميرسد.
وي افزود: تقاضاي من اين است كه در حوزههاي مختلف كارشناسان خود را به ما معرفي كنند. متاسفانه بعضي از افراد نظارت خود را بهصورت غيركارشناسي و سرهم بندي شده ميگويند، ولي وقتي فضاي نقد سالم براي آنها فراهم ميشود از حضور امتناع ميكنند.
***درباره تبديل شبكه دو به شبكه كودك
به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا، سيد عزتالله ضرغامي در پاسخ به پرسشي درباره تبديل شبكه دو به شبكه كودك، گفت: بدون ترديد گروههاي برنامهسازي سازمان صدا و سيما مقاطع مختلف سني و اقشار گوناگون مردم را هدف قرار ميدهند و در اين بين برنامههاي كودك به خاطر حساسيت، از توجه مضاعفي برخوردار هستند.
وي با بيان اين كه شبكه دو هنوز به شبكه كودك مبدل نشدهاست، خاطرنشان كرد: ما با روند فعلي موافق هستيم؛ در برنامهريزيهاي شبكه دو، نيازهاي كودكان و نوجوانان، تهديدهاي پيشرو و آموزش اين گروه سني طي 5 سال آينده بحث ميشود. البته به صورت مقطعي جلسات و نشستهايي هم داشتهايم.
*** همچنان مخالف ساخت سينمايي در صداوسيما هستم
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا صدا و سيما سياست عدم ساخت فيلمهاي سينمايي را همچنان دنبال ميكند و آيا تبديل تلهفيلمها به 35 ميلي متري منافاتي با اين سياست ندارد؟ گفت: كماكان سياستگذاري سازمان صدا و سيما عدم سرمايهگذاري روي فيلم 35 ميلي متري است؛ چرا كه يكي از نيازهاي ساخت فيلم سينمايي تأمين اعتبار است. البته اگر از دل يك سريال تاريخي كه به شيوه 35 ميلي متري ضبط شده، سينمايي دربيايد، استقبال ميكنيم.
ضرغامي با تاكيد بر اين كه سيمافيلم هم توليد فيلم 35 ميلي متري را در دستور كار ندارد، گفت: در اين مركز هم برخي فيلمها با دوربين HD تصويربرداري مي شوند كه قابليت تبديل به 35 را دارد؛ اما ما توصيه نميكنيم كه چنين اتفاقي بيفتد؛ چرا كه ورود به بحث اكران سنگين است؛ اما گاهي سازندگان و مديران اصرار بر سينمايي شدن دارند كه من مخالفت نميكنم.
او در اين ارتباط به ذكر مثالي پرداخت و گفت: «اتوبوس شب» يك تلهفيلم بود كه با بودجهاي محدود توانست پس از تبديل به سينمايي، در جشنوارهها موفق شود.
رييس صداوسيما بار ديگر تاكيد كرد كه همچنان مخالف ساخت سينمايي در صداوسيما هستم.
***تغييرات ساختاري و مأموريتي در شبكهها تداوم دارد
رييس صداوسيما در ادامه در پاسخ به پرسشي درباره تغيير مأموريت شبكهها، گفت: تغييرات ساختاري و مأموريتي در شبكهها تداوم دارد؛ توليد و پخش، نياز به طراحي جديد و نوآوري دارد. براي مثال در راهاندازي شبكه ورزش، نگاه جوان خواهيم داشت؛ در راهاندازي شبكههاي ديگر نيز نگاه متناسب اعمال ميشود.
وي افزود: البته در كنار تخصصي كردن شبكهها اعتقاد ديگري هم دارم؛ اين كه نبايد امكان ديدن برنامههاي تخصصي را در ديگر شبكهها از اقشار مختلف مردم بگيريم؛ براي مثال در كنار شبكه قرآن، شبكههاي ديگر هم ميتوانند به طرح موضوعات قرآني بپردازند.
***در نقد تبليغات زودهنگام انتخابات در صداو سيما
ضرغامي دربارهي اظهار نظر مقام معظم رهبري در نقد تبليغات زودهنگام انتخابات در صداو سيما، به خبرنگاران گفت: مدت قانوني تبليغات رسمي نامزدها و حجم بالاي برنامههاي زنده ميتوانست براي انتخابات كفايت كند؛ فرمايشات مقام معظم رهبري هم اين بود كه اگر چنين ميشد، ثوابتر بود.
