زهره دراني در گفتوگو با ايلنا:
رمانهاي عامهپسند، به ابتذال كشيده شدهاند
نويسنده رمانهاي سالومه و شاهراه ترديد معتقد است؛ آنچه در ايران بهعنوان رمان عامهپسند، معروف و متداول شده، داستانهاي سخيف و بيمحتوايي است كه تنها با تهييج عواطف نوجوانان و جوانان، اين گروههاي سني را هدف قرار دادهاند.
ایلنا:- زهره دراني (نويسنده رمانهاي سالومه و شاهراه ترديد) معتقد است آنچه در ايران به عنوان رمان عامهپسند، معروف و متداول شده است، اغلب داستانهاي سخيف و بيمحتوايي هستند كه تنها با تهييج عواطف نوجوانان و جوانان، اين گروههاي سني را هدف قرار دادهاند.
وي در گفتوگو با خبرنگار ايلنا، ضمن انتقاد به رواج يافتن نوعي ادبيات بيارزش(هم از لحاظ مفهومي و هم در بخش فني) افزود: برخي از نويسندگان كه دست بر قضا طي سالهاي اخير اسم و رسمي هم براي خود دست و پا كردهاند، با پرداخت يك فضاي غيرعقول و حتي مسموم تنها درپي فروش بالاي آثارشان بوده و اين درحالي است كه نسبت به جنبههاي غيراخلاقي و بدآموزيهاي آنان بيتفاوت هستند. اين نويسنده در ادامه به م. مودبپور، فهيمه رحيمي و مريم رياحي كه پيشتر رمان«همخونه» را نوشته است، اشاره كرد و گفت: اين نويسندگان همواره در آثارشان سعي ميكنند فضاي دور از ذهن و حقيقت را بسازند و شخصيتهاي داستانهاشان را در فضاها و شرايطي قرار ميدهند كه مخاطب و قصور كردن آنها به وجود بيايد.
من اينگونه آثار را كه تنها ميتواند براي گروه سني كودك و نوجوان جالب و هيجانآور باشد را نميپسندم. دراني اضافه كرد: بهعنوان مثال در يك رمان ميخوانيم كه پسري با دختري در مكاني تنها شدهاند و چه و چه! و حتما وقتي جوانان ما چنين رماني را ميخوانند، به اقتضاي سن خود، دچار وهم و خيال ميشوند كه اي كاش من هم.... حال سئوال اين است كه آيا چنين رمانهايي ميتواند سهمي در پيشبرد ادبيات زمانه ما داشته باشد؟ قطع يقين، خير! اين نويسنده كه درحال حاضر مشغول اتمام نگارش رماني جديد است، در توضيح اين اثر گفت: «سوختهدلان» در مقايسه با آثار قبليام، كار متفاوتي است كه براساس يك داستان واقعي شكل گرفته است و احتمالا تا يك ماه آينده اين رمان را به ناشر ميسپارم. وي افزود: «سوختهدلان» داستاني از يك خانواده، با سطح فرهنگي پائين است و شروع آن به تهران قديم برميگردد.
اين رمان پيرامون زني 60 ساله اتفاق ميافتد كه به جهت بيسوادي و بيفرهنگي؛ برخوردهاي ناهنجاري با اعضاي خانواده خود دارد و آنان را دچار مشكلات عظيمي ميكند. دراني ادامه داد: در اين رمان برخلاف رمان «شاهراه ترديد»كه داستان يك خانواده از سطح فرهنگي بالا بوده، مادر خانواده(زن 60ساله) با بداخلاقيها و بددهنيهايش حتي آينده دخترش را تباه ميكند اين درحالي است كه خود او هم در زندگي زناشويي خود يك بازنده است و از همسرش جدا شده و تن به ازدواج مجدد ميدهد. دراني راجع به سبك رماننويسي خود گفت: من در كارم بسيار سختگير هستم و تمام آثارم در فضايي رئال و قابل درك براي مخاطبان اتفاق ميافتد. به عبارت ديگر وقايع رخدادهايي را به عنوان سوژه رمانهايم انتخاب ميكنم كه ريشه در مسائل اجتماعي و مشكلات اقشار مختلف جامعه دارند.
وي ضمن بيان اين مطلب كه درپي انعكاس معضلات جامعه هستم، اظهار داشت: كار من در آثاري كه برگرفته از داستانهاي واقعي هستند، تنها روايت نيست. به هر حال هر داستاني بايد درقالب كلي كار پرداخت و بازنگاري شود. به عبارت ديگر كار من نوعي اقتباس از حقيقت است در شرايطي كه سعي ميكنم ويژگيهاي زباني و تكنيكي خاص خود را نيز در آنها به كار بگيرم. اين نويسنده درمورد رمان «مهرسيه چشمان» آخرين رمان چاپشدهاش گفت: اين رمان داستان ملاقات يك توريست و يك فرد اهل دزاشيب و تجريش است و در طول داستان اين دو زندگي خود را با ديگري در ميان ميگذراند.
«مهرسيه چشمان» مورد استقبال مخاطب داستانهايم قرار گرفته و اتفاقا از رمانهاي پرفروشم نيز بوده است. چندي پيش نيز اين رمان با حضور آقاي امرايي در راديو تهران مورد نقد ادبي قرار گرفت كه براي من نتايج رضايتبخشي را درپي داست. وي اضافه كرد: مخاطبان رمان من در بازه سني 17 تا 80 سال، هستند و من در ملاقاتهاي خود در نمايشگاه كتاب با مخاطبانم شاهد اين تفاوت طيف سني بودهام. دراني درباره آثار خود افزود: هرگز سعي نكردهام براي رسيدن به فروش زياد، به سمت داستانهاي عاشقانه بروم يا با حاشيهپردازيهاي بيهوده براي خودم مخاطب جمع كنم. من در روايت داستانهايم هرگز به قضاوت نميپردازم و همواره سعي ميكنم خود مخاطب مسائل را مورد بررسي و قضاوت قرار دهد.
پيش از اين رمانهاي «سالومه»، «ديبا»، «خرچنگ»، «عشاق بيرحم» «مهرسيه چشمان» و «شاهراه ترديد» از سوي اين نويسنده به رشته تحرير درآمده و روانه بازارهاي كتاب شده است.
1389/4/28 - 10:38:28
1389/4/28 - 10:38:28
0 نظرهای شما:
Post a Comment