ميوه‌هايي كه 160 درصد گرانتر از ميادين تره‌بار فروخته مي‌شود

گزارش فارس از گراني ميوه‌هاي بي‌مزه پرزرق و برق

ميوه‌هايي كه 160 درصد گرانتر
از ميادين تره‌بار فروخته مي‌شود

خبرگزاري فارس: عليرغم اينكه طبق تعرفه سازمان بازرسي و نظارت، فروشندگان ميوه مجازند بر اساس فاكتور تنها 30 درصد روي قيمت بكشند، تفاوت قيمت برخي ميوه‌ها در ميادين و مغازه‌ها به 160 درصد هم مي‌رسد و ميوه‌هاي پر زرق و برق ولي بي‌مزه وارداتي هم كه هر روز گرانتر مي‌شوند.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، اين روزها اگرچه قيمت ميوه هاي داخلي‌ نسبت به هفته‌هاي گذشته از كاهش نسبي برخوردار بوده است اما ميوه‌هاي وارداتي همچنان سوار بر غول گراني در سطح شهر خودنمايي كرده و قصد ارزان شدن هم ندارند و البته اعتراض كمتر خريداران را هم به همراه دارد. شايد هم به اين دليل است كه بالا بودن قيمت محصول خارجي در جامعه توجيه‌پذير شده است اما به گفته اغلب مشتري‌ها ميوه‌هاي ايراني طعم و مزه بهتري دارد به قول آنها ميوه ايراني يه چيز ديگه است، اما ميوه‌هاي خارجي به لطف مواد هورموني و زرق و برق گول زننده و چشم نواز شده‌اند ولي مزه ندارند.
در عين حالي كه قيمت ميوه‌هاي وارداتي مانند سيب با سير صعودي همراه است، ميوه‌هاي داخلي در ميادين ميوه روز به روز ارزانتر مي‌شود اما بررسي هاي فارس نسان مي‌دهد، تفاوت قيمت ميوه هاي داخلي در ميادين تره بار با مغازه هاي سطح شهر گاهي به 160 درصد هم مي رسد. در هر دو حالت واردات محصول و توليد در داخل، مصرف كننده و توليد كننده هر دو متضرر مي‌شوند و تنها برندگان اين معامله واردكنندگان و واسطه‌ها هستند. تفاوت تا 160 درصدي قيمت ميوه در ميادين و مغازه هاي سطح شهر در حالي است كه طبق تعرفه سازمان بازرسي و نظارت، واسطه‌ها تنها مجازند 30 درصد بر اساس فاكتور افزايش قيمت داشته باشند.
بررسي خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس در تازه ترين آمار بانك مركزي مربوط به هفته گذشته نشان مي دهد، متوسط قيمت سيب قرمز لبنان در سطح شهر در هفته گذشته 26 هزار و 970 ريال بود كه نسبت به هفته قبل 2.6 درصد و هفته مشابه ماه قبل 46.1 درصد افزايش نشان مي‌دهد. همچنين قيمت سيب زرد لبنان با 23 هزار و 980 ريال فروش نسبت به هفته قبل 5.8 درصد و هفته مشابه ماه قبل 30.9 درصد افزايش داشت. برپايه اين گزارش سيب گلاب هم كه عمر كوتاهي دارد و به عنوان نوبرانه در بازار مطرح است با 3.5 درصد كاهش نسبت به هفته قبل و 7.4 درصد كاهش قيمت نسبت به ماه قبل مواجه شده و در سطح شهر نيز به قيمت 22 هزار و 640 ريال به فروش رفت.
اين در حالي است كه همين ميوه در ميادين شهرداري به قيمت 10 هزار تا 14 هزار ريال عرضه مي‌شد يعني تفاوت 120 درصدي. بر اساس اين گزارش، زردآلو با كيفيتهاي مختلف در ميادين شهرداري به قيمت 10هزار تا 17 هزار ريال ولي در سطح شهر 26 هزار و 710 ريال يعني با اختلاف قيمت حدود 150 درصدي عرضه شد كه نسبت به هفته قبل 0.9 درصد و ماه قبل 3.7 درصد كاهش همراه بود. همچنين آلو به قيمت 20 هزار و 490 ريال در سطح شهر عرضه مي‌شد كه با كاهش 4.3 درصدي نسبت به هفته قبل و 19.8 درصدي نسبت به ماه قبل همراه بود. اين در حالي است كه قيمت فروش اين ميوه در سطح شهر نسبت به فروش ميادين ميوه با افزايش 100 درصدي همراه بود.