وي ادامه داد: سخنان رهبري براي ما دستور است و ما مطيع هستيم و در ادامه ميتوان بررسي كرد كه آيا تبليغات انتخابات در صدا و سيما زودهنگام بو د؛ جمعبندي رسانه را در اين زمينه ميتوان بررسي كرد و اين كه آيا اقدامات صداوسيما در دامنزدن به اغتشاشات موثر بودهاست يا خير؟
رئيس سازمان صدا و سيما در عين حال گفت: با وجود نقش مناظرهها در برانگيختن احساسات عمومي، اما تاثير اين برنامهها در جريانات اخير پايين بود.
***مهمترين چالش فراروي مديران تلويزيون
در اين نشست همچنين خبرنگاري با تشكر از ساخت سريال «در چشم باد» و «روزگار قريب» و ابراز اميدواري براي ساخت سريالهايي مشابه در پنج سالهي دوم، به اين پرسش را مطرح كرد كه چرا اساسا درباره توليد سريالهاي مناسبتي برنامه مدوني وجود ندارد؟
ضرغامي به اين پرسش پاسخ داد: مردم هم اين پرسش را زياد مطرح ميكنند؛ اين درد كهنهاي در توليدات هنري است كه ممكن است با وجود تأمين موارد لازم براي ساخت يك اثر، اين اثر هنري به موقع نرسد.
وي ادامه داد: براي مثال ماه رمضان سال گذشته اين مشكل را حل كرديم كه ساخت يك سريال مناسبتي از يكسال قبل شروع شود، اما اين سريال به هر دليلي بازهم به ماه رمضان امسال نرسيد.
وي اضافه كرد: اينكه چرا اينطور ميشود نياز به بحث دارد.
رييس سازمان با بيان اين كه مهمترين چالش فراروي مديران تلويزيون، تبديل يك پروژه به اثري ماندگار است، در اين باره گفت: من و مديران كه هنرمند نيستم؛ هنرمندان با تمام انگيزه و وجود، بايد بتواند چنين كاري را انجام دهند. ما خودمان در اين خصوص بيشترين چالش را با هنرمندان داريم و البته دركشان هم ميكنيم.
وي گفت: اگر ما بالاترين جلسات توليدي را بگذاريم، نهايتا كار به سازنده اثر برميگردد. در حقيقت اين سازنده اثر است كه علاقه و انگيزه دارد و از طرفي نميتوان خواستهها را دستوري كرد؛ نهايتا شايد خيلي از كارهايي كه روي آنتن ميرود، مدنظر ما نباشد، اما هنرمند پاي اثرش ايستاده است و آن را با انگيزه خود ميسازد؛ از اين رو تا زمان روي آنتن رفتن، برخي آثار با مشكلاتي همراه هستند.
ضرغامي در عين حال گفت: سعي ميكنيم با شيوههاي جديد توليد، اين ضايعات را به حداقل برسانيم.
*** در نقد رفراندمهاي پيامكي در تلويزيون
رئيس سازمان صدا و سيما در پاسخ به پرسشي كه رفراندمهاي پيامكي در تلويزيون را مطرح ميكرد و همچنين پرسش دربارهي راهاندازي شبكههاي خصوصي گفت: درباره شبكههاي خصوصي چون منع قانوني وجود دارد، نظر شخصيام را نميگويم؛ اما شايد بتوان در موقعيتي ديگر دربارهاش صحبت كرد. چرا كه اين موضوع صفر و 100 نيست و بايد با مكانيزمهايي اين موضوع را جمع كرد.
وي در ادامه رفراندم پيامكي را خالي از آسيب ندانست و گفت: از نظر من در بسياري موارد، اين پيامكها وجاهت و سنديت ندارند و نظرسنجي و تأثيرسنجي را شامل نميشوند. مركز تحقيقات به نظرسنجي ساده بسنده نميكند. اما براي شادابي و جذابيت، ميتوان پيامك را مورد استفاده قرار داد و البته مخابرات هم سود ميبرد.
ضرغامي سپس از برنامه «نود» به عنوان برنامهاي خوب ياد كرد و افزود: مجري اين برنامه خطوط قرمز را به خوبي رعايت ميكند؛ البته خيلي موافق نيستم به صورت پيامكي عملكرد يك مدير نظرسنجي شود.
*** فقط تا سال 2014 وقت داريم
ضرغامي در بخشي از سخنانش درباره تبديل سيستم آنالوگ به ديجيتال گفت: صداوسيما براي براي انجام پروژه تبديل سيستمهاي توليد، ارسال و پخش به ديجيتال، يك برنامه پنج ساله ارائه داد و اعتبارات پنج ساله مد در نظر گرفت. اما پنج سال گذشت و برنامهي زمانبندي براي اين اعتبارات صورت نگرفته است. تاخير و تغيير در اين زمانبندي موجب ميشود اعتباري به مراتب بيش از هزار ميليارد نياز باشد.
وي اعلام كرد: تا سال 2014 براي اين سرمايهگذاري وقت داريم وگرنه به لحاظ جهاني دچار مشكل ميشويم.
رييس سازمان صدا و سيما گفت: شايد براي مردم جالب باشد كه بدانند براي افزايش شبكهها چارهاي جز ديجيتاليشدن نداريم؛ از اين پس حتي يك شبكه هم نميتوانيم به آنالوگ اضافه كنيم. الآن هم اگر روي موبايل تعداد بيشتري شبكه قابل دريافت است به خاطر پخش ديجتيال است.
***وظيفه توليد نماهنگ را به مركز موسيقي دادهايم
وي به پرسشهايي در حوزه موسيقي در صدا و سيما هم پاسخ گفت و دربارهي رويكرد صداوسيما در موسيقي براي جذب مخاطب جوان و عام اظهاركرد: ساماندهي موسيقي از مهمترين اولويتهاي رسانهي ملي است؛ توجه به محتواي فاخر و آبرومند و همچنين توجه به محتويات، فراز بالاي ملي از رويكردهاي ماست.
ضرغامي گفت: متأسفانه بسياري از موسيقيهاي بيرون از صداوسيما، مشكل محتوا و مضمون دارند.
وي با بيان اين كه حرمت شرعي بسياري از آثار موسيقايي به محتوا برميگردد، ادامه داد: تصويرگذاري براي آثار موسيقايي هم اهميت زيادي در نماهنگها دارد؛ چراكه از تصاوير نامتناسب، تعابير نامتعارف برداشت ميشود.
رييس صدا و سيما گفت: وظيفه توليد نماهنگ را به مركز موسيقي دادهايم كه ميتواند با استفاده از محتواي خوب، آثار فاخر بسازد؛ چرا كه تصوير مناسب حتي ميتواند سخيف بودن ترانهاي چون «گلپري جون» را بگيرد.
رييس صداوسيما با بيان اين كه بيشتر رسانهها روي خبرهايي درباره تعداد قطعات موسيقي، متمركز شدهاند گفت: نوع مخاطب، نوع برنامه و ميزان موسيقي در استفاده از قطعات موسيقايي اهميت دارد؛ رهبر انقلاب نيز نگاه مثبتي به موسيقي فاخر دارند.
*** چرا زيرمجموعه شما بعضا پاسخگو نيستند
ضرغامي در ادامه با اين پرسش مواجه شد كه چرا زيرمجموعه شما بعضا پاسخگو نيستند و گفتوگو با رسانه را نياز خود نميبينند؟ او تاكيد كرد: مديران رسانه ملي بايد در مقابل اصحاب رسانه پاسخگو باشند! و اطلاعرساني مناسب هم بايد صورت بگيرد؛ البته گاهي يك توليد به دليل پارهاي اخبار، ممكن است دچار حواشي شود. يكي از مشكلات سريالهاي شبانه لورفتن قصه است. متأسفانه گاه عدهاي پايان قصه را لو ميدهند و اظهارنظرهايي ميكنند كه مربوط به حوزه كاريشان نيست كه مشكل پيدا ميشود.
*** آيا نياز شبكههاي برون مرزي بايد با معيارهاي داخلي همگون باشد؟
وي در پاسخ به اين كه آيا نياز شبكههاي برون مرزي بايد با معيارهاي داخلي همگون باشد؟ گفت: شبكههاي برون مرزي بايد متناسب با نوع مخاطب فعاليت كنند؛ چرا كه براي مثال نگاه به پرستيوي از خانههاي لندن با خانههاي تهران متفاوت است. ما سعي كرديم در اين راه مشاوره و راهنمايي بگيريم؛ البته اين مسأله به نوع حجاب و پوشش مجريان و گويندگان ما در شبكههاي برونمرزي ربط چنداني ندارد. البته حجاب پرستيوي در استاندارد ما نيست و بايد اصلاح شود.
***درباره شخصيتهاي منفي سريالها
ضرغامي يكي از وظايف صداوسيما را الگوسازي براي جوانان دانست و گفت: به خصوص برنامههاي نمايشي ما بايد بيشترين اثربخشي را داشته باشند؛ چرا كه سريالهاي «تينيجري»(نوجوان پسند) در غرب نيز بسيار تأثيرگذار است كه اغلب غيراخلاقي است. وقتي براي سريالسازي برنامهسازي ميكنيم بايد بهترين الگوها را داشته باشيم كه البته حداقل باورپذيري را هم داشته باشد.
رييس سازمان صدا و سيما گفت: البته درباره شخصيتهاي منفي سريالها مصوبات زيادي داشتيم؛ كلا فضاي جوان و نوجوان، شرايط خاصي دارد كه براي ديگران شايد باورپذير نباشد. براي مثال فيلم «ليلي با من است» كمال تبريزي را آنزمان نميپذيرفتند، اما من به توصيهها توجه نكردم و حتي نام آن را تغيير ندادم و امروز اين فيلم بسيار پربيننده است؛ بنابراين بايد در تمام حوزهها فضايي ايجاد كرد كه مخاطب باور كند.
ضرغامي در عين حال اذعان داشت: وجود برخي از آسيبها را در برخي از برنامهها منكر نميشوم كه با آسيبشناسي و برنامههاي تكميلي ميتوان آن را جبران كرد.
***هدفمندشدن اداره تأمين برنامه خارجي سيما و تغيير مديران اين رسانه
وي دربارهي هدفمندشدن اداره تأمين برنامه خارجي سيما و تغيير مديران اين رسانه گفت: در راستاي تحولات سازمان، تحولات ساختاري و تغيير مديران نيز صورت گرفت كه زمانش طولاني نيست.
وي افزود: ما تلاش ميكنيم از برنامههايي كه توسط اداره تأمين برنامهي خارجي خريداري ميشوند، بهترينها را انتخاب كنيم. رويكرد ساخت سريالي مانند «افسانه جومونگ» ميتواند مورد استفاده داخلي قرار گيرد؛ چرا كه با سالها تحقيق و ممارست يك سريال خوب خارجي ساخته ميشود.
رييس صداوسيما گفت: سريال سامورايي به دليل ماهيت عدالت خواهي براي ما كاربرد دارد. ما دست خود را براي گرفتن فيلمهاي جذاب و خوب براي سرگرمكردن مخاطب بازگذاشتيم.
***
سيد عزتالله ضرغامي در ادامه اين نشست با اين پرسش مواجه شد كه چه برنامههايي بر تعمقبخشي نگاه سياسي مردم تاثير مثبت دارند؟
او گفت: يكي از برنامههاي ما استفاده از ظرفيت بالاي سيما در حوزه سياسي است. شايد نام سياسي نام درستي براي معاونت سياسي نباشد چون حوزه اجتماعي و غيره را هم دربرميگيرد. سعي ميكنيم از فرمايشات مقام معظم رهبري دين و اخلاق و اميد و آگاهي در ويژگيهاي حرفهيي استفاده كنيم.
***
وي در پاسخ به اين كه نيروهاي شبكههاي جديد چگونه تأمين ميشوند؟گفت: درباره تامين نيروهاي انساني، به خاطر پيچيدگي اين مساله دچار اشكال هستيم. در پنج سال اول به خاطر پرداخت چند برابر دستمزد بيشتر از جاهاي ديگر برخي از نيروها را از دست داديم. در پنج ساله دوم حداقل ساماندهي براي بقيه نيروهاي استخدام نشده صورت خواهد گرفت.
***دربارهي شبكه فيلم و سريال عربي
ضرغامي دربارهي شبكه فيلم و سريال عربي هم گفت: قرار است تمام فيلم و سريالهاي ايراني از اين شبكه پخش شوند؛ بنابراين براي اين شبكه سريال ساخته نميشود؛ تنها آثار داخلي دوبله ميشوند و در چنين شرايطي اين شبكه نيروي انساني زيادي نميخواهد.
***مهندسي كنداكتور و جدول پخش
رييس صداوسيما در ادامه به مهندسي كنداكتور و جدول پخش اشاره كرد و گفت: از محاسن مديريتي پنج سال گذشته اين مهندسي بودهاست.
ضرغامي خاطرنشان كرد: امروز جدول پخش ما علميترين جدول پخش است. جدول پخش انتخاباتي از آن جمله است كه يكي از دقيقترين و بياشكالترين جدولها بود. درباره برنامههاي نمايشي و غيره برنامهريزي كرديم كه هيچ وقت آنتن از اين برنامهها خالي نباشد و هر وقت مخاطب تمايل داشته باشد بتواند برنامه نمايشي ببيند.
***
ضرغامي دربارهي لزوم تحولات جدي در برنامههاي غيرسياسي راديو و تلويزيون گفت: يكي از تلاشهاي صداوسيما بايد اين باشد كه با توجه به گستردگي كه دارد از ساير رسانهها از جمله كتاب استفاده كند. وظيفه ما تقويت رسانههاي ديگر است؛ ما وظيفه داريم كه تازههاي كتاب را معرفي كنيم و به طور جدي اين قضيه در برنامهها دنبال ميشود.
0 نظرهای شما:
Post a Comment