گلابي تنها ميوه بازار در هفته گذشته بود كه همچنان خط مستقيم قيمت را طي كرد و از ماه گذشته تاكنون هيچ افزايش يا كاهش قيمتي نداشته و به قيمت 11 هزار و 500 ريال در ميادين و 24 هزار و 420 ريال در سطح شهر عرضه شد. شليل و شبرنگ كاهش 51 درصدي را نسبت به هفته پيش تجربه كرد و به قيمت هر كيلوگرم 26 هزار ريال عرضه شد كه در ميادين به قيمت 14 هزار ريال عرضه شد كه نسبت به هفته گذشته كاهش 2.2 درصدي را داشت. هلو به قيمت 7 هزار و 500 تا 8 هزار و 500 ريال در هر كيلوگرم در ميادين و 17 هزار و 540 ريال در سطح شهر عرضه شد كه اختلاف بيش از 100 درصدي را دربر داشت.
انگور كه به برداشت مناطق سردسيري آن هم نزديك مي شويم به قيمت هر كيلوگرم 20 هزار و 220 ريال در سطح شهر و يك هزار و 100 ريال در ميادين عرضه شد كه نسبت به هفته قبل 13.3 درصد كاهش داشت. طالبي، خربزه و هندوانه هم با قيمت‌هايي به ترتيب 5 هزار و 830 ريال، 8 هزار و 260 ريال، 4 هزار و 340 ريال عرضه مي‌شد كه نسبت به هفته قبل به ترتيب كاهش 3،. 4.2 و 3.1 درصدي را تجربه كردند.
خبرنگار فارس در زمينه علت تفاوت فاحش قيمت از ميدان بارفروشان تا سطح شهر با دبير اتحاديه بارفروشان گفت و گو كرد و نظر وي را جويا شد. حاج فتحعلي به خبرنگار فارس گفت: ميدان بار فروشان 8 درب اصلي دارد كه ناظران كنترل مي‌كنند و همه بارهاي خروجي با فاكتور روانه بازار مي‌شود. وي گفت: تعرفه فروش ميوه در سطح شهر حداكثر تا 30 درصد مي‌تواند بالاتر از فاكتور فروش باشد در حالي كه فروشندگان خيلي بالاتر از اين رقم مي‌فروشند. فتحعلي با بيان اينكه اكثر فروشندگان زمان مراجعه ماموران فاكتور ارائه نمي‌دهند، گفت: ماموران سازمان نظارت سعي مي‌كنند قيمت‌ها را كنترل كنند اما ظاهراً حريف آنها نمي‌شوند و فروشنده به هر قيمتي كه دلش خواست مي‌فروشد.
حاج فتحعلي در مورد دليل افزايش قيمت سيب در بازار گفت: اين سيب‌ها وارداتي و خارجي هستند و در شرايطي كه زمان برداشت محصول داخلي است وجود اينگونه محصولات با قيمت بالا جاي تعجب دارد. فتحعلي گفت: واردات بي‌رويه داستان پرغصه تكراري است و كشور ما نيازي به واردات ميوه ندارد كه علاوه بر اينكه به ضرر توليد كشور است، فرهنگ مصرف را تغيير مي‌دهد. مگر فرهنگ فست فود از كجا آمده است؟ وي گفت: منشاء واردات ميوه از زمانهاي قديم به دليل تجمل‌گرايي و اشرافي بود اما امروزه واردات فراوان ميوه‌ آن هم در زمان فصل برداشت باور نكردني است.
فتحعلي گفت: با وارد نكردن محصول وارداتي احتمال دارد قيمت ميوه 10 تا 15 درصد بالا برود كه در اينصورت مردم قبول مي‌كنند اين مبلغ را بپردازند اما ارز كشور را به جيب بيگانگان نريزند. نقوي حسيني نماينده ورامين در جلسه يكشنبه مجلس گفته بود انحصار واردات ميوه در كشور دست مافيا و آن هم 3 الي 4 نفر است.
وي همچنين گفته بود ايران كه اولين توليد كننده ميوه و محصولات كشاورزي در خاورميانه بوده است، در سالهاي اخير بر اساس آمار فائو جزو 5 كشور اول واردات ميوه بوده است.‏

0 نظرهای شما: